buket_olimpiiski_igri_london_2012

Олимпиадата в Лондон 2012 свърши, имаме само 2 медала, но има красиви неща, които оставят. Ако сте гледали поне едно награждаване по време на Олимпиадата в Лондон 2012 сигурно сте видели приказно красивите, стилни букети, които подаряваха на медалистите. Лондонският флорист Джейн Пакър е в основата на дизайна на букетите. Задачата му никак не е била лесна, тъй като букетът за шампионите освен, че е натоварен символно (победа, шампион, спорт), трябва и да е направен от типични английски цветя, отгледани в Кралството. Ако сте влизали в цветарски магазин в Англия сигурно сте забелязали богатството от различни видове цветя, но като че ли има един вид, който преобладава – розата! Та в букетите на победителите има 4 цвята роза – оранжева, жълта, розова и зелена, по 3 от всеки цвят.

Това, което ми направи силно впечатление е билките, които са използвали в олимпийските букети – мента, лавандула и розмарин, които са използвали като разделители между розите. Интересен е подборът на 4 от най-силно ароматните възможни билки. Четвъртият разделител е стръкове пшеничен клас – символизира силата, растежа, просперитета. Англичаните от година на година купуват все по-малко цветя и за създаването на около 4400 букета (толкова са били необходими за Олимпиадата) е било необходимо тези рози специално да се засадят. За билките вярвам не е било такъв поблем.

Изключително богат и символно зареден букет, който на пръв поглед изглежда леко булчински, като за сватба, но в ръцете на медалистите от Лондон това не е така. За разлика от игрите в Пекин, на тези в Лондон в ескорта на медалистите (хората, които пренасят медалите и букетите) има и мъже (в Китай бяха само жени).

Очаквам с нетърпение да видя букетите от Олимпиадата в Рио 2016 година. Какви ли цветя, зеленини и допълнителни красоти ще има? Орхидеи? Кафе?

Прочетете още как жените могат да помогнат на спорта.

 

2 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *