Поставен така, въпросът „чай или кафе“ звучи хамлетовски. Наблюденията са ми, че хората, които консумират кафе, си пият кафе и любителите на чая, наблягат на него и по-рядко към кафето.

И двете напитки си имат своите привърженици и противници. Като че ли повечето хора са с убеждението, че чаят все пак е по-полезен, а кафето е по-вредно. В последно време обаче редици учени правят изследвания и се оказва, че и двата продукта консумирани в разумни количества могат да окажат положителен ефект върху организма на човек. Това се дължи най-вече на високото количество антиоксиданти, които двете напитки съдържат. Дали е мода, дали е тенденция не знам, но и аз се улавям, че все по-често посягам към храни, които съдържат антиоксиданти – те се борят със свободните радикали, стареенето и болестите като цяло.

Вкусовите предпочитани обаче като че ли накланят везните ту към кафето, ту към чая.

За чая:

Казват, че чаят е най-консумираната напитка след водата и вероятно е така имайки предвид, че цяла Азия пие чай ежечасно. 🙂 Впечатленията ми обаче от пътуванията ми до азиатския континент е, че там се употребява изключително много зелен и черен чай (също и жасминов). Докато у нас се набляга повече на билковия и плодовия (по мои впечатления). Между другото миналата седмица открих прекрасен чай Budha Inspiration – сервират го в MaBaker.

Учените са установили, че консумацията на чай ни предпазва от високо кръвно налягане, образуването на тромби, облекчава алергиите и възпаленията.

За кафето:

Макар да не са в по-малко количество от чая, кафето е също изключително богато на антиоксиданти. Разновидностите, сортовете кафе са безбройно много и за тяхната комбинация е най-добре да се доверите на специалистите на тема кафе.

Най-голямото предимство на кафето пред чая, според мен е съдържанието на допимин. Кафето повдига настроението (1-2 чаши) и подобрява кратковременната памет.

Оставям на вас да изберете „вашата“ напитка според вашето настроение, нужда, навик или усещане!

Снимка: caferoche.blogspot.com

2 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *