Ето още един продукт, който трайно намери място в кухнята ми – песто от тиквички (песто але дзукини, pesto alle zucchine). Бях опитала нещо подобно по време на едно от пътуванията ми до Италия, но макар вкусът на тиквички да преобладава и в двете, при това много силно усещам босилека. И това е нещото, което силно ме привлича. Напомня ми за босилековото песто, което ту си купувам, ту си правя у дома.

Цветът на пестото от тиквички е резедав, а ароматът му е силен, запомнящ се. Предполагам, че песто от тиквички се приготвя лесно, стига да се улучи съотношението на съставките. В състава му има тиквички, зехтин, пармезан, лимонов сок, магданоз, картофено пюре, тръстикова захар, слънчогледово олио. Според етикета, продуктите са био.

Използвам го за предястие тип сандвич, който правя с прошуто и моцарела. Също така е добър партньор на моцарелата и доматите в салатата капрезе (просто заменям босилековото песто с песто от дзукини).

Намерих пестото да се продава в магазин I sensi, който се намира близо до хотел Радисън в София. Точният магазин на магазина за италиански специалитети и вино е София, ул. Аксаков 17А.

Харесайте страницата на мерудия.бг във Фейсбук.Pin It