Shumensko

На 19 май (утре) е европейската нощ на музеите 2012 и над 20 музея и галерии в София ще отворят вратите си и ще посрещнат (надявам се) тълпи от хора безплатно. С всяка изминала година все повече български музеи се включват в инициативата, която иначе се провежда за седма година и води началото си от Франция.

Полюбопитствах за музеите за храна и напитки в у нас и останах приятно изненадана, че и ние сме дали нещо на света 🙂 В село Студен Извор, община Трън се намира първият в България музей, свързан с храната – Музеят на киселото мляко. Не съм предполагала за съществуването му, но определено ще го включа в летния ваканционен маршрут. Ще ви кажа само, че експозицията му включва любопитни материали за българското кисело мляко, като например първата научна публикация, отпечатана във Франция на д-р Стамен Григоров, откривател на така важната за киселото мляко бактерия Lactobacillus bulgaricus. Обещавам да отида то там и да ви разкажа повече.

Muzei_na_kiseloto_mlyako Снимка: Wikipedia

Макар че съм израснала в град със силни традиции в пивоварната индустрия, в Шумен няма музей на бирата. Такъв обаче в България все пак има и се намира в пивоварната на Загорка в Стара Загора. Всеки който иска да посети музея на бирата може да го направи през уикендите (през делничните дни музеят е затворен), Забравете обаче за снимковия материал, защото вътре е забранено да се снима.

Аз имах шанса да посетя пивоварната на Карлсберг в Копенхаген миналата година, да опитам жива бира и да разгледам най-голямата колекция на бирени бутилки в света. И изключително щастлива останах, когато видях бутилките на Шуменско.

Shumensko

Не просто, че бяха там бутилките на Шуменско, а още повече, бяха поставени на централно място из между над 16 000 бирени бутилки. За колекцията пивоварната има и Гинес рекорд.

Guinness Record

Беше прекрасно изживяване, изключително любопитно.

Carlsberg_Brewery

Не само за истинските ценители за бира. За всеки имаше по нещо. Включително и за най-малките, които можеха да отидат до конюшнята и да видят специалните товарни коне, с които в миналото са пренасяли пивото.

tovarni_kone_v_Carlsberg

Накрая барманът, говорещ поне 4-5 европейски езика ми разказа надълго и нашироко за видовите бира и ми препоръча тези две бири (всеки от посетителите има ваучер за 2 питиета по избор).

Carlsberg

Вярвам, че и в България подобен тип музеи имат бъдеще и потенциал. Звучи ми добре идеята за музей на маврута в Асеновград, например. Или музей на картофа в Смолян. А възможностите, които предлага виното? Надявам се, че вече са дори развити някъде из България!

Наздраве от пивоварната на Карлсберг в Копенхаген!

Nazdrave

А вие избрахте ли си музей (макар и не свързан с храна и питиета), който да посетите в нощта на музеите на 19 май?

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *