Чийзкейкът е един от най-популярните десерти, а щом е шоколадов е най-предпочитаният у нас. Има хиляди импровизации на тема рецепта за чийзкейк, но аз ще ви покажа една, която е изключително бърза за приготвяне – без печене. Класическият ганаш идва от Франция и традиционно се приготвя от течна сметана (оставя се да кипне) и към нея се прибавя натурален шоколад и малко ликьор за по-силен силен и богат аромат. В къщи млечният шоколад е на почит пред натуралния, за това ганаша го приготвям 50 на 50 – млечен шоколад и натурален шоколад.
Ако сте любител на шоколада вярвам, че тези постове ще ви допаднат:
Харесайте страницата ни във фесйбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg
Pin ItЧийзкейк с шоколадов ганаш

От 08/06/2012
Публикувано на :Чийзкейкът е един от най-популярните десерти, а щом е шоколадов е …
Необходими продукти
- 1 пакет шоколадови чаени бисквити около 225 грама
- 1 пакетче краве масло 125 грама
- крема сирене 250 грама
- 100 грама заквасена сметана
- 6 супени лъжици пудра захар
- 100 грама млечен шоколад
- 100 грама натурален шоколад
- 120 грама сладкарска сметана
- 1 с.л. ликьор
- 1-2 с.л. лешници по желание
Приготвяне
- Чаените бисквити се натрошаван на прах с помощта на кухненски робот или ако нямате робот - бисквитоте се слагат в една найлонова торбичка и с помощта на чук за месо (гладката част) се натрошават.
- През това време маслото се разтопява на водна баня или в микроволнова фурна без да кипва. Прибавя се към бисквитите.
- Сместа се разбърква добре и се разпределя равномерна в съда, в който ще се приготвя чийзкейка. Добре е това да е тавичка с подвижен борд. С натискащи движения с пръсти (или лъжица бисквитите трябва да се слепят по дъното на тавичката.
- Основата за чийзкейка се остава около 2 часа да стегне в хладилник.
- Крема сиренето, пудрата захар и заквасената сметана се объркват добре до получаване на еднородна смес без бучки.
- Идва ред и на гранаша! Оставя се готварската сметана да кипне. Към нея се добавят парчетата шоколад и ликьора. Бърка се добре. Аз лично добавих е половин шепа дребни парченца лешници, но това не е задължително.
- Сместа се разстила върху чийзкейка и се оставя поне 3 часа в хладилник да стегне добре.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Супер идея за летен десерт 🙂
Мерси, Марги! Това, което всъщност най-много ми допада в тази рецепта за чийзкейк е, че е приложима не само лятото, а реално за всеки един сезон! Поздрави, Виолета
Нямам търпение да ни покажеш и други десерти, може например и плодов чийзкейк 🙂
Марги, имам доста рецепти за десрти с плодове – http://merudia.bg/category/deserti/deserti_s_plodove/ , но точно за чийзкейк с плодове – нямам! Скоро обещавам да приготвя!
Иве, както виждаш нищо сложно няма в тази рецепта за чийзкейк. При мен по-скоро проблемът е изяждането! :)Колкото и да обичаме шоколад, млого гладни стомахчета трябват!
Определено съм фен на всичко, в което има поне парченце шоколад, а това си е направо вълшебство 🙂
По отношение на шоколада очевидно си приличаме 🙂
Между пета и шеста стъпка има неяснота! ;(
Моля някой да поясни, за да не гадаем!
Здравейте, Колев! След като се направи блатът от бисквитите (основата), върху него се слага пласта с крема сиренето, заквасената сметана и пудрата захар(стъпка 5). След това се приготвя ганаша (стъпка 6), който е третият пласт на чийзкейка. Ако има още нещо неясно – оставам на разположение!