desert_s_bishkoti_i_aromat_na_tonka_bob

Спомняте ли си, че ви бях поканила на представянето на етерични масла за кулинарията преди няколко седмици. Ако не сте били там, сега ще ви покажа едно от малкото неща, които сте изпуснали 🙂

Накратко, Валя ни разказа как маслата етеричните био масла могат да се използват за кулинарни цели и аз реших да изпробвам маслото от тонка боб. Избрах го заради много коледния му аромат, изключително подходящ за сезона и за всички десерти, които приготвям напоследък.

Етеричното масло трябва да се разтвори много добре в течност. Аз в случая го разтворих в 1 ч.ч. прясно мляко. Сложих в млякото в малка пластмасова бутилка, прибавих 4 капки масло от боб тонка, затворих бутилката и я разклащах интензивно в продължение на около минута. Химията не ми е най-силната страна, но знам, че така трябва да се прави, за да може ароматът да се разнесе из цялото мляко. в противен случай рискувате капката тонка боб да се падне на някои и да предизвика неприятен и силен вкус.

Ето го и моят първи десерт с етерично масло. Избрах готови бишкоти, от българските. ви може да ги замените с италианските за този десерт с бишкоти.

Pin It
bishkotena_torta_s_pandishpanovi_rula_smokini_i_smetana

Пандишпановите блатове са си класика още от бабите ни и научите ли се веднъж да ги правите тортите и рулата ви винаги ще се получават безгрешно. Има само няколко дреболии, но изключително важни – една от тях е, че съдът, в който разбивате яйцата трябва да е абсолютно сух. Една капка вода и белтъците няма да се надигнат. Аз съм доволна как се получиха при моята бишкотена торта с пандишпанови блатове.

Другата изпитана рецепта си е с бишкоти – приготвя се бързо, няма начин и да искате да сбъркате. Ако решите да заложите на бишкотите – ето една рецепта за тирамису с бишкоти и ягоди.

Както някои от вас са забелязали аз съм любител на италианската кухня и в къщи вече се шегуват с мен когато говоря за това и се смеят, че всичко в кухнята идвало от ботуша. Разбира се, това не е така, но за бисквитите е вярно, че са италианско чудо 🙂 За английскоговорещите – ето един интересен пост за произхода на бишкотите.

Да се захващаме за работа сега, че печене на пандишпанови блатове ни чака!

Pin It
yagodovo_tiramisu

Замислих се как мога да избягам от класическата рецепта за тирамису и имах две снования да го направя. Едното беше, че пазарите и магазините са пълни с божествени плодове и идеята ми беше да направя някакъв по-плодов десерт. А другият, по-основателен аргумент е, че не обичам кафе. И не пия кафе. И изключително рядко го използвам в кухнята.

И какво мислите се получи след като имах бишкоти, не исках кафе и беше сезонът на ягодите – разбира се – ягодово тирамису без кафе.

Получи се божествено, за жалост обаче не можах да направя подобаващи снимки след като тирамисуто е стегнало в хладилника, защото просто не беше оставено да стегне. Час след като го направих в стъклената купа нямаше нищо. Само няколко дръжки на ягодки от украсата 🙂 Но какво по-хубаво от това!

Ето още една идея за пролетен десерт с ягоди – ягодова корона.

 

Pin It