lavash_armenski_hlyab

За произхода на лаваша спорят редица държави, сред които Армения, Иран и Азербайджан. Независимо от къде идва, хлябът е уникално вкусен, диетичен и се приготвя лесно. В състава на този вид хляб влизат само три съставки – брашно, вода и сол.

Дебелината на лаваша може да варира – в зависимост от това колко тънко е разточен. Традиционно арменският хляб лаваш е доста тънък. Аз също го предпочитам такъв – правя го леко попрепчен и хрупкав. Вие, ако желаете може да го разточите една идея по-дебело и да го напарвите на питка за дюнер. Пропорцията на съставките е следната 3:1, т.е. 3 части брашно и 1 част вода, като се добавя и сол.

Арменски хляб – лаваш Recipe

lavash_armenski_hlyab

От sheytanova Публикувано на : 07/18/2012

    За произхода на лаваша спорят редица държави, сред които Армения, Иран и …

    Необходими продукти

    Приготвяне

    1. От брашното, водата и солта се прави еластично тесто (меси се около 5 минут), след което се разделя на топки и се оставя върху набрашнения плот да си почине около 20-30 минути
    2. Върху набрашнена повърхност се разточва на тънко във формата на кръг (или във формата на тавата ви за печене.
      lavash_testo
    3. Фурната се загрява не около 200 градуса. Пекат се 7-8 минути от едната страна и още толкова от другата. Колкото повече се държат във фурната, толкова по твърди и хрупкави стават.
    4. След като се извади от фурната, по желани есе намазва с масло.
      lavash_armenski_hlyab

      WordPress Recipe Plugin by ReciPress

      13 отговори
        • sheytanova
          sheytanova says:

          Изключително ниско калоричен е, продават го даже в диетичните магазини. И на фона на много други хлябове е доста по-полезен заради липсата на мая. Съвсем малко се хапва и създава усещане за ситост. Изключително подходящ е и за пости 🙂

          Отговор
        • Илия
          Илия says:

          И какво му е НЕдиетичното на бялото брашно ? Недиетично е всичко , което се яде по много ! Овен това начина на изпичане предполага че ще е с по-малко калории . Вманиачавате се с тия диети и празни приказки !

          Отговор
      1. Daniel
        Daniel says:

        Вили! Аз като фен на тестените изделия те поздравявам :)) Предполагам може да се комбинира с маково семе и/или сусамово семе :))) Чакам си каналоните, да знаеш! :)))

        Отговор
      2. Галя
        Галя says:

        Би ли могло да се получи меко и еластично тесто, което да може да се навие на руло, от това тесто? Ще съм Ви много благодарна ако имате възможност да ми отговорите.

        Отговор
        • sheytanova
          sheytanova says:

          Хмммм, не съм много убедена какво ще се получи! Смятам, че трябва да заложите на друга рецепта за тесто, за да постигнете желания резултат 🙂 Поздрави! Вили

          Отговор
      3. Инна Николова
        Инна Николова says:

        от тези питки се прави нещо като баница,казват му бурек,освен това и на обикновена печка да ги метнеш,пак стават вкусни.Правила съм,но не съм ги мазала с масло,а с олио.

        Отговор
      4. puma13
        puma13 says:

        Това няма нищо общо с лаваша. Лаваша не се маже с масло и при направата му се използва натурален квас. От българските продукти най-близо до лаваша са къпаните кори или корите на сач. Само че лаваша е много по-тънък.

        Отговор
      5. Валантина
        Валантина says:

        Мила Вили, лавашът никога не се намаслява, не и в арменската кухня! Вместо това, прави се прекрасен сандвич, като върху парче лаваш се поставя маруля (зелена салата), върху нея – тънък резен арменска говежда пастърма, сирене и всичко това се увива на стегнато рулце!

        Отговор
      6. Иванина
        Иванина says:

        Здравейте аз се интересувам дали тези питки стават за дюнер,дали стават меки или ако някой знае за други за тази цел да пише.Благодаря предварително

        Отговор
        • sheytanova
          sheytanova says:

          При мен се получиха леко хрупкави – не са типичните питки за дюнер…

          Отговор

      Напиши коментар

      Want to join the discussion?
      Feel free to contribute!

      Вашият отговор на Ivanka Отказ

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *