агнешко-с-критираки

Това е първият път, когато приготвям критараки. Опитвала съм в Гърция преди време, когато сме ходили по почивки. Взех критараки от гръцката седмица на Лидл – разфасовката беше 500 грама – точно необходимото количество за тази рецепта.

критараки-опаковка

Вярвам, че можете да намерите критараки и в гръцките хранителни магазини.

В рецептата използвам обезкостен агнешки бут, от който предварително бях изрязала тлъстите мазнини. Месото нарязах на едри хапки, които допълнително се свиват при топлинната обработка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

Обожавам Гърция и гръцката кухня и ви предлагам рецепта за едно от най-емблематичните ястия на гърците – гръцка мусака. Различното с нашата мусака основно се състои в това, че в гръцката се използват патладжани и подправките са по-различни (слага се например канела). Също така се слага сирене… всъщност разликите са много!

Да се захващаме на работа!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Vashata_mesarnica

За рецептата за печени орехи с кафе и канела е добре да се използва кафе с повече Арабики в състава си, защото са по-ароматни и не толкова силни – Jordani BAR Espresso. За още повече аромат и вкус на кафе добавете и малко разтворимо кафе на прах. Ако имате по-едри парчета орехи (например половинки) използвайте тях, защото стават по-красиви и апетитни. За да приготвите хрупкави и ароматни печени орехи с кафе и канела ще ви е необходима хартия за печене.

Получава се интересен вкус, който напомня за кекс или тирамису и най-вероятно печените орехи с кафе ще бъдат чудесна добавка към крем с Маскарпоне.

Вижте още идеи за рецепти с кафе:

Желирани бонбони с кафе за пораснали деца

Дребни сладки с кафе и мед

Лозови сармички с кафе

Къпкейкове с нес кафе

Рецептата за агнешки тажин с нахут е адаптирана от книгата Maroccan – Woman’s Weekly. Истината е, че някои от подправките в рецептата леко ме притесняваха. Така например аз не съм особен почитател на джинджифила и за това макар в рецептата по-долу да съм писала, че се слага 2 с.л. (както е в оригиналната рецепта за агнешки тажин с нахут) аз сложих една щипка джинджифил. Вие преценете колко джинджифил да сложите според вкуса ви.

Класиката в Мароко е тажина да се поднесе с марокански кус кус. Аз така и направих.

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още рецепти с агнешко:

Агнешко с марокански кус-кус

Агнешко по индийски. Агнешка корма с кайма

Агнешки котлети с аспержи

Най-често индийците приготвят агнешката корма с парченца агнешко месо. То обаче изисква значително по-дълго време за приготвяне и по тази причини в тази рецепта за агнешко по индийски използвах агнешка кайма. По този начин съкращавам времето за приготвяне на агнешкото месо.

Ключовото за приготвянето на индийски ястия са подправките – те варират често в зависимост от района, от който идва ястието от Индия. Най-често по мои впечатления индийските ястия са или постни, или ако са с месо то е основно пилешко или агнешко. Ето една рецепта за агнешко по английски.

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Пилешко с чат масала

Агнешки котлети със спанак и сирене

Агнешки кюфтета с гарнитура

Агнешки стекове със зеленчуци

Pin It

Коледа наближава и е крайно време да подготвим коледните медени сладки. Колкото по-дълго време престояват, толкова по-хубави стават според мен. Дали ще ги декорирате или не – това оставам на вас. Аз лично тази зима не съм декорираа коледните меденки – хапваме ги така – хрупкави, ароматни… отвсякъде коледни 🙂 Много важно за тази рецепта за коледни медени сладки е медът да не бъде захаросан. Трябва да бъде в течна форма.

Вижте как можете да декорирахте коледните меденки под формата на коледни елхи.

Ароматите на канела, джинджифил, анасон, карамфил са сред най-коледните подправки. В комбинация с меда се задава една обещаваща рецепта за коледни меденки – не мислите ли 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Дребни сладки с кафе и мед

Коледни сладки

Коледен десерт – Дядо Коледа сладкишчета

Сладки линцер

Сладки формички – котенца

krem_ot_tikva_s_krem_sirene_i_stafidi

Тиквата е един от най-полезните зеленчуци за есента и зимата и по тази причина не трябва да я подценяваме. Напротив, целенасочено тиквата трябва да присъства в менюто ни. Тиквата е полезна заради богатото си съдържание на витамини. Особено любопитно е съдържанието й на витамини К и Т, които не са особено популярни в останалите зеленчуци.

Има десетки рецепти  с тиква и главното й предимство е, че се приготвя бързо и лесно. Можете да я приготвите на пара, печена, варена… Моят съвет е, ако варите тиквата във вода, след това да не изхвърляте бульона, а да го изпиете или да използвате за друго, защото голяма част от полезните й вещества остават именно във водата, в която е варена.

Едни от най-популярните подправки, които подхождат на тиквата са канела, индийско орехче, карамфил, джинджифил… Можете да подсладите тиквата както със захар, така и с мед, кленов сироп, меласа. Ядките и тиквата също се „харесват“. В тази рецепта за крем от тиква със стафиди и крем сирене съм използвала стафиди.

Ето още няколко идеи за рецепти с тиква:

Комбус – десерт с тиква и дренки

Крем супа от тиква

Печена тиква с мед и орехи

Коняк с тиква и канела

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
palnena_tikva_sas_susheni_plodove

Ето още едно от ястията за Коледа, които майка ми беше приготвила. Много вкусно и засищащо. За жалост ликьора не ни позволи да си хапнем пълнената тиква за Бъдни вечер, макар да беше готова.

Богатството на вкусове и аромати в пълнежа на тиквата е превъзходно – от една страна всички сушени плодове; ликьора, ванилията и разбира се една от най-коледните подправки – канелата.

Ето още рецепти с тиква:

Тиквеник

Крем супа от тиква

Печена тиква с мед и орехи

А виждали ли сте какви декорации могат да се правят от тиква

Ако ви допада блога, харесайте фен страницата ни – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
tikvenik_s_gotovi_kori

Няма нищо по-прекрасно от домашно разточените кори за баница / тиквеник, но отнемат страшно много време. Затова ви предлагам тази рецепта за тиквеник с купени, готови кори.

Рецептата за тази баница с тиква всъщност е на майка ми и е това е едно от традиционните ястия, която тя слага на масата за Бъдни вечер.

Продуктите са за тава с диаметър 40 см.

А опитвали ли сте някога кори за баница Хармоника?

Не забравяйте да харесате фен страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Крем от тиква със стафиди и крем сирене

Печена тиква с мед и орехи

Пълнена тиква със сушени плодове и локум

Pin It
armenski_sarmichki_s_kanela_i_stafidi

Първите арменски сърмички, които опитах бяха в един от ресторантите на Хилда Казасян. После, когато направих интервюто за арменската кухня с друга арменка – Дирухи Топакбашиян, пак бях решила да приготвя сърмичките по арменски, но нещо се отвлякох. И какъв по-добър повод за постни лозови сърмички с канела и стафиди от периода на коледните постите!

Типичното за арменските сърми е, че те се правят в лозов лист и имат сладък вкус. Това се дължи на стафидите и малкото захар, която се слага в рецептата. Любителите на канелата, определено ще ги харесат. Осван канела, единствената друга подправка, която добавям е черен пипер или пепер меланж, за да добавя пикантна нотка на ястието.

Pin It