Обожавам Гърция и гръцката кухня и ви предлагам рецепта за едно от най-емблематичните ястия на гърците – гръцка мусака. Различното с нашата мусака основно се състои в това, че в гръцката се използват патладжани и подправките са по-различни (слага се например канела). Също така се слага сирене… всъщност разликите са много!
Да се захващаме на работа!
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Гръцка мусака

От 09/23/2014
Публикувано на :Обожавам Гърция и гръцката кухня и ви предлагам рецепта за едно от …
Необходими продукти
- 3-4 броя патладжан около 1 кг
- 1/2 кг телешка кайма
- 1 глава лук
- 1-2 скилидки чесън
- 3-4 домата около 500 грама
- 1 кафена чаша бяло вино
- няколко стръка магданоз
- 120 грама кефалотири (гръцко сирене)
- 1/2 ч.л. канела
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
- зехтин
- 500 мл прясно мляко
- 2 с.л. брашно с връх
- 1 с.л. масло
- 1 щипка индийско орехче
Приготвяне
- Патладжаните се нарязват на шайби се оставят в подсолена вода за около 20 минути, за да не бъдат горчиви.
- След това се подсушават, нареждат се в тава върху хартия за печене и се намазват с четка със зехтин. Пекат се около 20 минути в предварително загряна фурна на 180 градуса.
- През това време лукът и чесъна се задушават в малко зехтин, добавя се каймата и се разбърква с домакинска тел докато стане на трохи, Добавя се сол, черен пипер, канела, бялото вино, доматите, магданоза. Сместа се оставя да къкри около 45 минути докато се редуцира.
- За бешамела маслото се смесва с 1 с.л. зехтин и се загрява. Добавя се брашното и се бърка интензивно с телена бъркалка докато се позапържи около 20 секунди. На тънка струйка се прибавя млякото и се бърка интензивно докато се сгъсти. Овкусява се със сол и индийско орехче.
- В тавичка се нареждат един ред патладжани, след това един ред сос с кайма, и малко сирене. След това се слага следващия ред патладжани и останалата кайма, при мен останаха още малко патладжани и сложих и тях. Залива се със сос бешамел и отгоре се поръсва останалото сирене.
- Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 минути.
- Ако искате мусаката да се реже на правилни парчета, на калъп и да не се разтича трябва да я оставите за една нощ в хладилника. У нас гръцка мусака не остава никога за повече от час 🙂
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Напиши коментар
Want to join the discussion?Feel free to contribute!