рецепта-роган-джош

Роган джошът е пикантно ястие, което се смята, че идва от Персия. Емблематичен е червеникавият му цвят, който идва от червения пипер в микса от подправки. Най-често роган джош се приготвя от агнешко или козе месо. Най-приятното нещо в рецептата за роган джон освен парченцата агнешко е гъстият и плътен сос на ястието, в което се усеща чесън, джинджифил и ароматните подправки като например карамфил, дафинов лист, кардамон, кориандър и канела.

Когато бях преди 6 години в Индия и посетих кулинарен курс с едни от най-емблематичните ястия в индийските ресторанти. Роган джош беше едно от тях. И шеф-готвачът, която водеше курса ни сподели, че колкото семейства има в Индия едва ли не толкова и вариации има на тема роган джош. Различията най-вее идват от това какви подправки и в какво съотношение се слагат в ястието. Както и например дали се слага лук или не.

Друга любими рецепти от индийската кухня, които приготвям у дома са агнешка корма с кайма и даал тадка.

Малки хитринки:

Когато слагате кардамонът на зърна, непременно ги пребройте и ги запомнете. След като роган джошът е готов, извадете всички зърна (трябва да са същата бройка). 🙂 Аз го правя всеки път, защото е изключително неприятно да се сдъвче цял кардамон. Не го разбирайте по трудния начин 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ето как се прави роган джош:

Най-често индийците приготвят агнешката корма с парченца агнешко месо. То обаче изисква значително по-дълго време за приготвяне и по тази причини в тази рецепта за агнешко по индийски използвах агнешка кайма. По този начин съкращавам времето за приготвяне на агнешкото месо.

Ключовото за приготвянето на индийски ястия са подправките – те варират често в зависимост от района, от който идва ястието от Индия. Най-често по мои впечатления индийските ястия са или постни, или ако са с месо то е основно пилешко или агнешко. Ето една рецепта за агнешко по английски.

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Пилешко с чат масала

Агнешки котлети със спанак и сирене

Агнешки кюфтета с гарнитура

Агнешки стекове със зеленчуци

Pin It

Коледа наближава и е крайно време да подготвим коледните медени сладки. Колкото по-дълго време престояват, толкова по-хубави стават според мен. Дали ще ги декорирате или не – това оставам на вас. Аз лично тази зима не съм декорираа коледните меденки – хапваме ги така – хрупкави, ароматни… отвсякъде коледни 🙂 Много важно за тази рецепта за коледни медени сладки е медът да не бъде захаросан. Трябва да бъде в течна форма.

Вижте как можете да декорирахте коледните меденки под формата на коледни елхи.

Ароматите на канела, джинджифил, анасон, карамфил са сред най-коледните подправки. В комбинация с меда се задава една обещаваща рецепта за коледни меденки – не мислите ли 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Дребни сладки с кафе и мед

Коледни сладки

Коледен десерт – Дядо Коледа сладкишчета

Сладки линцер

Сладки формички – котенца

piyani_krushi_s_karamelov_sladoled

Ето, че не само черешите могат да бъдат пияни. С тази рецепта ще „напием“ крушите.

Ще ги обелим, ще ги сварим в червено вино, подправено с ароматни подправки и лимони и ще ги сервираме с топка карамелен сладолед, полят с редуцираното вино.

Рецептата за пияни круши е интересна и хубавото е, че можете приготвите десерта с крушите предварително и да сервирате студен.

Вижте още:

Шоколадов мус с кафе

Кокосова торта с бисквити и череши

Френско клафути с череши

Цитрусов тарт

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It