В София се провеждат Дни на норвежката морска храна, които са съпроводени с редица интересни събития, свързани с норвежката сьомга и норвежките морски дарове като цяло. Имах удоволствието да присъствам на демонстрационно представяне на норвежка сьомга в Метро академия онзи ден и трябва честно да призная, че се запалих изключително много по норвежката кухня. Толкова далечна, а всъщност близка. Толкова разнообразна и в същото време семпла.

Демонстрацията на приготвяне на норвежка сьомга направи звездата на норвежката кулинария Даниел Руше Мадсън. Изключително атрактивен млад шеф-готвач, който така увлекателно говори за храната, с такава страст, че дори и да нямаш отношение към норвежката морска храна – ще те запали. Даниел е готвил за президенти, известни личности, кралски особи и е отговарял за рибния сектор в 3-звезден ресторант Мишлен.

И така няколко важни неща за норвежката сьомга, които научих от Даниел Руше Мадсън:

1. Когато избирате норвежка сьомга ( и е цяла риба) гледайте очите да са бистри.

2. Ако купувате норвежка сьомга (само филе) натиснете с пръст по рибата. Месото й трябва да е еластично и да възстановява първоначалната си форма.

3. Помиришете коремчето на сьомгата – трябва да има свеж аромат – на море. В противен случай това означава, че рибата е стара.

4. Когато съхранявате цяла сьомга, оставете я в изправено положение, да лежи върху корема, а не върху някоя от страните. По този начин няма да се притискат филетата и при печенето ще се приготвят еднакво.

5. Когато отстраните кожата на норвежката сьомга, сигурно сте забелязвали, че има една част от филето, което е с по-тъмен кафеникав цвят. Това реално е различна мускулна група и това е причината за различния цвят. Можете да го отстраните от естетична гледна точка, но вкусово тази част на сьомгата по нищо не отстъпва на останалата риба.

Днес бях и на готварска работилница с Дениел в ресторант Чепишев в Бояна. Приготвихме 4 рецепти:

Норвежка сьомга на грил с нахут и йогурт дресинг

Маринована норвежка сьомга със спаначена супа и забулени падпъдъдъчи яйца

Маринован халибут с краставица, манго и кориaндър

Норвежка салата със скариди „Скаген“.

На мен лично последната рецепта ми е фаворит и за това я приготвих тази вечер у дома. Очаквайте утре рецептата. Няма как в един пост да спомена всичко за норвежката сьомга и норвежката кухня, но едно е сигурно – тепърва ще приготвям повече норвежки неща в блога. Норвежки морски дарове можете да откриете на рибния щанд в Метро.

Благодаря на организаторите за страхотните емоции! Срещнах на живо и страхотни хора, повечето от които познавах задочно – само виртуално! Благодаря на Ани, Ваня, другата Ваня и Илиян! Нямам търпение да се потопя по на дълбоко във водите на норвежката морска храна!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

 The Secret Dinner

Transform Today – Vodka Absolut

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *