Бахарът е открит от Христофор Колумб на Карибите. Пренася го в Испания като мисли, че е пипер и му дават името „пипиента“, на испански пипер.
Какво представлява бахар?
Бахарът познат още като „пимента“ е зелен, неузрял, топчест плод, който като се изсуши придобива кафяв цвят и прилича на черния пипер, но е по едър. На вкус е лют и стипчив Използва се в състава на къри. Има сложен аромат – съчетание на канела, индийско орехче и карамфил.
По колко бахар се слага на ястие?
Заради силния си аромат за около 4 порции се слагат само 2-3 зърна бахар.
За какво се използва бахар?
Бахарът се използва за овкусяване на рибни и месни ястия, маринати за дивеч, говеждо месо. Използва се в рецепти за туршии и в колбасарството. Можете да сложите няколко зърна бахар и в коледния пунш или в греяното домашно вино.
Бахар в комбинация с други подправки
Бахарът добре се комбинира с други подправки – чер пипер, дафинов лист, целина, чесън.
Бахарът съдържа етерични и ароматични масла. В България не се използва за лечебни цели. В Ямайка, където вирее се пие като лечебен чай.
Бахарът в съчетание с някои лекарства е противопоказен. Също така за някои болести, бременни и кърмачки.
Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.
Снимка: http://www.photo-dictionary.com
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!