Инес Субашка е сертифициран личен фитнес треньор, обича да готви и да се занимава с handamade art. За нея може да се каже, че спортът и здравословното хранене са в кръвта й. Още от малка Инес е знаела, че животът и ще е свързан със спорта, защото както тя споделя „нищо не ме кара да се чувствам толкова жива, толкова удовлетворена, както това да тренирам и да помагам на другите да влизат в по-добра форма и да се грижат за здравето и тялото си“. Инес започва да пише блога си, заради себе си и тези, които се намират в ситуация, като моята

Какво е за теб здравословното хранене и какво трябва да правим ежедневно, за да живеем здравословно?

Инес: За мен здравословното хранене е начин на живот! Здравословното хранене е „подправката”, която ти дава възможност да се насладиш максимално на това да бъдеш в добра форма, да се чувстваш силен, жизнен и здрав! Здравословното хранене е това, което отличава спортуващия от атлета!

За да живеем здравословно, ежедневно трябва да правим избор! Изборът дали ще дадем на тялото си това, от което се нуждае, за да функционира правилно и да ни служи, или ще си търсим оправдание, защо не можем и защо не се получава! Изборът да покажем малко воля, за да променим навиците си и да превърнем здравословното хранене в начин на живот, или пък изборът да се извиняваме, че всички правят така!

Ежедневно трябва да полагаме усилия да даваме най-доброто от себе си, да напредваме с една крачка (макар и малка) към това да не бъдем зависими от храната, да не я използваме, като средство за забавление, утеха или убиване на скуката, а като гориво – като средство, което поддържа тялото ни здраво и енергично, за да може душата ни да се наслаждава на преживяванията, а не да се бори с преяжданията!

Каква е причината според теб голяма част от младите да не се хранят здравословно и да не спортуват?

Инес: Причините са много, но основната е недостатъчното информираност! В днешно време хората масово получават информацията си от недостоверни източници, като популярни интернет портали, комерсиални списания и други подобни. Проблемът с тях е, че зад повечето материали отнасящи се за здравословен начин на живот, рядко стои някой специалист, който разбира от това, за което пише. Обикновено целта на подобни материали не е да се образоват хората, а да се продават тиражите!

Друга причина е липсата на отговорност. Отговорността да поемат управлението на собствения си живот, да вземат сами решения на базата на това, кое е добре за тях, а не какво биха казали другите.  Обикновено, когато правиш нещо различно от другите, първоначално си, като черна овца. Набиваш се на очите на всички. Непрекъснато ти задават провокиращи, заядливи и дразнещи въпроси! Това обикновено смущава „прохождащите” в света на здравословното хранене и те бързо решават да се откажат и да се върнат към „масата”! А не трябва!

Четете ДОСТОВЕРНА информация, учете се, пробвайте и независимо от това колко е дълъг пътя не се отказвайте! Отнело ви е толкова години да се храните с вредна храна, да формирате нездравословните си навици, какво ви кара да мислите, че ще се отървете от тях само за месец? Ще отнеме време, но като човек, който е извървял този път, гарантирам ви, че си заслужава!

Как да постигнем баланс между тренировките, храненето, диетите?

Инес: Баланс! Ключът към успеха. На мен ми отне години да открия „успешната формула”. И се оказа, че през цялото време съм правила много по-сложни неща, отколкото е било необходимо. Отговорът е един и той е да го приемете, като начин на живот. Звучи клиширано, но клишетата не случайно крият толкова истина! Когато го приемете, като начин на живот, тогава ще се отърсите от чувството, че се лишавате от нещо. Ще се отърсите от емоциите, с които подхождате към храненето. Няма да имате нужда от специална мотивация, за да отидете до залата или за да си приготвите вкусна храна… защото това ще бъде просто част от живота ви!

Уверявам ви, че здравословното хранене, не означава глад и мъчение!

Необходимо ли е да ходим до залата, за да спортуваме? Предложи ни тренировка, която можем да изпълняваме у дома.

Инес: По принцип можете да тренирате и вкъщи, макар че аз обожавам да тренирам в залата. В случай, че нямате достатъчно време, препоръчвам ви да си купите една пудовка, с която можете да правите чудеса вкъщи!  Посещавайтем сайта на Мариан Кейн, която непрекъснато качва доста интересни тренировки с пудовки, които можете да правите вкъщи. Вижте и някои идеи на моя блог тук, тук и тук.

Колко часа тренировки на седмица са необходими, за да имаме атлетичнo и добре оформено тяло?

Инес: Аз съм привърженик на кратките, интензивни тренировки с тежести. По начина, по който тренирам аз не са необходими повече от 3 тренировки по 45-50мин., за да бъдете в най-добрата форма в живота си. Разбира се и храненето ви трябва да е хубаво, за да бъдат резултатите оптимални! През другото време просто водете по-активен начин на живот. Вместо да лежите пред телевизора, разходете се в парка. Вместо да се качвате с асансьора, качете се по стълбите. Все малки неща, които обаче се натрупват и имат значение!
Кои са храните, които трябва да изключим от менюто си, за да изглеждаме добре?

Инес: Ще го кажа така! Всичко, което е опаковано, което съдържа повече от 4-5 съставки, всичко, което съдържа думи, които пра-баба ви не би могла да произнесе трябва да бъде изключено. Не консумирайте, тестени изделия, панирани храни, газирано, вафли, шоколади и т.н., както и зърнени храни! По-лесно ми е да ви кажа какво ви препоръчвам да ядете! Яжте месо ( не странете от червените меса, те не са вредни!, яйца с жълтъците, риба, зеленчуци, плодове, сурови ядки, авокадо, масло, бекон, маслини. Използвайте познанията си в кухнята, за да приготвите различни вкусотийки и ми помогнете да докажем заедно на хората, че здравословното хранене е вкусно, стига да имаш желанието да демонстрираш уменията си в кухнята!
Твоята любима рецепта?

Инес: Обичам всички рецепти за сурови десерти със сурови ядки и сушени плодове. Ето тези двете са ми любимите  – сурови тарталети с бананов крем и екзотичен плодов пудинг. От солените бих препоръчала рецептата за ребърца с якитори сос, като само бих заменила олиото с масло и агнешките стекове със зеленчуци.

Харесайте страницата ни във Фесбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
0 отговори

Напиши коментар

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *