В България най-често асоциираме приготвянето на шкембе с шкембе чорбата. Италианците обаче приготвят шкембето по удивително апетитни начини, един от които е паста с шкембе и доматен сос. Можете да поднесете пастата с шкембе като основно ястие или както италианците правят – можете да сипете една по-малка порция преди основното ястие.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още идеи как да приготвим шкембе:

Шкембе по милански

Шкембе с гъби в гювеч

Шкембе с език на фурна

Шкембе чорба със зеленчуци

 

 

Харесвам вкуса на розовите домати през лятото, особено когато са белени. Почти винаги купувам розови домати, за смета на червените. А комбинацията хубав розов български домат с бучка хубаво българско сирене си е класика. В тази рецепта ще се комбинират точно тези два вкуса – на розовия домат и на сирене Lacrima, което от близо месец е отново на българския пазар.

За повече средиземноморско настроение в ястието добавяме и струйка босилков зехтин, който също приготвяме в домашни условия (няколко листа босилек, пасирани в зехтина). Използвам го за овкусяване на супи, салати, предястия. Дава повече свежест, а даже и цвят на ястията. За още по-интензивен  и най-вече пикантен вкус на супата с розови домати можете да прибавите няколко капки табаско.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Гаспачо – испанска студена доматена супа

Студена супа от домати, червен босилек и червен лук

Супа от печени домати и праз

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Калмари в доматен сос

Бърза рецепта за горещите летни дни и не само… Използвайте свежо пилешко месо (пилешки гърди), маслини каламата (или други, каквито обичате), както и пресни домати. Всички средиземноморски подправки са подходящи за рецептата за пилешко с маслини в доматен сос. Аз лично в пилешкото с маслини сложих риган, малко розмарин, дафинов лист, босилек, чесън.

Можете да използвате и микс от подправки със средиземноморско звучене. Тъй като маслините, които използват в рецептата бяха доста солени, сложих едва една щипка сол. Добре е е да опитате първо маслините и след това да прецените колко сол още носи пилешкото с маслини.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Телешки ребърца с маслини

Дип маслини със сирене

Панирани пилешки гърди с кашкавал

 

Pin It

Италианската кухня е моят най-голям извор за вдъхновение. За мнозина Италия е пица, паста, Венеция и колизеума, но за мен не е така. Италия за мен е бижуто на Европа, Италия е емоция, Италия е страст. Пуснете си някоя италианска песен, която да ви отнесе на бреговете на Амалфи за миг и да се отправяме към кухнята!

Време е за ароматна паста с наденички! В случая аз не можах да намеря мънички наденички, които да са за 2 хапки, затова използвах кърначетата, които произвеждат във Вашата месарница и ги нарязах на миниатюрни наденички.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=hl  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Спагети с наденица

Шишчета от наденица със зеленчуци

Кафява леща с наденица

Наденички и картофи с домати

Пресни картофи с парченца наденица на фурна

 

 

Лазанята е едно от най-известните италиански ястия за всички времена. Браво на този, който я е измислил 🙂 Навярно най-известната лазаня е лазанята болонезе, но днес ще направим нейна алтернатива – ще заместим каймата с пилешко месо. За предпочитане е да използвате обезкостено пилешко бутче без кожата, но в може също и пилешко филе. Ако използвате филето (гърди от пиле) рискувате месото да стане по-сухо.

Важно е отбележим, че най-общи има няколко вида кори за лазаня. Едните (които аз използвам) директно се нареждат в тавата за лазанята. Другите трябва леко да се потопят в гореща вода предварително. Третите са пресни кори, които отново се нареждат директно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Лазаня с тиквички и панчета

Пене с богат доматен сос на фурна

Паста с риба тон на фурна

Pin It

Преди време приготвих фарфале с домашно песто росо. Сега обаче бях прекалено натоварена и реших да заложа на червеното песто на Barilla.

barilla_pesto_rosso

Харесвам продуктите на Barilla още от времето, когато учех в Италия. Обичам ги и по още една причина – правят страхотни реклами, ако изгледахте няколко техни спота, ще се влюбите със сигурност и вие в продуктите им – както различните видове песто, така и сухата им паста.

За тази рецепта обаче реших да използвам пълнозърнести спагети на друга марка, отново италиански 🙂

palnozarnesti_spaghetti

И двата продукта, които ви трябват за рецептата, както също пресен босилек и специалният зехтин с риган, който ще използвам можете да намерите в Lidl. В момента там се провежда седмицата на италианската кухня! Любимата ми кухня! Фестивал на вкусовете, ако питате мен 🙂

И така… хайде да слагаме тенджерата за спагети с водата да завира. Не забравяйте да подсолите водата. Вижте тук как правилно да сварите пастата.

Вижте още:

Спагети с вурстчета в доматен сос

Спагети със свинско рагу и чери домати

Бързи спагети с магданозено песто и свинско филе на ленти

Харесайте страницата ни във фейсбук: http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
Pikantna_pasta_s_pileshko_i_chervena_chushka

Ако обичате червена паста (накратко казано с доматен сос), мисля че тази рецепта ще ви допадне. Аз приготвям рецептата пилешко месо от бутче. Купувам обезкостено месо – или две по-малки парчета или едно голямо, когато приготвям 2 порции от тази паста.

Пикантният вкус в рецептата идва от кайенския пипер, който използвам често напоследък. В повечето рецепти, където преди използват лютив червен пипер, или лют пипер в зехтин или друга пикантна подправка, напоследък прибавям от кайенския пипер. Внимавайте с количествата, защото е доста лют. Тъй като няколко читатели на блога вече ме питаха къде намирам кайенски пипер, бързам да кажа, че последно купих от магазин Бахарат на ул. Цар Иван Асен 9, (входът е откъм Виктор Юго).

Съвети как правилно да сварите пастата можете да намерите тук и тук.

Вижте още:

Сос за паста – домати с босилек

Спагети с наденица

Спагети с пиле, гъби и кафе в сметанов сос

Спагети със свинско рагу и чери домати

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
Pileshki_gardi_v_domaten_sos

Хубавото на пилешките гърди е, че се приготвят изключително бързо. Трябват им не повече от 30 минути и са готови. Могат да се комбинират успешно с различни сосове, за днешната рецепта избрах богат доматен сос. Реших да приготвя доматения сос от консервирани домати, защото макар на пазара вече да има пресни домати, вкусът им не ми допада. С нетърпение чакам истинските, ароматни, розови домати, които трябва да излязат (надявам се) скоро!

Вижте още:

Гаспачо – испанска студена доматена супа

Калмари в доматен сос

Пене с богат доматен сос на фурна

Топки от кашкавал и чедър в доматен сос

Паста с амарант и нахут на фурна в доматен сос

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
pasta_s_amarant_i_nahut_na_furna_s_domaten_sos

За първи път в кухнята ми влиза паста от амарант и нахут. Нямах очаквания, не знаех колко по-различна ще бъде тя от обикновената паста и за това реших да заложа на класически доматен сос. Оказа се, че вкусът на амаранта в пастата не е натрапчив. Когато използвате паста от амарант, в рецептите можете да използвате и други видове сос, но ако усещате аромата и вкуса за първи път, според мен заложете на доматения сос. Нахутът за много домакини у нас е по-познатата съставка, в сравнение с амаранта.

Амарантът е изключително полезен за сезона – на първо място се препоръчва за хора, които постят или се възстановяват след пост; подходящ е също за спортуващи и хора, които очакват дете.

Вижте още:

Съвети за варене на паста

Яхния от нахут

Сос за паста – домати с босилек

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
kartofi_na_furna_s_domati_i_ljuteniza

Картофите на фурна винаги се получават добре и са класически акомпанимент на месни и безмесни ястия. Може да ги сервирате и като мезе към биричката или просто като предястие.

Аз преди време бях приготвила подобни картофи като гарнитура за наденички. Тогава обаче използвах значително по-малко доматено пюре и не сложих лютеница. Сега реших картофите на фурна да станат по-сочни и апетитни и ги приготвих една идея по-различно.

Зимата е сезонът на лютениците в България и за това реших да прибавя и лютеница към печените картофи с домати.

Получи се очаквано добре!

Харесахте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.

Pin It