агнешко-бутче-с-горчица-и-кисело-мляко

Ако се чудите как да приготвите агнешко за Великден или Гергьовден или просто искате да сготвите агнешко у дома – това е много добър начин да зарадвате любителите на агнешко. Рецептата можете да изпълните както с агнешко бутче, така и с агнешка плешка. По желание може агнешкото бутче да бъде нарязано на порции (помолете във Вашата месарница да го направят вместо вас), а можете и да го изпечете цяло – както направих аз. Използвала съм джоджен – традиционна подправка за агнешко по нашите ширини, както и червен пипер, черен пипер и сух чесън. Можете да замените сухия чесън с паста от пресен чесън. Куркумата в случая е по-скоро за цвят в случая и не толкова за вкус.

Удобното на рецептата е, че можете да почистите месото, да направите разрезите и да мариновате агнешкото бутче предваритено, да го оставите в хладилник и да го изпечете преди да дойдат гостите 🙂 Извадете месото от хладилника един час преди да започне печенето и го оставете на стайна температура.

Поднесете с гарнитура или салата по ваш вкус. Може да направите към агнешкото и дроб сърма за разкош!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Ако се чудите как да приготвите агнешки врат – това е един много лесен начин. Единственото, което трябва предварително да направите е да изпечете агнешкия врат за около 1,5 часа на 170 градуса (с фолио) и да го обезкостите, като го накъсвате на парчета. Това можете да го направите и от предния ден и да съхранявате агнешкото месо в хладилника. По желание при печенето на агнешкия врат, можете да добавите 1-2 моркова, които след това да нарежете на дребно и да ги прибавите в следващия етап на рецептата.

Останалото също е лесно. За рецептата за агнешко с коприва, логично ще ни трябва коприва, която трябва да бланширате и след това да пасирате. След това копривата се прибавя към агнешкото месо и рецептата за агнешко се приготвя както тази рецепта за пилешко с кисело мляко и яйца.

Подходящи подправки за агнешкото с коприва, мляко и яйца са магданоз, чесън, джоджен, пресен лук, сушен лук, шарен пипер.

Друг начин да приготвите агнешки врат е на яхния.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешки кебап

Агнешки котлети на фурна с картофи и моркови

Агнешки котлети с аспержи

Агнешки котлети със спанак и сирене

Агнешки кюфтета с гарнитура

 

Ключовото за тази яхния е да имате хубаво агнешко месо. В случая аз използвах един агнешки врат, който предварително сварих, обезкостих и накъсах на парчета. Разбира се, можете да използвате и друга част – например агнешки бут или плешка, но резултатът ще е различен.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още рецепти с агнешко месо:

Агнешка супа с коприва

Агнешки котлети със спанак и сирене

Агнешки кюфтета с гарнитура

Агнешки стекове със зеленчуци

Рецептата за свински крачета с боб я видях от нашия бъдещ кум – Виктор. Той обича да си приготвя манджички, които понякога готви с часове. Аз гледам да залагам напоследък на по-бързи рецепти, но крачета с боб ме изкушиха.

До сега никога не бях правила свински крачета по какъвто и да е начин, защото нямам тенджера под налягане. Хареса ми обаче идеята да пека крачетата в гювеч. Истината е, че Виктор към тази рецепта прибавя и свински джолан, но аз заложих само на свинските крака. Накиснах си боба от предната вечер, а Деан ми помогна като доопърли крачетата с горелката за крем брюле 😀

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Свински джолан в гювеч

Свински джолан с прясно зеле и боб

Боб яхния със суджук

Има много бабини съвети как да се свари най-хубавата боб яхния. Най-успешни обаче за мен са рецептите за боб яхния, където бобът се вари дълго време на тих огън. По този начин люспата на боба увира добре и не е жилава и неприятна.

Онзи ден на пазарчето до нас една жена попита продавачката на боб дали има такъв боб, на който люспата му увирала бързо. Възрастната жена си помисли, че става въпрос за белен боб и прати купувачката да ходи да търси белен боб на Женския пазар.

Така де, тайната на хубавата бобена яхния за мен е варенето. На второ място слагам и подправките, без които бобът е нищо. На първо място това е джодженът, после червения пипер, чубрицата, черния пипер и всичко останало. Аз обаче понякога се изхитрявам и слагам от сушените подправки и зеленчуци на мама и се получава страхотен резултат – в тях има от всичко по малко.

По желание можете да сгъстите боб яхнията с брашно, но в тази рецепта аз я сгъстявам като смачквам няколко лъжици боб с помощта на вилица и после го връщам обратно в тенджерата 🙂

Вижте още:

Белен боб с индийски подправки

Мини фритати с пилешко и червен боб

Пълнени камби с боб

Свински джолан с прясно зеле и боб

Боб с лютеница и праз

Червен боб с кафе и бърбън на фурна

Боб яхния със суджук

Pin It

Като застуди навън едно от първите ястия, които приготвям е зрял боб. Някак си яхнията от боб я свързвам със зимата още от дете. Спомням си как майка ми накисваше боба от предната нощ и след това на следващия ден сменяше водата след като заври.

Обичам боб яхния и това си е! Деан е много претенциозен на тема боб и все му се струва, че бобът е недоварен. Опитах какви ли не марки боб, различни реколти, производители и се убеждавам за пореден път, че все пак тайната си е във варенето. Правило номер едно – не слагам нито сол, нито нищо друго, докато се вари боба (само 1 с.л. олио) и правило номер две – вари се мноооого дълго време. Ако правило едно и две не проработят прилагам правило номер три – добавям към боба суджук или наденица. И така умилостивявам Деан.

Този път към боб яхнията запекох на фурна телешки суджук, който си поръчах да ми донесат от Вашата месарница. Изключително съм доволна, защото до колкото съм запозната този суджук се приготвя в самата месарница и месото вътре е качествено.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Гювече с карначе

Свински джолан с прясно зеле и боб

Задушена кладница с пресен лук и карначе върху арабска питка

Пресни картофи с парченца наденица на фурна

Кафява леща с наденица

Наденички и картофи с домати

 

Pin It

Има десетки начини да приготвите ориз. Впечатленията ми са, че най-често се готви ориз на фурна. Но аз днес реших без да включвам фурната да приготвя ориз с бекон. Приготвям ориза в тенджерата, като първо запържвам съвсем леко нарязания на кубчета бекон и добавям след това спанака.

По този начин използвам сезонните зеленинки, а в същото време и месоядните в къщи са щастливи. За повече вкус добавям една препълнена лъжица доматено пюре – концентрат (продават го в миниатюрни консерви в големите хранително вериги). Ако нямате гъсто доматено пюре, можете да го замените с лютеница, например.

Вярвам, че за целта ястието най-добре би се получило с ориз от сорта арборио, но за съжаление нямах в къщи и пробвах с бял перлен ориз и се получи добре.

Вижте още:

Свински гърди ма фурна с ориз и спанак

Оризов пудинг с кафе

Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове

Пълнени калмари с ориз и спанак

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
lesta_s_patladjan_po_srabski

Тази сръбска рецепта за леща я приготвих специално за участието ми в предаването „Музикално канапе“. Лесна е за приготвяне и е подходяща за дните, когато навън е студено, не ви се излиза на пазар, а имате необходимите продукти у дома (почти във всеки дом има леща, лук, чесън). Приятното е, че дори и заклето-месоядни каквито са у нас харесаха тази постна леща! Така, че смело към кухнята!

Pin It
supa_s_kiselo_mlyako_spanak_i_sirene

Лятото е към края си, но аз вярвам, че ще има още горещи дни. За това ви предлагам и една приятна, лека супа. Интересното е киселото мляко в нея. Макар да избягвам да използвам замразени продукти, замразен спанак е продуктът, който често имам във фризера. Спасява ме, когато правя нещо в движение, без подготовка. Супата я поднесох с арабски питки със заатар.

Ето още няколко рецепти със замразен спанак:

Паста със замразен спанак

Банички за закуска със замразен спанак

Пълнени калмари със замразен спанак

Pin It
svinski_djolan_sas_zele_i_bob

Преди 1-2 месеца шпиковах свински джолан и го гарнирах с пресни картофи. Тогава тази рецепта много се хареса и реших днес пак да се върна към джолана, но този път ще го приготвя със зеле на фурна и боб.

Когато предния месец приготвих джолан, една позната ме пита – може ли свински джолан да се замразява? Бързам да отговоря, че аз не използвам замразен джолан. Особено пък телешки. Чувала съм, че редица домакини сготвят свинския джолан и след това го замразяват, но не съм пробвала лично. Аз съм на принципа, че ако може да се хапва прясно месо, няма защо да се замразява.

Освен шпикования свински джолан с пресни картофи, ето още една рецепта с джолан – Унгарски джолан гулаш.

Pin It