falafel_sas_susamov_tahan

Тази рецепта за фалафел я приготвих спецално за участието ми в гурме рубриката на вестник Преса. Обожавам фалафелът, който приготвят на Попа в София и точно по тази причина и миналата седмица писах за египетската кухня. За родина на фалафела се смята имено Египет, но е популярен в целия Близък Изток. Представлява малко кюфте, приготвено от нахут или бакла; или както е в тази рецепта – и от двете. Добре е да използвате сух нахут, който се накисва предварително и после се смила на месомелачка.

Но ако времето ви е по-ценно, използвайте нахут от консерва и го пасирайте. Фалафелът се поднася със сос върху арабска питка.

Pin It
panirani_pileshki_gardi_s_kashkaval

Обожавам тази рецепта за пилешки гърди, защото се приготвя за минути. Подходяща е както за обяд, така и за вечера. Дори и да ви се обадят гости в последния момент, както се шегува една приятелка, можете да я приготвите докато се качват в асансьора. Може би рецептата ви прилича на френското кордон бльо, прави сте, само шунката липсва и вместо сиренето грюер се използва български кашкавал.

Pin It
kroketi_s_file_ot_tilapiq

Напоследък съм на морско-рибна вълна в кухнята. Приготвих калмари в доматен сос, скариди с узо, паста с морски дарове, паста с риба тон на фурна, рибена чорба със сьомга и какво ли още не! В много от тези рецепти можете да усетите гръцкото влияние в кухната, но аз ви съветвам да адаптирате всяка рецепта според вашия вкус, да експериментирате.

Реших и в рецептата за крокети да има рибна нотка и за целта избрах филе от талапия – вид бяла риба, която широко се развъжда по целия сват, но като че ли не е толкова популчрна у нас. Изключително полезна е заради ниското си съдържание мазнини. На пазарчето до нас попаднах на интересен вид картофи – продавачката ги нарече „Пикасо“ и ако се загледате наистина изглеждат като рисувани с четка! Допадна ми идеята да готвя с произведение на Пикасо :), макар да си давах сметка, че след като ги сваря, обеля и размачкам нищо нямаше да остане от интересните цветове. но в крайна сметка човек трябва да изпитва удоволствие докато готви, да опитва различни продукти и аз реших да опитам картофите „Пикасо“.

За да „запечатам“ крокетите използвах Maggi – Малки тайни – фикс за хрупкави хапки пиле пикант. Този фикс го имах като подарък към един от предните броеве на списание Меню. Реших, че барбекю соса към фикса не е изключително подходящ, за това приготвих импровизиран сос към крокетите – 3 с.л. майонеза, 3 с.л. кисело мляко, 1 с.л. кетчуп, сол, черен пипер – бърка и готово 🙂

Pin It
kjufteta_na_furna_s_domati_i_patladjani

Ако искате да избегнете пърженето на кюфтетата, ето една кулинарна рецепта за кюфтета на фурна с патладжани и домати.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It

Една от емблематичните за Виена рецепти е виенският шницел. Когато отидете в Австрийската столица навсякъде ще ви сервират шницелът по Виенски с картофена салата.Какво ще се случи обаче, ако картофите бъдат част от шницела, ето какво – виенски шницел с картофи 🙂

Рецептата за виенските шницели с картофи е изключително икономична – необходими са ви не повече от 200-250 грама кайма.

Вижте още:

Свински шницел с картофи

Карета по шуменски върху джиджи папа

Свински карета с пармезанова коричка

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg