torta_s_aronia_izvara_i_kafe

Ето и един сладкиш, който моята съквартирантка – италианка приготвяше преди години и го наричаше торта. Нека всеки да го нарича както иска, но десертът е с изключително интересен вкус.  Плодчетата арония носят свежест на тортата, а силният аромат на кафето е силно тонзииращ. Аронията придава лека екзотичност на сладкиша и го прави изключително полезен (няма да се спирам на полезните действия на аронията – по гръцка митология в подготвителен клас учителката ни отдели предостатъчно време на питието от арония, което пиели боговете на Олимп). Лепкавостта на сладкиша е от сиренето – можете да го приготвите с извара (безсолна) или с рикота – сирене, което всъщност представлява изварата от пекориното. Първият път когато опитах сладкиша на италианката ми се стори недостатъчно „бухнал“ – очаквах да е като кекс, но всъщност няма от какво да бухне, тъй като не се използват набухватели. Аз все пак сложих половин доза брашно за кекс (с набухвател), но изварата е прекалено „тежка“ и пак се получи сладкиша ми по италиански.

Pin It
karfiol_tempura_recepta

Предлагам ви една традиционно японска техника (темпура), с която да приготвите зеленчуци, които се срещат по нашите земи. Аз избрах карфиол, но вие можете да го замените с броколи, например. Темпурата някои я приготвят като разбъркват ледено студена вода с брашно и малко сол, потапят зеленчуците в сместа и после го пържат в силно сгорещено олио. Аз вместо вода при приготвянето на зеленчуци темпура използвам бира, отново студена.

Със сосът също можете да импровизирате, аз заложих на това, което поти всеки има в хладилника – майонеза, малко горичца, кисело мляко, кетчуп (или лютеница) и щипка черен пипер.

Pin It