stastlivata_bulka

Гергана е най-добрата ми приятелка от гимназиалните години. С времето обаче пътищата ни се разделиха, но все още сме много близки. Моятa представа за приятелството е доста неприемлива за мнозина – аз вярвам дълбоко, че приятелите може да не ги виждаш с месеци, години, но те да бъдат там, когато имате нужда един от друг. Безсмисленото стоене на телефона и употребяването на безплатните минути, в което хората си разказват всяка крачка през деня, за мен не е приятелство!

Но да се върнем към Гери и Христо, които минаха под венчилото на 08.08.2008 година! Сега до тях е разкошният къдрокоско Георги (на 2 години), голя,ата слабост на Валентина (майката на Гери, която още не мога да нарека баба. За мен тя ще си остане онази разтревожена жена, която ни изпращаше в петък вечер на дискотека и не заспиваше, докато Гергана не се прибере).

Ето разказът на една претенциозна в добрия смисъл на думата булка, за избора й на меню за сватата, торта и детайлите около тържеството 🙂

Гери, разкажи ни как избрахте менюто за сватбата си с Христо? Кой всъщност трябва да избере менюто – младоженците заедно, булката, родителите, сватбената агенция?

На първата ни среща с управителя на заведението бяхме с родителите и кумовете. След дълги дебати, коментари, мнения и т.н. решихме, че на следващата среща ще сме само ние – младоженците с кумовете ни. И така определихме менюто, спрямо нашите разбирания и вкусове за нашия празник. За менюто не сме искали мнението на агенцията – мисля, че това е нещо лично и трябва да няма външно мнение.

С какво трябва да се съобрази бъдещото младо семейство при избора на ресторант и меню за тържеството си?

За нас най-важното при избора на място беше да е местенце, което да пресъздаде това, което е в нашите души в тези мигове – а именно да е нещо приказно… Това и беше темата на сватбата ни – Приказка 🙂
А за менюто – да е изтънчено, защото това се очакваше от нас (така ни познават приятелите ни) и в същото време да задоволи очакванията на различни поколения.

Традиционно vs. гурме меню?

Смесено беше менюто ни – имаше избор – пилешки специалитет и телешки. Спомням си, че когато ги опитвахме не можехме да определим какво точно присъства в рецептата. Изключително деликатно се смесваха различни вкусове – имаше сирена, плодови нотки, подправки… Интересно на вкус и на поглед 🙂

Колко степенно трябва да е менюто?

Нашето беше 5 степенно. Според мен трябва да се усеща изобилие и да няма липси. Добрият подбор на храни и напитки е един вид комплимент към тези, които са ни уважили. Това е част от техния комфорт и предпоставка за добро настроение и хубави спомени 🙂

Какъв бюджет според теб трябва да отделят младоженците за храната в ресторанта?

Бюджетът е  нещо много относително. Зависи от много фактори. Но като цяло той трябва да съответства на целия стил, тежест и блясък на сватбата. Не може да подготвяш скъпа сватба на едно по-високо ниво, а храната да е посредствена и обратното – да поднесеш блюда, които да не съответстват на обстановката и целия стил.

Кой и как избра тортата за вашия сватбен ден с Христо?

Тортата за мен беше едно от онези 3 неща, които трябваше да са запомнящи се – поканите за сватбата, ритуалните чаши и тортата.

geri_ritualni_chashi

Това за мен си беше водещо от първия миг на подготовка. Месеци търсех нашата торта. Не спирах да гледам списания, сайтове, букове и т.н. Една вечер, докато четях за поредния си изпит, някъде към 3ч през нощта я видях Нея- нашата торта. Беше от сватбата на Марая Кери, но пред очите ми изплува нашата с леки промени. Даже усетих и вкуса й 🙂 Сватбата ни беше в град Харманли – в комплекс „Приказките“ и това си беше проблем – доставката на точно тази торта.

svatbenata_torta

Имаше многоооооо емоции, но накрая открих сладкарска фирмата Попимони, която изработи сватбената ни торта и Тя беше на точното място, в точното време, за да изпълни сърцата ни и да смае гостите ни. 🙂

Какво мислиш за игрите с храна по време на сватбата – надиграванията с питка, захранванията с погача, надяждането с торта? 

Всички тези обичаи са интересни, особено когато ги правиш в друг край на България. При нас присъстваха някои от традициите. Надиграването винаги носи емоции, а при нас имаше много танци и надхитряване. Захранването си е много топъл обичай. За подаване на парче от тортата се бяхме разбрали с Христо да не се „мажим“, а с много обич да си подадем хапките… Всякакви други обичаи – с петли, бъклици и т.н. не подхождаха на нашата сватба на нашата сватба… Ако хората си ги харесват – да си ги правят. Най-важното е, че това е техният ден и той трябва да е за тях!

То си майка на прекрасния Георги (на 2 годинки). Какво е мнението за каненето на деца на сватбеното тържество?

При нас имаше значителен брой деца. За тях предвидихме отделно меню. Имаше интересни за тях подаръчета и изненади.

deza_na_svatbata_na_geri_i_hristo

Празникът беше още по-свеж в присъствието на деца. И много хубави поздравления-песнички и танци имахме от тях! 🙂

Какво ще пожелаеш на бъдещите младоженци, които сега планират един от най-емоционалните дни в техния живот – тяхната сватба?

Най-важното е да знаят, че това е техният ден и той ще е такъв, какъвто го чувстват. Да го сътворят както на тях им харесва и да се забавляват, защото всичко минава като един миг. Колкото се може по-малко да общуват с родителите преди сватбата, защото различни хора, различни мнения и вкусове. Те вече са си двама и нека сами си подготвят тържеството… Нека да напишат своята Приказка!

0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *