Още от дете яхнията от грах беше едно от любимите ми ястия. Карах майка ми постоянно да готви грах и имах чувството, че само на грах можех да живея. Сега все по-рядко готвя грах и дори да го приготвям, по-скоро експериментирам с граха, отколкото да залагам на любимата от детството ми яхния с грах.
Наскоро приготвих телешко с грахово пюре, идеята за което взех от Ива от кулинарно училище Меню. Граховото пюре ми е вече една от любимите гарнитури. И така след пюрето от грах реших да експериментирам и да приготвя грах яхния, в която да сложа много домати. Използвах консервирани домати, тъй като пресните още не са хубави. По отношение на самия грах, използвах замразен, но и консервиран грах ще ви свърши отлична работа. Просто трябва да намалите времето за варене.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Рибна салата с кисели краставички и грах
Солен щрудел с аспержи, пресен грах и сирена
Грах с домати

От 03/10/2014
Публикувано на :Още от дете яхнията от грах беше едно от любимите ми ястия. Карах майка ми …
Необходими продукти
- 800 грама замразен грах
- 600 грама консервирани домати пасирани на пюре
- 1 голяма глава лук
- 2 скилидки чесън
- 3 с.л. зехтин
- 2 с.л. брашно
- 1 с.л. червен пипер
- 1 с.л. подправка само зелено
- 1 ч.л. чубрица
- 1 с.л. сушени зеленчуци
- сол на вкус
Приготвяне
- Лукът и чесънът се задушават в загретия зехтин.
- След това се прибавя граха и се разбърква. Добавя се червения пипер и брашното. Отново се разбърква добре.
- След това се прибавя 2 ч.ч. топла вода или зеленчуков бульон.
- Оставя се докато течността изври до половина. (ако грахът изисква повече време да се свари се добавя повече вода и се оставя по-дълго време да ври). Прибавят се подправките и доматеното пюре.
- Оставя се да къкри около 10-15 минути на котлона докато доматеното пюре се посгъсти.
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!