dafinov_list

Дафиновият лист представлява изсушените листа на дафиновото или лаврово дърво, което расте по Средиземноморието. Древните гърци са го смятали за свещено и са закичвали с лаврови венци победителите в състезания и войните. Има още калифорнийско дафиново дърво – орегонска мирта, индонизийско – даун салам, мантинг и индийско – теджпат.

На кои ястия се слага дафинов лист?

Дафиновият лист има специфичен аромат. С дафинов лист се подправят гозби, супи, печено месо, риба, задушени ястия, дивеч. За да се усети по добре аромата се потриват два листа с ръце, които са достатъчни за една гозба и се пускат 5-10 минути пред отнемане от огъня. Друг начин да „извадите“ аромата на дафиновия лист е да го сложите задължително в топла мазнина. Той отпуска аромата си в контакт с мазнини; ако го сложите просто да се вари във вода, почти няма да се усети аромата му.

Дафиновите листа се изваждат от яденето преди сервиране иначе му придават горчив вкус.

Ето няколко рецепти, в които съм използвала дафинов лист – супа с бекон и дафинов лист; свинско с картофи и дафинов лист, свинско със зеле и боб. Дафиновият лист влиза и в много рецепти с морски дарове – миди сен жак, скариди, миди.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Прочетете още за подправките:

Кориандър

Заатар

Махлеб

Бахар

Снимка: photo-dictionary.com

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *