Роган джошът е пикантно ястие, което се смята, че идва от Персия. Емблематичен е червеникавият му цвят, който идва от червения пипер в микса от подправки. Най-често роган джош се приготвя от агнешко или козе месо. Най-приятното нещо в рецептата за роган джон освен парченцата агнешко е гъстият и плътен сос на ястието, в което се усеща чесън, джинджифил и ароматните подправки като например карамфил, дафинов лист, кардамон, кориандър и канела.
Когато бях преди 6 години в Индия и посетих кулинарен курс с едни от най-емблематичните ястия в индийските ресторанти. Роган джош беше едно от тях. И шеф-готвачът, която водеше курса ни сподели, че колкото семейства има в Индия едва ли не толкова и вариации има на тема роган джош. Различията най-вее идват от това какви подправки и в какво съотношение се слагат в ястието. Както и например дали се слага лук или не.
Друга любими рецепти от индийската кухня, които приготвям у дома са агнешка корма с кайма и даал тадка.
Малки хитринки:
Когато слагате кардамонът на зърна, непременно ги пребройте и ги запомнете. След като роган джошът е готов, извадете всички зърна (трябва да са същата бройка). 🙂 Аз го правя всеки път, защото е изключително неприятно да се сдъвче цял кардамон. Не го разбирайте по трудния начин 🙂
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Ето как се прави роган джош: