Последните научни изследвания сочат, че процентът на сърдечно-съдовите заболявания при французите е много нисък. Диетолозите са стигнали категорично до извода, че това се дължи на естествения антиоксидант ресвератрол. Тази полезна съставка се съдържа в червеното вино, което французите масово предпочитат, някои видове зелен чай, нара, боровинките, фъстъците. Ресвератролът влияе положително върху умората, стареенето, холистерола, сърдечната дейност, диабета.

Първият път, когато опитах фъстъчено масло

Един от продуктите на фъстъците, в които се съдържа ресвератрол е фъстъченото масло. Фъстъченото масло е характерна американска храна. Спомням си първия път, когато опитах фъстъчено масло – американската ни преподавателска по английски – Сара донесе американско фъстъчено масло и ни даде да опитаме. Истината е, че идеята за филия, намазана с фъстъчено масло и отгоре плодово сладко или плод не ми допадна особено, защото вкусът ми беше доста тежък, но с времето заобичах фъстъчено масло. Фъстъчената паста освен в много рецепти за сладкиши се използва и в индийската кухня в съчетание с подправки и люти чушки.

Най-големите износители на фъстъчено масло са САЩ, Китай и Аржентина. Фъстъченото масло добива все по-голяма популярност и у нас. То съдържа 50% мазнини и 50% протеини, въглехидрати, влакна и вода. Фъстъченото масло има доста силен ядков вкус. В сравнение с другите масла за мазане има много предимства по отношение на хранителните свойства. Съдържа много добри мазнини и други вещества, които са полезни за организма.

Видове фъстъчено масло

Рафинирано фъстъчено масло. Това е най-популярното фъстъчено масло, което се получава чрез хидрогениране. По този начин в маслото се вкарват вредни трансмазнини. Рафинираното фъстъчено масло трудно гранясва.

Сурово фъстъчено масло. Това масло е по-слабо рафинирано. Полезните хранителни съставки са запазени в по-голяма степен. При неправилно съхранение гранясва бързо и не трябва да се консумира, защото е източник на опасни токсини.

В зависимост от своята консистенция фъстъченото масло бива по-едро смляно и ситно смляно. При едро смляното фъстъчено масло може да се усещат парченца фъстъци. А хора, които по някаква причина не могат да консумират твърди храни, могат да използват двойно смляно фъстъчено масло.

Какво фъстъчено масло да си изберем?

По магазините може да намерим както българско, така и вносно фъстъчено масло. Ако купуваме фъстъчено масло трябва внимателно да прочетем етикета за начина на производство и съставките. Препоръчително е да купуваме фъстъчено масло от биомагазините – моят избор за фъстъчено масло е на Rapunzel.

Фъстъчено масло може да се направи при домашни условия теоретично, но аз лично никога не съм пробвала. Измитите, опечени фъстъци се смилат на паста. Добавя се растително масло и вода. Може да се прибави сол, мед, меласа. Някои смятат, че фъстъците трябва да се накисват предварително. Други предпочитат да се добавя кокосово или чисто масло. Чувала съм, че по пазарите на Кресна и Сандански се продава домашно фъстъчено масло.

Употреба на фъстъченото масло

Фъстъченото масло се консумира на сандвич върху пълнозърнест хляб. Освен това може да се използва като крем на торти, бисквити. Чудесна добавка е към сосове, кремове, пюрета, различни тестени изделия.

Съхранение на фъстъчено масло

Съхранението на фъстъченото масло трябва да става в стъклен буркан и в хладилник.

Вреди от фъстъчено масло

Фъстъчено масло не трябва да се консумира от хора с алергия към фъстъците. Не трябва да се употребява гранясало фъстъчено масло, защото е силно токсично.

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *