sledobeden_sladkish_melanj

От кога не сте приготвяли следобеден сладкиш? А спомняте ли си как вашите майки или по-скоро баби правеха следобедни кексове и канеха приятелки на кафе и раздумки 🙂

Спомням си как баба ми канеше следобед съседките, правеше кафе и го поднасяше с ароматни бисквити и сладкиши. А вечер веднъж или два пъти в месеца ходеше да гледа стари градски песни в някое от читалищата в Шумен. Понякога ме вземаше със себе си и ясно си спомням как идваха сервитьорите и сервираха лъжичка бяло сладко потопена в чашка с вода върху плетени на ръка каренца.

Масите бяха изключително малки, каквито днес можете да видите в Париж например. Атмосферата беше изключително приятна, жени и мъже на над средната възраст, всички облечени елегантно, жените излезли няколко часа по-рано от фризьор или поне свалили ролките от косите.

Този сладкиш ме връща точно в тези уютни и безгрижни детски години. Физлисът, с който декорирах моя кекс „меланж“  сега е изключително модерен, но истината е, че много от бабините приятелки си го отглеждаха по терасите.

 

Днес искам да ви представя една превъзходна рецепта за солен кекс. Нека да загърбим рецептите за сладки каксове и да направим нещо една идея по-нестандартно – ето я рецептата за солен кекс.

Рецептите за солен кекс варират, но аз ще ви покажа вариант по ловджийски. Стандартно ловджийските рецепти се отнасят до приготвянето на дивеч, но в случая ще използваме класическа българска вкусна луканка.

Кексът можете да го изпечете в кръгла форма за кекс, аз предпочетох формички за мъфини, така мини кексчетата ми се получиха индивидуални.

Разбира се можете да експериментирате с някои от съставките. Например вместо грах можете да сложите царевица от консерва или боб. Заложете на това, което вие и близките ви обичате и пригответе вашата собствена рецепта за ловджийски кексчета.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Бърза баница по великотърновски с колбас и мерудия

Содена питка

 

blondie_sas_susheni_chereshi

Ако се чудите какво да занесете в офиса да почерпите – тази рецепта е вашата! Изключително лек и подходящ сладкиш за всеки вкус.

Рецептата за блонди е алтернатива на рецептите за браунис. Просто в този случай сладкишът става жълтеникав заради яйцата и белия шоколад, а при браунис – тъмно кафяв заради какаото и шоколада.

Докато живеех в Лос Анжелис, рецептите за браунис и рецептата за сладкиш с макадамия бяха сред първите, които научих.

Вижте още:

Мъфини с кюстендилски череши

Черешово мохито

Черешово смути с мента

Харесайте страницата на кулинарния ни блог във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It

Галет е дума, която се използва най-често във френската кухня, описваща плоски, кръгли хлябове. Рецептите за сладък галет може да ви напомни за американските пайове.

Ето една френска детска песничка за галета:

J’aime la galette  – Обичам галет!
Savez-vous comment ? – Знаеш ки как?
Quand elle est bien faite – Когато е направен добре
Avec du beurre dedans – С масло вътре!
Tralalala lalala lal

Тази песничка описва прекрасно какъв трябва да бъде галетът – с много масло.

Ето и още една рецепта за галет – този път със сушени плодове.

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ако все пак сте почитател на патладжаните пробвайте следните рецепти:

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Леща с патладжан по сръбски

Патладжан със сирене и нар

Патладжанени медальони с кайма и ементал

Патладжани с домати на фурна