solen_strudel_s_asperji_presen_grah_i_sirena

Идеята ми за този щрудел беше малко по-различна. Исках да го направя с варена шунка, но бях забравила да добавя шунката в списъка за пазаруване. Аз винаги пазарувам със списък с покупки, между другото. Поне когато излизам на кулинарен шопинг. Обувките, които съм си набелязала, никога не ги забравям да си ги купя 😀

Макар да бях много надъхана, за пръв път правех солен щрудел, настроението ми малко помръкна, когато осъзнах, че ще е постен, а знаех какво е отношението към безместните неща в къщи! Отворих хладилника и извиках на помощ всички сирена в него.

sirena_asperji

Добавих едно яйце и успях да залъжа несядащите на масата без месо у нас.

 

patladganeni_medalioni_s_kaima_i_emental

Предпочитам винаги когато е възможно да приготвям рецепти според сезона. Смятам, че пролетните плодове са най-вкусни именно през пролетта и дори да ги намираме и през зимата, вкусът им не е същият.

Аналогично, сега излязоха първите вкусни патладжани и ето една рецепта за медальони от патладжан с кайма и сирене ементал.

 

Pin It

Има хиляди рецепти за пълнени гъби и по-точно различни вариации за плънката.

Ето няколко идеи:

Напълнете гъбите с пънчетата на самите гъби, като ги накълцате на ситно и овкусите със сол, магданоз, чесън,

Друга популярна рецепта за пълнени гъби е да ги напълните просто с кашкавал.

Може също с предварително запържена кайма, със съвсем малко доматен сос, накълцан на ситно лук и подправки.

Аз ще ви предложа една рецепта за пълнени гъби, но вместо куатро формаджи (4 сирена), ще приготвим гъбите запечени на фурна с пет сирена (чинкуе формаджи).

Комбинацията от сирена може да варира – експериментирате с италиански, френски, швейцарски сирена…

Чувала съм, че приготвят рецептата куатро формаджи от сметана и синьо сирене. Което е крайно неправилно. Това си е сирене със сметана, сиренето е едно, а къде са останалите три сирена до куатро формаджи (четири сирена).

 

Галет е дума, която се използва най-често във френската кухня, описваща плоски, кръгли хлябове. Рецептите за сладък галет може да ви напомни за американските пайове.

Ето една френска детска песничка за галета:

J’aime la galette  – Обичам галет!
Savez-vous comment ? – Знаеш ки как?
Quand elle est bien faite – Когато е направен добре
Avec du beurre dedans – С масло вътре!
Tralalala lalala lal

Тази песничка описва прекрасно какъв трябва да бъде галетът – с много масло.

Ето и още една рецепта за галет – този път със сушени плодове.

Харесайте страницата на merudia.bg във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ако все пак сте почитател на патладжаните пробвайте следните рецепти:

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Леща с патладжан по сръбски

Патладжан със сирене и нар

Патладжанени медальони с кайма и ементал

Патладжани с домати на фурна