Бобът, макар много хора да избягват да го консумират е изключително полезен и аз се стремя да приготвям рецепти с боб по-често. Последният интересен начин за приготвяне на боб е този пастет от боб с лук.

За пастета с боб можете да използвате готов сварен, консервиран боб или да си сварите боба сами. Аз лично за рецептата за пастет от боб сварих боба от предната вечер. Можете да използвате както червен, така и черен боб, но аз заложих на бял боб за пастета. Не използвайте салатен боб, защото при него люспата е по-твърда и при варенето остава цяла.

По отношение на подправките – добавих малко риган, чубрица, шарен пипер и съвсем малко червен пипер. Разбира се на пастета с боб би му отивало много и джоджен. Комбинацията боб и джоджен си е класика!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=h

Вижте още рецепти за пастети и дипове:

Дип маслини със сирене

Домашен пастет от дробчета

Рецептата за свински крачета с боб я видях от нашия бъдещ кум – Виктор. Той обича да си приготвя манджички, които понякога готви с часове. Аз гледам да залагам напоследък на по-бързи рецепти, но крачета с боб ме изкушиха.

До сега никога не бях правила свински крачета по какъвто и да е начин, защото нямам тенджера под налягане. Хареса ми обаче идеята да пека крачетата в гювеч. Истината е, че Виктор към тази рецепта прибавя и свински джолан, но аз заложих само на свинските крака. Накиснах си боба от предната вечер, а Деан ми помогна като доопърли крачетата с горелката за крем брюле 😀

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Свински джолан в гювеч

Свински джолан с прясно зеле и боб

Боб яхния със суджук

Има много бабини съвети как да се свари най-хубавата боб яхния. Най-успешни обаче за мен са рецептите за боб яхния, където бобът се вари дълго време на тих огън. По този начин люспата на боба увира добре и не е жилава и неприятна.

Онзи ден на пазарчето до нас една жена попита продавачката на боб дали има такъв боб, на който люспата му увирала бързо. Възрастната жена си помисли, че става въпрос за белен боб и прати купувачката да ходи да търси белен боб на Женския пазар.

Така де, тайната на хубавата бобена яхния за мен е варенето. На второ място слагам и подправките, без които бобът е нищо. На първо място това е джодженът, после червения пипер, чубрицата, черния пипер и всичко останало. Аз обаче понякога се изхитрявам и слагам от сушените подправки и зеленчуци на мама и се получава страхотен резултат – в тях има от всичко по малко.

По желание можете да сгъстите боб яхнията с брашно, но в тази рецепта аз я сгъстявам като смачквам няколко лъжици боб с помощта на вилица и после го връщам обратно в тенджерата 🙂

Вижте още:

Белен боб с индийски подправки

Мини фритати с пилешко и червен боб

Пълнени камби с боб

Свински джолан с прясно зеле и боб

Боб с лютеница и праз

Червен боб с кафе и бърбън на фурна

Боб яхния със суджук

Pin It

Като застуди навън едно от първите ястия, които приготвям е зрял боб. Някак си яхнията от боб я свързвам със зимата още от дете. Спомням си как майка ми накисваше боба от предната нощ и след това на следващия ден сменяше водата след като заври.

Обичам боб яхния и това си е! Деан е много претенциозен на тема боб и все му се струва, че бобът е недоварен. Опитах какви ли не марки боб, различни реколти, производители и се убеждавам за пореден път, че все пак тайната си е във варенето. Правило номер едно – не слагам нито сол, нито нищо друго, докато се вари боба (само 1 с.л. олио) и правило номер две – вари се мноооого дълго време. Ако правило едно и две не проработят прилагам правило номер три – добавям към боба суджук или наденица. И така умилостивявам Деан.

Този път към боб яхнията запекох на фурна телешки суджук, който си поръчах да ми донесат от Вашата месарница. Изключително съм доволна, защото до колкото съм запозната този суджук се приготвя в самата месарница и месото вътре е качествено.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Гювече с карначе

Свински джолан с прясно зеле и боб

Задушена кладница с пресен лук и карначе върху арабска питка

Пресни картофи с парченца наденица на фурна

Кафява леща с наденица

Наденички и картофи с домати

 

Pin It
боб_черно_око_яхния

Бобът черно око е изключително популярен в Индия, Пакистан, Виетнам. Формата на бобчетата наподобява тази на българския, но разликата е в черното петънце, което прилича на око и от където идва името му. Вкусът му също е различен – напомня този на лещата.

Аз го приготвих по класическия начин за приготвяне на боб, но му добавих по-пикантни и разнообразни подправки – лют черен пипер със зехтин, щипка кайенски пипер, кимион, чубрица, сушени листа от целина, шарен пипер.

Хубавото на този боб е, че увира относително бързо, стига преди това да се накисне във вода за няколко часа. Ключово за бързото му увиране е солта да се сложи след като бобът е вече сварен.

Ако обичате варивата, ето още няколко идеи за рецепти:

Яхния от нахут

Леща по сръбски с патладжан

Червена леща и пиле със заатар

Белен боб с индийски подправки

Не забравяйте да харесате Фейсбук страницата на мерудия.бг

Pin It
palneni_kambi_s_bob

Тази рецепта я свързвам с Коледа – постно ястие, ароматно, боб, чушки… За много хора тя е част от рецептурника на техните баби. Ако баба ви е наблизо, помолете я да ви приготви чушки с боб, когато ви попита „Какво искаш да сготвя днес?“. Ще я изненадате приятно. Ако обаче баба ви не е до вас, съживете спомените от детството и пригответе тази рецепта за пълнени камби с боб за вашето семейство.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пълнени камби с лимец

Пълнени червени чушки с ориз и кайма на фурна

Пълнени чушки с извара на фурна

Разядка с печени чушки и чесън

Чушки бюрек

 

Pin It
meksikanska_yahnia

Есен е! И все пак все още има приказно вкусни пресни зеленчуци. Остават броени дни до коледните пости и е идеално време да сготвите нещо с месо (в случая с телешка кайма). Ще си кажете, че яхнията е скучно и банално ястие, но тази пикантна яхния, с мексикански нотки (боб, царевица) ще погали небцето ви. Яхниите са едно от първото нещо, което младите „готвачи“ у нас се научават да правят. Експериментирайте на воля с мексиканските подправки и тези, които не са мексикански, но се използват широко в мексиканската кухня – чили, кимион, канела, риган. Чилито може да бъде както на прах, така и да използвате натрошено (със или без семки). Ако е можете да намерите истинско, мексиканско чили, турският лют червен пипер във зехтин би свършил прекрасна работа. Аз него го използвам смело в подправянето на българска шкембе чорба, индийските рецепти и въобще навсякъде, където искам да подлуюя ястието. А кимионът рядко го използвам на зърна, макар да го купувам така (да не е смлян). Предпочитам да го купувам на зърна и да си го меля у дома. Така ароматът се запалзва и реално знаеш какво слагаш в ястието.

Pin It
meksikanska_pizza

За пица с диаметър 23 см е необходимо около 200 грама тесто. От рецептата за блата за пица, която ви предлагам излизат 2 такива пици – т.е. около 400 грама. Ако имате по-голяма тава, направете 400 грама тесто и това, което ви остане можете да го съхранявте в хладилник и да приготвите малки питки за закуска с кашкавал или сирене, например.

За „топинга“ на пицата, както често се наричат всички продукти, които са върху блата на пицата, можете да използвате всички любими зеленчуци, колбаси, кашкавал. За да превърнете пицата в мексиканска все пак сложете задължително царевица, боб (червен или бял, от консерва), пикантен сос (напр. Чили или Табаско), люта чушка, телешка кайма. С останалите продукти можете да импровизирате на воля и да приготвите вашият вариант на пица Мексико.

Pin It
svinski_djolan_sas_zele_i_bob

Преди 1-2 месеца шпиковах свински джолан и го гарнирах с пресни картофи. Тогава тази рецепта много се хареса и реших днес пак да се върна към джолана, но този път ще го приготвя със зеле на фурна и боб.

Когато предния месец приготвих джолан, една позната ме пита – може ли свински джолан да се замразява? Бързам да отговоря, че аз не използвам замразен джолан. Особено пък телешки. Чувала съм, че редица домакини сготвят свинския джолан и след това го замразяват, но не съм пробвала лично. Аз съм на принципа, че ако може да се хапва прясно месо, няма защо да се замразява.

Освен шпикования свински джолан с пресни картофи, ето още една рецепта с джолан – Унгарски джолан гулаш.

Pin It
bob_yahnia

Преди време имаше класация за глобален символ на България и призът взе Мадарският конник. Сред кулинарните предложения за символ на страната ни попднаха баницата, киселото мляко или боб чорбата. Бобът, приготвен като яхния или чорба си е традиционно ястие за българската трапеза.

Точно и това е причината, поради която пиша тази на пръв поглед травиална рецепта.

Ако само боб ви се вижда прекалемо постно можете да го съчетаете с джолан със зеле или пък да го използвате за фритата с пилешко и боб.

 

Pin It