meksikanska_yahnia

Есен е! И все пак все още има приказно вкусни пресни зеленчуци. Остават броени дни до коледните пости и е идеално време да сготвите нещо с месо (в случая с телешка кайма). Ще си кажете, че яхнията е скучно и банално ястие, но тази пикантна яхния, с мексикански нотки (боб, царевица) ще погали небцето ви. Яхниите са едно от първото нещо, което младите „готвачи“ у нас се научават да правят. Експериментирайте на воля с мексиканските подправки и тези, които не са мексикански, но се използват широко в мексиканската кухня – чили, кимион, канела, риган. Чилито може да бъде както на прах, така и да използвате натрошено (със или без семки). Ако е можете да намерите истинско, мексиканско чили, турският лют червен пипер във зехтин би свършил прекрасна работа. Аз него го използвам смело в подправянето на българска шкембе чорба, индийските рецепти и въобще навсякъде, където искам да подлуюя ястието. А кимионът рядко го използвам на зърна, макар да го купувам така (да не е смлян). Предпочитам да го купувам на зърна и да си го меля у дома. Така ароматът се запалзва и реално знаеш какво слагаш в ястието.

Pin It
luchnik_ot_botevgrad

За първи път опитах лучник в живота си преди 5-6 години в Ботевград – бях на гости на една приятелка и леля и беше приготвила лученото изкушение. Точно по тази причина свързвам лучника с Ботевград. Нямам спомен как изглеждаше лучника, колко дебели бяха блатовете, как беше нарязан, спомням си единствено, че беше изключително дъхав, ароматен.

Минаха няколко години и втори път лучник не опитах. За това помолих лелята на Меги – Калина да ми даде нейната рецепта за лучник. Тя веднага ми я прати и аз запретнах ръкави! Първи опит за лучник – стана вкусен, макар да не изглеждаше по начина, по който си го представях!

Смятам, че отделните пластове тесто станаха прекалено дебели – просто ми дойдоха гости и тестото втасва по-дълго време от обикновеното, но въпреки това стана толкова вкусен, че никой нищо не забеляза. Всички спряха да говорят и единствено се чуваше хрупкането от коричката на лучника.

Pin It
agneshki_stekove_sas_zelenchuzi

Агнешкото месо е на особена почит в турската кухня и има редица ресторанти в София, които го приготвят много добре. Тайната е в доброто овкусяване на месото. И разбира се в качеството на месото. Много хора не са наясно от къде да купят агнешко месо в София… Има доста магазинчета около женския пазар, но наскоро попаднах на един новооткрит щанд за телешко и агнешко месо в Централни хали. От там купих и тези стекове. Има разнообразно месо, подредено по атрактивен начин. Ако не сте сигурни кои подправки биха ви харесали на агнешкото, там предлагат вече овкусено месо. Аз лично избягвам да купувам овкусени меса, но помолих жената от щанда да ми даде да помириша букета от подправки, който те използват и ми допадна.

Ето как приготвих агнешките стекове с картофи, моркови и чушки:

Pin It
krem_supa_s_grah_i_kartofi

Крем супата от грах и картофи е изключително подходяща за всеки сезон от годината. Аз лично, макар да харесвам различни рецепти с пресен грахграх на шушулки или не, понякога използвам и замразен. Ако постите или сте почитател на веганството, можете да използвате соево мляко и да не сложите заквасена сметана накрая.

Pin It
postna_musaka_s_jalti_i_zeleni_tikvichki

Не искам да навлизам в спора мусаката към коя кухня принадлежи – българската, гръцката, турската… Всяка държава си я преписва. Не знам защо си мисля, че все пак мусаката е гръцко ястие, но това всъщност няма никакво значение. По-важното е, че мусаката в различните и разновидности – с картофи, патладжани, тиквички, с телешка кайма, свинска, със или без бешамел е божествена.

Пробвала съм истинска гръцка мусака в Солун – беше направена от филета патладжан, с телешка кайма и бешамел. У нас като че ли като се каже мусака хората разбират нарязаните на кубчета картофи с кайма (най-често смес) и отгоре заливката е с яйце и кисело мляко. В Турция пък съм я опитвала с агнешка кайма.

Сега забравяме за месата и ви предлагам една рецепта за постна мусака с два вида тиквички – жълти и зелени и картофи.

Ще използвам както вече разбрахте и жълти, и зелени тиквички. Някой ще си каже – абе, все тиквички, но истината е, че вкусът им се различава.

Jalti_tikvichki_zeleni_tikvichki

brokoli_s_shunka_i_kartofeno_pjure_na_furna

Обожавам броколи! За жалост на пазара до нас последните седмици нямаше броколи. Единствените, които видях ги купих, макар да осъзнавах, че не са от най-добрите. Леко бяха пожълтяли, но пък за сметка на това, продавачът, от когото почти всеки ден пазарувам ми оферира много добра цена за тях. И така, със смесени чувства си тръгнах от пазара, но все пак бях щастлива, че ще приготвя любимите броколи.

 

Една от емблематичните за Виена рецепти е виенският шницел. Когато отидете в Австрийската столица навсякъде ще ви сервират шницелът по Виенски с картофена салата.Какво ще се случи обаче, ако картофите бъдат част от шницела, ето какво – виенски шницел с картофи 🙂

Рецептата за виенските шницели с картофи е изключително икономична – необходими са ви не повече от 200-250 грама кайма.

Вижте още:

Свински шницел с картофи

Карета по шуменски върху джиджи папа

Свински карета с пармезанова коричка

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg