pasta_s_riba_ton_na_furna

Фарфалите, казват, че най-често се използват за салати. Вярно е – формата им е изключително атрактивна – с форма на пеперуда и опредлено красят добре всяка салата. Но аз вярвам, че могат да се използват и в основни ястия, както в този случай – фарфале с риба тон на фурна.

Следвайте практическите съвети за приготвяне на ястия с паста, за да получите по-добри резултати. Разгледайте и останалите предложения за рецепти с паста.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=hl

Вижте още:

Пълнозърнести спагети с песто росо

Спагети карбонара – история и рецепта

Спагети с вурстчета в доматен сос

Спагети с наденица

Pin It
taliatele_s_domaten_sos_s_bosilek

Сосът за паста, казват е това, което прави пастата вкусна. Аз обаче вярвам, че няма нищо по-вкусно от домашната паста и тя не може да се сравни с тази от пакетчетата, която купуваме. И за това вчера приготвих първата си домашна паста. Вкъщи много я харесаха. Аз обаче осъзнах, че допуснах някои грешки при приготвянето и за това няма да ви споделя сега рецептата, а ще ви я кажа когато ми се получи перфектно 🙂
как да купя криптовалута

domashna_pasta

Като за първи опит беше се получи добре в общи линии. Следващият път – ще е още по-добре обаче!

Приготвих изключително лек доматен сос за пастата с повечко босилек. Обожавам аромата на пресния босилек. Когато го късам с ръце, после минута – две не ги измивам, за да се насладя на силния му аромат, който ме връща в Лигурия. Босилковото песто е нещо, което вярвам, че мога да хапвам всеки ден без да ми омръзне.

Но да се върнем на доматения сос…

Рецептата я научих от Ивелина от списание Меню, за която споменах тук. Един от най-вкусните доматени сосове за паста, които съм пробрала някога. Най-голямото му предимство обаче е, че се приготвя изключително бързо.

Сосът, който се получава от рецептата е за 4 порции или около 500 грама паста.

Pin It
pizza_longanisa

След първото ми ходене в Щатите не бях вкусвала пица около година. Работех на летището в Лос Анджелис и едно от малкото неща, което хапвах всеки ден беше пица. От мисълта за пица ми се завиваше свят, предпочитах да стоя гладна отколкото да сложа парче пица в устата си.

Както всяко нещо, щом имаш желание и се преодолява. Особено с италианските пици това въобще не беше трудно. За последното ми пътуване за Рим и за италианските пици ви писах тук.

Исках да приготвя точно толкова тънка, хрупкава и апетитна пица, колкото тези в Рим. За жалост нямам пещ в къщи и трябваше да я приготвя във фурната.

Реших за топинг да използвам испански колбас лонганиса- изключително приятен, без много подправки, от качествено месо. Лонганисата беше прекалено прясна, мека и не можеше да се нареже на много тънки парченца както аз обичам, но в случая това се оказа за добро, в противен случай навярно щеше да прегори или поне да стане твърда и жилава.

longanisa

Разбира се, за топинг можете да използвате различни от моите продукти – сложете каквото имате или каквото обичате. Ако използвате моцарела като мен, по-добре сложете моцарела, която е за пици, за печене. Има и друга, която се по-препоръчителна за салати. Тя се продава в саламура на топки и често е прекалено водниста. Потърсете моцарела за пици най-добре.

parche_pizza_s_longanisa_i_mozarela

Pin It
minestrone_con_stelle

Минестронето е гъста зеленчукова супа, която приготвят италианците. Това, което различава рецептата за минестроне от останалите зеленчукови супи по света е, че в Италия прибавят паста или (по-рядко) ориз в супата.

Изключително популярна е както през лятото, така и през зимата, когато на Ботуша имат нужда от повече витамини и топлина през студентите дни.

В моята рецепта за минестроне използвах паста с формата на миниатюрни звездички (stelle). Вие използвайте всякаква дребна паста, която имате под ръка.

Може да промените състава на зеленчуците в рецептата за минестроне и да подберете различни според сезона. Само трябва да спазвате правилото – колкото повече, толкова повече. Разнообразието от зеленчуци ще направи минестронето ви още по-богато на вкусове, цветове и аромати.

Pin It
busecca_shkembe_po_milanski

По нашите земи като се каже шкембе първата асоциация е шкембе чорба. Има обаче и доста алтернативни начини за приготвяне на рецептата за шкембе и бих искала да ви покажа един такъв. Рецептата е за Trippa alla milanese (трипа ала миланезе) или както още италианците наричат това ястие – бусека (busecca).

Шкембето по милански е едно от най-типичните ястия за Ломбардия (един от най-развитите италиански региони. Ето на тази карта от Wikipedia, можете да видите къде се намира Ломбардия.

Макар да са незадоволени във всяко едно отношения, включително и кулинарно, жителите на Милано (главният град на област Ломбардия) обожават шкембе. Традицията и рецептата за шкембе по миланки (бусека) са останали още от старите животновъди и земеделци, които са приготвяли шкембе дори за Бъдни Вечер.

Вижте още рецепти за:

Шкембе чорба

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
spaghetti_s_cherni_midi

Днес ще ви предложа едно класическо италианско „primo piato“ – основно ястие с паста. Рецептата за спагети с миди се приготвя бързо и е зключително вкусна, стига мидите да са пресни.

Избягвам да купувам замразени миди, вкусът им дори не се доближава до този на току що изкараните от морето. Когато избирате миди за предпочитане е да ги купувате от добри рибни магазини или поне от специализираните щандове за риба в големите вериги. Гледайте за срока им на годност и не забравяйте, че мидите могат да се ядат сурови в рамките на деня, в който сте ги купили или до 2 – 3 дни – варени. Купувайте миди, съхранявани в хладилник или в лед.

midi_led

Баща ми е рибар и като дете си спомням как едно лято бяха изкарали толкова много миди, че нямаха изяждане. Наложи се майка и татко да ги консервират. Дали съм усетила хрупкането на пясък по зъбите, дали съм преяла с миди, дали детският ми вкус е бил по-различен, но години на ред не исках да чуя за миди.

В тинейджърските ми години, когато със съучениците ми започнахме да ходим сами на море си спомням как се престраших да опитам салата с миди в един ресторант в Несебър. Преоткрих вкуса им наново и сега наваксвам „пропуснатите“ години без миди.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Миди на фурна с чеснов сос

Ризото с миди

Миди яхния

cannelloni_sas_zelenini_i_kaima

Канелоните представляват са паста с формата на цилиндър.

cannelloni

Приготвят се пълнени и отгоре полети със сос – най-често бешамел. Такава е и тази рецепта за канелони със спанак, киселец, пресен лук и кайма.

Ако ви се хапва паста, а не можете да намерите канелони наблизо, можете да използвате плънката с кайма и зеленини и да заместите канелоните с кори за лазаня. Ето и още други рецепти за паста:

Спагети карбонара – оригинална рецепта

Пене с гъби и бекон

Букатини ал аматричана

Спагети със свинско рагу и чери домати

Талиатели с трюфели и сметана