Maryan_winery

През последните години по мои впечатления българското вино е в подем – появиха се нови изби, редица винени събития бяха организирани и накратко казано  – бяха поставени основите на устойчиво винено общество.

Поредното доказателство, че в България се прави вино с много любов е бутикова изба Марян. Собствениците Светла и Илия Иванови, юристи по образование решават да превърнат страстта си към виното в професия и създават винарна изба в село Марян в Еленския Балкан – район с вековни традиции в правенето на вино.

Това, което ми направи изключително приятно впечатление е вплитането на българската история в бутиковите вина, които се произвеждат в избата. Според легендата с. Марян носи името на Кера Тамара – дъщеря на Цар Иван Александър и сестра на Цар Иван Шишман – последният Български владетел.

Любопитно ми беше да опитам розето на изба Марян Sense of Tears 2011, което спечели сребърен медал на Балканския международен винен конкурс и фестивал миналата година. Още с първата глътка от виното с красив цвят се долавя влечението на семейство Иванови по Франция. Традиционно французите съчетават розето с богатата на аромати, вкусове, подправки, чесън провансалска кухня. Розето се комбинира добре с френските рататуй, пиа паке, тапенад, буйабас, но по думите на Светла Иванова от изба Марян розето Sense of Tears 2011 може да издържи дори и едно традиционно трудно за съчетаване кьопоолу.

Опитах също бялото Kera Tamara Sauvignon Blanc 2011, но май фаворит е Kera Tamara Chardonnay 2011. Любителите на по-мощните вина вярвам ще бъдат силно привлечени от Queen Elena 2011 на българската изба, което е бленд от мерло, каберне совиньон и каберне фран.

Добрата новина е, че собствениците на избата отварят вратите на избата в с. Марян за любителите на виното и винения туризъм. Те съветват винените турове да бъдат осъществени през по-топлите месеци. Макар избата да не предлага места за преспиване в района около Елена има достатъчна леглова база, така, че може да се насладите на прекрасната природа, качественото вино и богатата история само с едно пътуване!

Можете да намерите повече информация за бутикова изба Марян тук.

Харесайте страницата на merudia.bg във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.

Вижте още:

Ясен Захариев: Не оставяйте отворена бутилка вино или поне използвайте специална тапа

Кулинарно кино: Кухнята на любовта 

5 начина как се отваря вино без тирбушон

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *