Първият път, когато дадох на Михаел борколи не беше очарован (не, че не си ги хапна, но беше доста умислен 🙂 🙂 🙂 ). А това много рядко се случва, да не казвам – никога. Бях много учудена, защото аз обожавам броколи и сметнах, че и той ще е прихванал.
Реших днес да му приготвя пюре от броколи с карфиол и да добавя малко копър. Всъщност след като детето е захранено със зеленчуци и ги приема добре, нутруционистите съветват постепенно и по малко в менюто да влизат и подправките.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Бебешко пюре с круша, ябълка и кокосово масло

Бебешко пюре от сладък картоф

След като ви казах кое беше едно от първите пюрета при захранването на Михаел,  в което той от раз се влюби, ще ви кажа и как приготвям любимото му плодово пюре – ябълка с круша и кокосово масло. Кърмата съдържа изключително много мазнини, които след като едно хранене на кърма бъде заменено с „твърда храна“, тези мазнини следва да бъдат компенсирани по някакъв начин. Това е и причината да добавям по малко кокосово масло към плодовите пюрета.
Преди да дам това пюре, Михаел опита съответно първо ябълка (дори без кокосово масло), а после само круша на пюре. Давах му два поредни дни пюре от ябълка (първия ден от захранването с ябълка 2 лъжички пюре от ябълка, разредено с 2 лъжички кърма) и дохранвах с кърма. А втория ден – 4 лъжички пюре от ябълка с 4 лъжички кърма и после дохранвах с кърма. След като въведа новата храна – в случая ябълката – гледам за реакции (запек, разтройство, обриви, като цяло нещо различно да се случи…) и ако няма (слава Бога до сега не е имало) си записвам в дневника, че няма реакция и продължавам по-натам със следващата храна. По същия начин процедирах с крушата (давам 2 дни) и чак след това си позволих да дам двукомпонентно пюре (ябълка с круша). Постепенно увеличавах количеството на пюретата докато заменя цяло хранене. Колко бързо да увеличавате количеството – не мога да ви посъветвам, защото всяко дете е индивидуално и има различни теории. На мен лично ми отне 1 месец, докато заменя цяло хранене.

Ябълките и крушите са едни от най-лесно достъпните плодове в био магазините и точно такива използвах аз за въвеждането им като вкус в менюто на Михаел.

Ето как приготвих пюрето на Майки за следобедна закуска днес:

Приготвянето на суши е истински майсторлък и аз затова ходих на цял курс по суши при Ивето от списание Меню преди време. Тя ми показа най-големите тънкости и трикове за сушите, които са към ключа към това дали сушито ще се получи добре или не.

За рецептата за суши използвайте специален ориз за суши и оризов оцет.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Копривена супа с кус кус и оризов крем

Оризов пудинг с кафе

Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове

Случва и ви се вечер да ви се прияде нещо сладко? На мен лично – често! Ето една идея как да си направим домашен течен шоколад с ядки и фурми. За рецептата за домашен шоколад са ви необходими какао на прах, рожков,  кашу, бадеми, фурми, 2 жълтъка, вода и кафява захар. Важно е да се отбележи, че за домашния течен шоколад ядките трябва да бъдат сурови, а яйцата – изключително пресни.

Вижте още:

Домашен течен шоколад

Крем с къпини и бял шоколад

Лешниково-шоколадов фъдж с ром

Какво по-хубаво от печено агнешко за Великден? Вие решихте ли как да приготвите агнешкото месо за празника? Предлагам ви една рецепта за печено агнешко бутче в тесто. Вярвам, че принципно и обезкостена плешка можете да изпечете по този начин, но плешката като цяло е по-мазна и резултатът ще е по-добър с агнешко бутче.

За да се изпече добре месото е добре предварително да запечете агнешкото месо и чак след това да го обвиете с тестото. При печенето използвайте решетка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешка яхния (от агнешки врат)

Агнешки кебап

Агнешки котлети на фурна с картофи и моркови

Агнешки котлети с аспержи

Миналата седмица на Деан му се приядоха кюфтета. Честно казано аз не обичам да пържа кюфтета по няколко причини. Първо на няколко пъти купувах кайма, която за нищо не ставаше и кюфтетата бяха истински провал. Второ преди време веднъж олиото беше пръснало жестоко и аз се понаплаших. Все пак обаче любовта ми към Деан е по-силна от олиото 🙂 и му обещах да направя кюфтета.

Смелих си кайма във Вашата месарница – месарите ме посъветваха да си смеля обезкостени свински гърди + обезкостено телешко и се получи чудесно. Добавих 1 глава лук, подправки, едно яйце и така 🙂 За съжаление нямах в къщи пресен магданоз и използвах сух. Но горещо препоръчвам да използвате пресен, защото кюфтетата стават по-истински и по-свежи 🙂

Добавих и във всяко кюфте по едно парченце кашкавал. Прекрасна вечеря имахме!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешки кюфтета с гарнитура

Ароматни кюфтета в кошнички от бекон

Домашни пържени кюфтенца

Кюфтета в сос от синьо сирене

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Кюфтета от червена леща с куркума

Кюфтета по цариградски

Pin It

Рецептата за свински крачета с боб я видях от нашия бъдещ кум – Виктор. Той обича да си приготвя манджички, които понякога готви с часове. Аз гледам да залагам напоследък на по-бързи рецепти, но крачета с боб ме изкушиха.

До сега никога не бях правила свински крачета по какъвто и да е начин, защото нямам тенджера под налягане. Хареса ми обаче идеята да пека крачетата в гювеч. Истината е, че Виктор към тази рецепта прибавя и свински джолан, но аз заложих само на свинските крака. Накиснах си боба от предната вечер, а Деан ми помогна като доопърли крачетата с горелката за крем брюле 😀

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Свински джолан в гювеч

Свински джолан с прясно зеле и боб

Боб яхния със суджук

Коледа наближава и е крайно време да подготвим коледните медени сладки. Колкото по-дълго време престояват, толкова по-хубави стават според мен. Дали ще ги декорирате или не – това оставам на вас. Аз лично тази зима не съм декорираа коледните меденки – хапваме ги така – хрупкави, ароматни… отвсякъде коледни 🙂 Много важно за тази рецепта за коледни медени сладки е медът да не бъде захаросан. Трябва да бъде в течна форма.

Вижте как можете да декорирахте коледните меденки под формата на коледни елхи.

Ароматите на канела, джинджифил, анасон, карамфил са сред най-коледните подправки. В комбинация с меда се задава една обещаваща рецепта за коледни меденки – не мислите ли 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Дребни сладки с кафе и мед

Коледни сладки

Коледен десерт – Дядо Коледа сладкишчета

Сладки линцер

Сладки формички – котенца

Авокадото е толкова полезно, а у нас се консумира толкова малко… Навярно заради по-блудкавия му вкус, когато не е овкусено добре. Вярвам, че ако не обичате авокадо, в комбинацията му със сметана и копър в тази супа ще ви допадне. За тази рецепта за крем супа можете да използвате качествен зехтин, но още по-добре се получава, когато сложите масло от авокадо. Ситно нарязаният копър добавя допълнителна свежест, а сметаната – и шампанското изтънчен вкус. Наближават празници – супата от авокадо е идеална за празничен обяд!

Аз лично не съм добавяла сол, защото кубчето био бульон доставя достатъчно за моя вкус. Ако все пак намирате супата с авокадо, сметана и шампанско за безсолна – прибавете малко.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Предястие с авокадо и червен боб

Хапки със скариди и авокадо

Чеснова разядка с авокадо

Pin It

Обожавам маслини във всякаквите им разновидности. Обичам и всякакви ястия, в които има маслини – от ориз в маслини до сладко от маслини. Днес реших да приготвя една рецепта за хляб с маслини и по-точно казано с маслинова паста. Не съм приготвяла маслиновата паста, а си я купих готова. Ако имате останала маслинова паста, горещо ви препоръчвам да си приготвите или този хляб с маслини, или дип с маслинова паста и сирене. Божествени са и двете! За дипа използвах маслинова паста от маслини каламата, докато в тази рецепта с хляба с маслини пастата беше по-тъмна, направо черна. Реално погледнато и от паста от зелени маслини да го приготвите, пак ще стане чудесен!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Хляб с броколи и сминдух

Арменски хляб – лаваш

Бирен хляб с манов мед, чушки и царевица

Плосък арабски хляб със заатар

Салата от карфиол, каперси и маслини

 

 

Pin It