Макар да обичам страшно много риба, улових се, че скоро не бях хапвала сардинели. Загледах се на щанда с консервирана риба в Карфур (тъй като знаех, че няма да приготвя веднага, предпочитах да взема консервирана) и попаднах на нова (поне за мен) марка консервирана риба – Trata. Предпочетох да взема пикантни. Вярвам, че пикантният вкус ще обогати моята гръцка салата.
Сарденелите Trata се оказаха божествени – дори Деан, който по принцип и да не види риба, няма да е проблем остана очарован.
Бързам да уточня, че това е моят вариант на гръцката салата. Можете да собавите риба към нея, може и да оставите само зеленчуците. На повечето места сервират гръцата салата и по-точно сиренето на огромна плочка най-отгоре и така е традиционно, но аз направих изключение да го нарежа на по-дребни парчета, за да мога да го овкуся по-добре със зехтина и ригана.
Всъщност, ако използвате консервирана риба, както аз направих със сардинелите Трата, можете да използвате зехтина, в който са били мариновани.
Pin ItГръцка салата със сардинела Recipe

От 07/01/2012
Публикувано на :- Брой / порции: 2-3 Servings
- Подготовка: 15 минути
Макар да обичам страшно много риба, улових се, че скоро не бях хапвала …
Необходими продукти
- 3 средно големи домата нарязани на едро
- 1 краставица обелена и нарязана на едро
- 1 глава червен лук нарязан на шайби
- 1 зелена чушка нарязана на шайби
- 12-15 броя маслини каламата
- риган
- сирене фета нарязано на плочка или на кубчета
- каперси по желание
- зехтин екстра върджин
- оцет по желание
- 1 кутия сардинели Трата
Приготвяне
- Краставиците и доматите се нарязват на едро и се объркват заедно с нарязаните на шайби чушка и лук. Осоляват се.
- Върху тях се поставя оваляното в риган сирене. Салатата се полива със зехтин. Добавят се каперси и сардинели.
- В тотално противоречие според българските схващания е да се слага оцет на домати, но ако искате да бъдете като някои гърци - сложете и оцет на салатата! Добър апетит!
WordPress Recipe Plugin by ReciPress
Всъщност на марката Trata не съм попадала на нищо лошо, а напротив. Горещо ти препоръчвам рибата тон – божествена е, според мен тази в зехтин е в пъти по – добра от прехвалената Rio Mare. Поздрави : )
Благодаря ти за съвета, Марина! И аз съм доволна от всички продукти на Trata, които съм опитала до момента. Риба тон в зехтин тяхна не съм пробвала, но октопода го препоръчвам горещо! Поздрави! Вили