pechen_zaek_s_bira_na_furna

Много домакини избягват заешкото по ред причини, като основната е че смятат, че ще стане сухо като го изпекат. Ако заекът е див, наистина е необходима по-специфична обработка на месото, мариноване предварително (обикновено около една нощ), но зайците, които продават в месарниците не са толкова махнати и се приготвят лесно, а в същото време стават изключително сочни и крехки. Предлагам ви да приготвим печен заек с бира на фурна. Течността (бирата в случая), ще задуши заешкото месо и то ще стане приятно сочно.

Аз лично смятам, че бирата си върви добре с картофите, за това „мятам“ и някой друг картоф към заека във фурната.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Заешко контадино

Заешко на скара – изпитана рецепта

Заешко роле със сушени домати

Заешко със сини сливи и гъби шийтаке

Pin It

Пуешките пържоли на фурна са алтернативен начин всъщност как да приготвим пуешки бутчета. Единственото, което трябва да направите предварително е да обезкостите пуешкото бутче или да помолите в месарницата, от която пазарувате да го направят вместо вас. В добрите месарници, където се предлага пуешко месо никога няма да ви откажат. Има и места, където предлагат готово обезкостено пуешко месо от бутче. Тогава задачата ви става още по-лесна – единствено само трябва да подправите пуешкото месо и да приложите трика за приготвянето на размачканите картофи. Вижте как се приготвят размачканите картофи по-долу.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още рецепти с пуешко месо:

Пуешки бутчета с гъби

Пуешки хапки на грил тиган

 

Няколко последователни дни сега по празниците се отдадох на тотален релакс. Забравих за готвене, за снимане, за публикуване даже тук. Извинявам се за което, но всеки има нужда от няколко почивни дни 🙂 Това не означава, че не хапнах уникално вкусни неща. Ще ви разкажа скоро на каква приятна вечеря ходих в ресторант Cinecitta в Бояна, а след това за гозбите на мама 🙂

Тази рецепта за патешко с картофи приготвих няколко дни преди Коледа. Получи с много приятно, макар патешкото месо да беше доста мазно на пръв поглед. По тази причина с пръсти отлепих кожата на бутчетата на патицата и ги намазах с подправки отвътре. По този начин се постигат две неща. На първо място като се отлепи кожата на бутчетата мазнината се разтапя по-лесно. Второто е, че подправките като черния пипер например разгръщат по-добре аромата си, заради мазнината. И така – с един куршум – два заека.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още рецепти с патешко:

Патешки гърди с портокалов сос

Патешки сърца със соев сос

Патешко магре със сос от смокини

svinski_vrat_na_furna_sas_zelenchutsi

Един от най-вкусните начини да приготвите цяло парче свински врат на фурна е като го запечатате от всички страни. Как се запечатва месо? 🙂 Когато загреете мазнина (олио, масло, зехтин или комбинация от масло и зехтин например) и запържите местото от всички страни до златисто. След това го запичате във фурна на не много силен огън за продължително време. Като не забравяте да добавите бульон (или в случая бира).

За да избегна запържването в тази рецепта за свински врат с бира обаче аз директно го „метнах“ във фурната. Свинското се получи също изключително вкусно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Свински врат със соев сос на тиган

Свински джолан с прясно зеле и боб

Свински ребра в сладко-кисел сос

 

Pin It

Както съм казвала и преди, заешкото си е едно от специфичните за обработка меса в кулинарията. Рецепти за заешко има изключително много, важно е да съобразите заешкото дали е от див заек или домашен. В случая предлаганата рецепта е за домашен заек в гювеч. Всъщност заешкото в гювеч става изключително крехко и не се получи сухо. С една дума уникална рецепта за заешко!

Важно е да сложите гювеча със заека в студена фурна; ако сте я загряли предварително рискувате да се пръсне гювечът със заешкото.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Заешко контадино

Заешко на скара – изпитана рецепта

Германия има вековни традиции в производството на бира. В немските градове можете да видите и пекарни, в които се продават стотици видове хляб. Като се съчетаят двете немски традиции – в биропроизводството и хлябоправенето – познайте какво се получава – хлябове с бира! Логично, нали?

Днес ви предлагам да приготвим еди хляб с бира, който ще бъде с много интересен леко сладникав вкус, който се дължи на мановия мед и царевицата. Наскоро ви писах, че съм се пристрастила към този различен тип мед – мановия и това е първата рецепта, в която готвя с него.

Прекрасното на този вид хляб с бира е, че не е необходимо никакво втасване, месене и почти никакви усилия на практика. Иначе казано – мързелив хляб. Трябват ви 5 минути да приготвите продуктите и да ги смесите и около 25-30 минути да се изпече хляба с бира.

Вижте още:

Питки с нигела

Рецепта за милинки

Хляб със заатар

Pin It
karfiol_tempura_recepta

Предлагам ви една традиционно японска техника (темпура), с която да приготвите зеленчуци, които се срещат по нашите земи. Аз избрах карфиол, но вие можете да го замените с броколи, например. Темпурата някои я приготвят като разбъркват ледено студена вода с брашно и малко сол, потапят зеленчуците в сместа и после го пържат в силно сгорещено олио. Аз вместо вода при приготвянето на зеленчуци темпура използвам бира, отново студена.

Със сосът също можете да импровизирате, аз заложих на това, което поти всеки има в хладилника – майонеза, малко горичца, кисело мляко, кетчуп (или лютеница) и щипка черен пипер.

Pin It