Чорба от охлюви с черупка

Тази чорба от охлюви с черупки е по рецепта от Шуменския край. От както се помня в моето семейство всяка година се приготвяха охлюви под разлина форма – на чорба, панирани, на мезе. Охлювите са деликатес и традиционно ястие, когато са приготвени майсторски и с желание. Това е нещо, което някои хора обожават, а други – не опитват. Охлювите се събират от ранна пролет до есента с изключение на месеците на забрана през размножителния период или ако черупката им е малка. Това става веднага след дъжд докато не са се напасли със зеленинка. Ако някой охлюв загорчи  – това означава, че той си е хапнал някоя горчива трева – може би див пелин.

Необходими продукти за чорба от охлюви с черупки:
Охлюви – около 1,5 кг
Моркови – 2 броя
Лук пресен – 4-5 стръка или една глава стар лук
Пресен чесън – един стрък или 2-3 скилидки чесън
Риган, джоджен, девесил
Олио – половин кафена чаша
Ориз – една кафена чаша
Черен пипер – на вкус
Магданоз – една връзка
сол – 1 супена лъжица
люта чушка, лют червен пипер, лют сос – по желание

Начин на приготвяне на чорбата от охлюви:

Събраните охлюви се оставят 2-3 дена да се изчистят като изхвърлят стомашното съдържимо. Това става най-лесно като се оставят в затворени, но надупчени пластмасови туби от вода. След това охлювите се измиват много добре под течаща вода докато се премахне слузта, а умрелите – се изхвърлят. В дълбока тенджера се налива студена вода и се слагат охлювите. Трябва да се следи докато охлювите се посварят, защото излизат от тенджерата и се образува пяна, затова не се слага капак. Може пяната да се обере с надупчена лъжица, но аз изхвърлям водата и наливам нова. Варенето продължава час и половина – два, докато охлювите се сварят много добре. Половин час преди готовност се слагат последователно солта, олиото, ситно нарязания лук и морковите, чесън, черен пипер, подправките и ориза. Накрая се слага ситно нарязаният магданоз.

Възможно ли е чорба от охлюви с черупките без люто? У нас – не 🙂 Може да се подлюти цялата чорба, а може и след сервиране всеки да го направи по свой вкус. Хапва се само месестата част от охлюва, която се изважда с вилица или шиш за месо, а тъмната част се отстранява.

Добър апетит!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg