Замириса ми на зима! А знаете ли на какво мирише зимата? На уют, на греяно вино, на щрудел, канела, джинджър, индийско орехче… В Лидл в момента има най-страхотния микс за сладки, който можете да си представите. Съставките са „обичайните заподозрени“ – канела, звезден анасон, карамфил, анасон, индийско орехче, кориандър, джинджифил, кардамон), но съотношението им е улучено много добре за моя вкус 🙂

smes-ot-podpravki

И така… нямах идея да започвам с Коледните сладки, но като видях сместа от подправки и се изкуших да приготвя набързо тези сладки.

 

Ако се чудите как се пържат калмари, така че да станат крехки и в същото време панировката да бъде хрупкава, трябва да знаете, че има няколко трика. На първо място след като почистите калмарите трябва да ги нарежете на колелца с дебелина около 2 см.

Ако калмарите обаче са замразени трябва предварително да ги размразите добре. И в двата случая – пресни или замразени ги оставете да се отцедят добре в гевгир. Не трябва да има никаква вода по тях, парченца лед или да са ледено студени, защото като се пържат олиото ще смени лесно температурата си и няма да постигнете желания резултат.
Другата тънкост е самата панировка. Вместо да използвате само обикновено, бяло брашно – направете смес 50:50 бяло брашно о царевично брашно. Добавете към панировката и малко сол. Пържете на малки порции.

Вижте още рецепти с калмари:

Калмари в доматен сос

Пълнени калмари с ориз и спанак

 

Ето рецепта за питки с ленено семе – много подходящи както за закуска, така и за основното ви ястие, което е с апетитно сосче, което искате да си затопите.

Питките с ленено семе се приготвят бързо и се харесват от малки и големи. За питките ви трябват следните продукти – брашно от спелта, бяло брашно, сода, кисело мляко, ленено семе, сол.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Плосък арабски хляб със заатар

Хляб с броколи и сминдух

Хляб с маслинова паста

Сигурно се чудите откъде идва лимоновия аромат в тези сладки, при положение, че в рецептата няма лимонов сок. Тайната е в новите за българския пазар лимонови корички – Финес на Dr.Oetker (Доктор Йоткер). Божествени са! Просто съм влюбена в тях! Използвах ги наскоро и за приготвянето на козуначени кифлични. Ароматните лимонови корички можете да ги използвате за торти, дребни сладки, мъфини, козунаци, напитки…

Ароматът на лимон от лимоновите корички на Dr.Oetker, в комбинация с ваниления аромат от ванилената захар пак на Dr.Oetker си партнират отлично с маслото, орехите и бадемовото брашно в рецептата.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Какаови сладки с орехи и сушени череши

Сладки с рожков и бадеми

Сладки с мюсли без печене

Pin It

Ако се чудите какво е оризов крем – веднага ще ви кажа. Оризовият крем много често се използва като заместител на сметаната и се предпочита от хора с непоносимост към лактоза и глутен. Оризовият крем е подходящ и за тези, които са на нискомаслена диета.

Оризовият крем има приятен, мек вкус и подходящо се съчетава с по-острия вкус на киселото мляко в тази рецепта. В тази рецепта съм съчетала 3 вида брашно – бяло, от спелта и пълнозърнесто.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
drebni_sladki_s_kafe_i_med

Макар да не са най-типичните коледни сладки, дребните сладки с кафе донесоха коледно настроение предната вечер, когато го извадих от фурната. Ароматът на кафето, примесен с този на канела, мед и индийско орехче обзеха кухнята. Рецептата за дребни сладки е лесна за приготвяне и е подходяща не само за Коледа.

Аз използвах пълнозърнесто брашно и съвсем малко бяло брашно за сладките, но вие можете да ги приготвите изцяло от бяло брашно!

Ето още една идея за дребни сладки тук.

Pin It
sodena_pitka_s_tri_vida_brashno

Тази рецепта за питка е много подходяща за тези, които нямат търпение да чакат тестото да втасва веднъж, втори, трети път… Няма даже и много месене. Може да приготвите питката както само от бяло брашно, така и от 50 на 50 бяло и пълнозърнесто брашно. Аз използвах равни части (по 100 грама) бяло, пълнозърнесто и царевично брашно (с което приготвих блата за мексиканската пица).

Питката можете да поднесете както към различни супи, така и да намажете парченце от нея с конфитюр, масло или каквото обичате…