sladki_linzer_za_koleda

Сладките линцер са австрийска класика от град Линц. Аз лично ги приготвям основно по Коледа. Типичното за линцеровите сладки е, че се състоят от 2 курабийки, едната, от които е с дупка по средата и са слепени с мармалад. Иначе казано слепени сладки с дупка. Горната курабийка (таз с дупката) е поръсена с пудра захар.

Продават се формички специално за линцер сладки, но вие можете да си изрежете сладките в желаната форма (кръг, звезда) и на половината от тях да направите дупка с по-малък резец с формата на кръгче, сърце.

Pin It
krem_karamel_gazova_gorelka

Откакто си купих газова горелка (за крем брюле), направо се „родих“. Макар да й викат, че е горелка за крем брюле, оказва се, че може да се използва в редица рецепти, които ще ви показвам една по една.

Разликата между моите крем карамел и крем брюле е следната – аз приготвям крем карамел с цели яйца, а крем брюле – само от жълтъци. Другата разлика е, че при крем карамела използвам прясно мляко , а за брюлето – сметана. Най-емблематичната разлика е в карамела – при крем карамела, захарта се разтопява първо и след това се пече кремът. Аз лично го пека в малки купички и после обръщам крема в чинийка. Карамеленият сироп се стича върху целия крем.

Когато приготвям крем брюле изпичам крема и после слага малко захар върху крема и с помощта на горелката го карамелизирам. Получава се апетитна коричка карамел, която се „счупва“ с лъжичката. Крем брюлето се сервира във формичката, в която е изпечен.

И двата крема могат да се сервират с плодове или сладолед.

Pin It

Рецептата за цитрусовия тарт е изключително подходяща за всеки сезон от годината, тъй като портокали, лимони и грейпфрут могат да се намерят лесно почти целогодишно.

Много домакини съхраняват маслено тесто, било то солено или сладко в хладилника си с дни и така приготвянето на рецепта с подобен блат им спестява време.

Цитрусите можете да ги замените с плодове според сезона и да получите малинов, ягодов или черешов тарт.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg