Случва и ви се вечер да ви се прияде нещо сладко? На мен лично – често! Ето една идея как да си направим домашен течен шоколад с ядки и фурми. За рецептата за домашен шоколад са ви необходими какао на прах, рожков, кашу, бадеми, фурми, 2 жълтъка, вода и кафява захар. Важно е да се отбележи, че за домашния течен шоколад ядките трябва да бъдат сурови, а яйцата – изключително пресни.
https://merudia.bg/wp-content/uploads/2014/05/domashen-techen-shokolad-s-iadki-i-furmi.jpg379608sheytanovahttp://merudia.bg/wp-content/uploads/2020/04/Logo.pngsheytanova2014-05-02 16:12:032014-06-23 06:49:51Домашен течен шоколад с ядки и фурми
Утре е Никулден и ви предлагам една рецепта с телешко, в която има риба, но основното все пак си остава месото. И то не какво да е, а телешко бонфиле! Ако обичате риба, но повече харесвате телешко – тази рецепта за витело тонато е за вас! На практика това е запечено телешко бонфиле, което е нарязано на тънки шайби и отгоре е полято с майонезен сос с риба тон.
Витело тонато можете да го поднесете като предястие, а защо не и като основно ястие – то е достатъчно питателно. В Пемонте, където е родината на витело тонато-то, ястието се сервира основно през лятото и винаги студено.
Телешко бонфиле на разумна цена се продава във Вашата месарница – правят и безплатни доставки до дома!
https://merudia.bg/wp-content/uploads/2013/12/vitelo_tonato.jpg456608sheytanovahttp://merudia.bg/wp-content/uploads/2020/04/Logo.pngsheytanova2013-12-05 13:40:052013-12-23 07:43:38Витело тонато (или телешко с рибен сос)
Ягодите са благодатни да се комбинират с редица продукти – кокос, шоколад, банани, бял шоколад… Тъй като сега ягоди има навсякъде да се продават, предлагам да приготвим една бърза рецепта за десерт с ягоди. Основата ще бъде яйчен крем с кокосово брашно и кокосови стърготини.
Те ще дадат деликатен и изискан аромат на ягодовия ни десерт. Кокосовото брашно и стърготините можете да ги прибавите и в последния момент към крема, защото те могат да се ядат сурови и не е необходима дълга (даже никаква) термична обработка.
Сладките линцер са австрийска класика от град Линц. Аз лично ги приготвям основно по Коледа. Типичното за линцеровите сладки е, че се състоят от 2 курабийки, едната, от които е с дупка по средата и са слепени с мармалад. Иначе казано слепени сладки с дупка. Горната курабийка (таз с дупката) е поръсена с пудра захар.
Продават се формички специално за линцер сладки, но вие можете да си изрежете сладките в желаната форма (кръг, звезда) и на половината от тях да направите дупка с по-малък резец с формата на кръгче, сърце.
Крем брюле представлява десерт, приготвен от яйчен крем, който се изпича и после се охлажда. Преди сервиране се поръсва със захар и се карамелизира с газова горелка или на грила на фурната. Самият крем трябва да остане студен и при запичане във фурната купичките се затоплят (респективно кремът) и за това е по-добре да се използва специална горелка за карамелизиране на крем брюле ( и не само). Карамелизирането отнема няколко секунди.
В класическата рецепта за крем брюле, кремът се ароматизира единствено с ванилия. Съществуват обаче и други рецепти, в които могат да се добавят различни есенции, шоколад, ликьори…
Насладете се на този десерт и на чупенето на захарната коричка на крем брюле-то с лъжичка!
От рецептата за крем брюле описана по-долу можете да приготвите 6 купички десерт.
Тази зима започнах да пия фреш от портокал сутрин и бях убедена, че е изключително полезно за мен, докато не прочетох, че всъщност портокаловият срок с неговата киселинност е вреден за зъбите. Но не се тревожете! Оказа се, че далеч не е фатално да пиете фреш стига после да пиете малко водичка, която да отмие киселия сок от зъбите ви или просто да си измиете устата с вода.
Аз обаче намерих и друго приложение на купите с портокали вкъщи и ви представям рецептата за освежаващ портокалов крем с мента: