Бирата е позната още от древността. В египетски папирус от преди 1500 години се споменава за лекарства на бирена основа.

От какво се прави бира?

Според баварската заповед за чистотата на бирата издадена през 1516 година и до днес, бирата се прави от четири съставки: вода, хмел, малцуван ечемик и мая. Маята отначало не е позната, но бирените дрожди са определяли вкуса на питието. Ечемикът може да се замени с други зърнени култури. Независимо от простия на пръв поглед състав, бирата съдържа много микроелементи, минерали, витамини. Вкусът и полезните свойства правят бирата много подходящ продукт в кулинарията.

Бирата е най-популярна естествено в немската кухня, там, където се консумира най-много бира. Използва се още в чешката и австрийска кухня.

На кои ястия се слага бира?

Бирата се използва за маринати, сосове, ястия, хляб (виж Бирен хляб с манов мед, чушки и царевица). Бирата е особено подходяща за пилешко месо. Пилешко и свинско месо при изпичане стават особено крехки, ако преди това са престояли в бира. Препоръчително е при омлет да се прибавя към разбитите яйца малко бира. Бирата чудесно подхожда за основа на панировка на различни продукти-пилешко, скариди и др. Получената запечена коричка е невероятно вкусна. Бирата се използва при блюда от риба и рибни деликатеси. Раците стават по вкусни, ако при варенето им прибавим и бира. Бирата влиза в рецептите и на десерти, домашни курабии, соленки. Бирата добре си партнира с масло, какао, шоколад, ядки.

Бирата се съчетава добре с майонеза, сметана, черен пипер, майорана, соев сос, чесън.

Вижте още:

Пикантна супа с бира и бекон

Готвене с вино

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Снимка: 123rf

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *