patladjani_s_nar_i_sirene

Патладжанът е един от зеленчуците в кухнята, който се съчетава успешно с редица продукти и това ме кара да експериментирам много с него. Това предястие с патладжан има лек ориенталски привкус, който идва от нара, който се използва широко в египетската кухня. Със сиренето може да се заиграете – патладжан се съчетава добре с повечето сирена – с чедър, с моцарела, с пармезан. Аз бях изпробвала вече тези комбинации и за това реших този път да заложа на българската класика – бяло саламурено сирене.

Може би знаете, но лесната технология по приготвянето на саламурено сирене е една от основните причини то да е толкова разпространено. Преди години всеки, който притежава млекодайни животни е произвеждал сирене. За разлика от редица други млечни продукти, сиренето е лесно смилаемо и доста полезно. Сиренето помага и при лекуване на много болести, а един от малкото му недостатъци е наличието на високи количества сол, които между другото при производството му по нашите ширини няма как да бъде избегнато. В този смисъл не се притеснявайте, когато купите сирене и то е солено – нормално е да е така. Ако сиренето не е солено, означава, че то е натъпкано с различни стабилизатори, които не е ясно какви са. Така, че по-добре да избираме по-солено саламурено сирене.

Доматите и патладжана са си приятели, както знаем от други рецепти и за това добавих и малко доматено пюре.

Ето още идеи за рецепти с патладжан и сирена:

Галет с патладжан и сирена

Салата с патладжан и овче сирене

 

Pin It
file_zepura_sas_zelena_salata_s_bulgur_i_nar

Деликатният вкус на ципурата балансира добре с плодовия аромат на нара и свежестта на зелената салата. Прясната риба е подходяща за всеки един сезон, а не само за Никулден. Рецептата за риба е максимално простичка, обогатена е с ароматите от подправките, които са използвани за панирането на ципурата.

Независимо какво панирате, риба, сирена, кашкавал, месо, винаги използвайте в панировката сухи вместо пресни подправки. Пресните ще изгорят лесно и панировката няма да де получи добре. Можете да експериментирате с подправките – аз сложих прясно смлян пипер меланж, мащерка, магданоз и кориандър. Отскоро имам специален уред за рязане на подправки, който има приставка и за натрошаване (за черния пипер) и там смесих всички подправки. После добавих само брашно и галета и се получи прекрасна панировка за риба.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Медена сьомга с пармезанови аспержи

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пъстърва с орехи и печени домати

Pin It