Лайката е едно от най-популярните лековити растения при домашни условия. За лечебни цели се използват красивите цветове на лайката. Откъсва се цветната кошничка на растението заедно с 1-2 сантиметра от стеблото.

Лайката се изсушава на слънце или през последните години все повече хора сушат лайка в домашна сушилня (дехидрататор) на 35 градуса. Изсушената билка има много приятен аромат и слабо горчив вкус. Според древните хора лечебната дрога била с аромат на ябълка. Изсушената лайка се съхранява на сухо и проветриво място. Лайката има много полезни вещества, които обуславят нейните лечебни свойства. Най-популярният начин на лечение с лайка е под формата на чай. Чаят от лайка е много приятен, вкусен и полезен.

Защо да пием чай от лайка?

Най-голямата полза от чаят от лайка е повлияването на безсъние, тревожност, депресия. Препоръчително е в такъв случай чаят от лайка да се пие вечер преди сън. Въздействието от приятната напитка след дългия ден е приятно, отпускащо и успокоително.

Чаят от лайка има противовъзпалително действие. Напитката от лайка е препоръчителна при заболявания на храносмилателния път гастрит, колит, стомах. Чаят от лайка е добре да се приема при настинки, грип, вирусни инфекции и висока температура. Влияе благоприятно на горните дихателни пътища.  Добре е да се пие чай от лайка при проблеми с бъбреците и пикочните пътища.

Вдишванията на парите от чай от лайка добре повлияват секретите в носа и белите дробове. Жабуренето с чай от лайка повлиява положително възпалените венци. Отвара от лайка добре въздейства върху рани, хемороиди, служи за влагалищни промивки. Чаят от лайка може да се използва за премахване на акне, промивка на лигавицата на очите, гаргара, инхалации.

Чаят от лайка не се препоръчва за бременни и асматици, поради способността на лайката да разрежда кръвта.

Как се прави чай от лайка?

Приготвянето на чай от лайка е много лесно. Възвира се водата и се прибавя цвета от лайка. Изчакват се няколко минути и се отнема от котлона. Добре е чаят от лайка да престои малко докато билката падне на дъното. Чаят се прецежда, подслажда се с мед и по желание може да се прибави резенче лимон.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Как правилно да използваме мед?

Черен чай – любопитно

Повече кърма с чай – как?

Чай от дренки за проблеми със стомаха

Снимка: http://www.ihomeremedy.net/

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *