mini_fritati_s_gauda_carevica_i_spelta

Научих рецептата за фритата от едни приятели испанци, с които живях преди време докато учех. Фритата се приготвяше абсолютно всяка седмица. Беше ми втръснало от фритати и това е причината да не приготвям толкова често фритата.

Тази рецепта за мини фритати е една идея по-различна от всички останали, защото към съставките добавям пълнозърнесто брашно от спелта. Добре е да използвате и сладка царевица, която да не е ГМО. 🙂 Всъщност всичката царевица, която намираме по магазините е сладка, но не всяка е добра. В този смисъл аз използвам тази царевица. Сиренето е гауда, но можете да го замените също с кашкавал, ементал или чедър, например…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Мини фритати с пилешко и червен боб

Къдрави ригатони с гауда и масло

Пикантна супа от царевица с био козе сирене

 

 

Pin It
паста с гауда

Преди време бях опитала лингуини с масло и пармезан и бяха приготвени чудесно. Очарована останах и от факта, че не ги пробвах в Италия, а в ресторант у нас – Colline Toscane в Хотел Кемпински в София. Поднесоха прясната паста на масата и сервитьорът обърка лингуините с масло и прясно настърган пармезан.

Бях чувала легенди за лингуините, които се сервират в този ресторант и реших да ги опитам макар на пръв поглед да не ми звучеше вълнуващо. Паста, масло и пармезан – скучно, а? Оказа се обаче, че качественият пармезан и хубавото, истинско масло си партнират прекрасно с паста.

Това ми даде повод да опитам да приготвя в къщи паста с масло и полутвърдо сирене. Избрах високо маслено холандско сирене (също толкова маслено като пармезана) – гауда. Сиренето гауда е подобно по цвят на кашкавала – жълтеникаво. Има добра еластичност и умерена плътност.

В сравнение с твърдите сирена, гаудата има по-висока влажност, сухото му вещество е 45-60 %. Аз лично в тази рецепта за паста с гауда не сложих допълнително сол, защото солта в сиренето ми беше достатъчно. Най-добре е да опитате малко парче гауда преди да започнете да готвите и да прецените дали ви е достатъчно солено. Допълнителни подправки не съм добавяла, тъй като ароматът на сиренето ми беше достатъчно богат.

За сиренето, което използвах е ясно – холандска гауда. Тя се съчетава изключително успешно с бяло вино – най-добре с шардонета, отлежавали в дъб.

По отношение на маслото, използвайте висококачествено, истинско масло, без растителни мазнин.

Пастата! Попаднах съвсем случайно на много интересна паста. По-точно казано формата на пастата беше интересна и реших да я купя. Реално можете да подготвите тази рецепта за паста с гауда с почти всякакъв вид паста.

Pin It

Има хиляди рецепти за пълнени гъби и по-точно различни вариации за плънката.

Ето няколко идеи:

Напълнете гъбите с пънчетата на самите гъби, като ги накълцате на ситно и овкусите със сол, магданоз, чесън,

Друга популярна рецепта за пълнени гъби е да ги напълните просто с кашкавал.

Може също с предварително запържена кайма, със съвсем малко доматен сос, накълцан на ситно лук и подправки.

Аз ще ви предложа една рецепта за пълнени гъби, но вместо куатро формаджи (4 сирена), ще приготвим гъбите запечени на фурна с пет сирена (чинкуе формаджи).

Комбинацията от сирена може да варира – експериментирате с италиански, френски, швейцарски сирена…

Чувала съм, че приготвят рецептата куатро формаджи от сметана и синьо сирене. Което е крайно неправилно. Това си е сирене със сметана, сиренето е едно, а къде са останалите три сирена до куатро формаджи (четири сирена).