От няколко дни освен пюрета, предлагам на Михаел и супички. Една от любимите му е пилешката супа, която му предлагам и затова реших да ви споделя как я приготвям.

Основната дилема на много майки тук е произходът на месото, с което захранват (и после дават) на децата си. Тази супа конкретно е с домашно пилешко месо, което съм намерила от село. След като взема домашно пиле, махам мазнинките, кожата и го сварявам много добре без да добавям сол и подправки. (Вече има доста места, от които можете да си намерите домашно пиле.) След това накъсвам на малки парченца и слагам в бурканчета (по 150 или 190 мл) и доливам с горещ бульон. След това заварявам бурканчетата, охлаждам и след това съхранявам в хладилник по 2-3 седмици. Това е един от начините, по който съхранявам домашно месо за Михаел. Като приготвям зеленчуково ядене, просто добавям от месото в бурканчето (нарязвам на много ситно или пасирам).

Имам и друг начин за съхранение на месо за бебето – като замразявам на кубчета, но как точно го съхранявам ще пиша по-натам…

Има тенденция картофът да се въвежда по-късно при бебетата напоследък и по тази причина, ако бебето ви не е захранено с картоф или не е опитвало (особено) целина или подправки – просто не ги слагайте в супата.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Бебешко пюре Шрек

Бебешко пюре с ябълки, круши и кокосово масло

Бебешко пюре с броколи, карфиол и копър

Бебешко пюре от сладък картоф

Знаете, ли че холандците са майстори на граховата супа… Приготвят я по уникален начин като смачкват част от граха. Аз обаче в тази рецепта ви предлагам отново да смачкаме една част от граха, но да не е под формата на супа, а по-гъстичко – като яхнийка.

Останалото е лесно – изпичате джолана и след като изстине се нарязва на кубчета – една част от които се прибавят към самата яхния, а останалите за декорация отгоре при поднасянето.

Вижте как да приготвите тази грахова яхния с джолан! Аз лично използвах боб от буркан, но още по-вкусно би било, ако използвате пресен грах.

Ако сте почитатели на граха вижте още:

Грах с домати

Крем супа с грах и картофи

Млечно телешко с грахово пюре

Пилешко с пресен зелен грах

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Рецептата за супата с пиле, скариди и кокосово мляко е алтернативна и различна. Допускам, че традиционалистите няма да я харесат, но ако обичате да експериментирате – съветвам ви да опитате. Пилешкото месо е от пилешки гърди, които предварително сварявам и нарязвам на кубчета. Скаридите, които използвах бяха дребни, замразени коктейлни скариди. Ако имате по-едри, може да използвате тях като ги нарежете на парченца. И в двата случая трябва предварително да обелите и да почистите скаридите за супата.

Кокосово мляко вече лесно можете да намерите вече лесно – продава се в повечето големи хранителни вериги на стелажите с азиатски продукти.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Грузинска супа Харчо

Кашкавалена супа

Крем супа от авокадо с шампанско, сметана и копър

Ако обичате агнешко месо, тази рецепта за агнешки котлети на фурна с картофи и моркови ще ви хареса. Агнешките котлети се приготвят бързо и можете да ги приготвите както за предястие, така и за основно.

Аз съм ги запекла котлетите с картофи и моркови, без да добавям каквито и да е подправки освен сол и черен пипер. По желание обаче можете да поръсите агнешкото месо с мащерка, джоджен или друга ваша любима подправка. Агнешките котлети на фурна се съчетават добре със зелена салата.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още рецепти с агнешко месо:

Агнешка супа с коприва

Агнешки котлети със спанак и сирене

Агнешки кюфтета с гарнитура

Агнешки стекове със зеленчуци

Агнешко с марокански кус-кус

Чорба от агнешка главичка

Pin It

Има няколко тънкости при готвенето на агнешка главичка. На първо място аз сварявам агнешката главичка като предварително кипвам водата, в която се вари и я изхвърлям. Това се прави с цел, ако има някакви косъмчета и други полепнали неща, да се премахнат.

Най-лесно чорбата от агнешка главичка се приготвя като главата се свари в тенджера под налягане. По този начин се спестява време. След това се изважда, обезкостява се и месото се накъсва на парчета. Езикът се почиства, нарязва се на парчета и с останалото месо се връща обратно в бульона, заедно със зеленчуците.

Конкретно в тази рецепта за супа с агнешка главичка не съм правила застройка, защото исках да е бистра. Но по желание можете да застроите чорбата с един жълтък или пък с няколко лъжици кисело мялко и едно яйце.

Агнешка главичка можете да намерите в специализираните магазини за месо.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Приготвяне на шкембе чорба

Агнешка супа с коприва

Рибна чорба със сьомга

Шкембе чорба със зеленчуци

Фалшива шкембе чорба

 

 

Pin It
supa_s_midi_i_carevica

Рецептата за супата с миди и царевица е най-добре да бъде приготвена с пресни миди, които предварително да почистите, да задушите и да извадите само ядките. За да стане бульона за супата от миди още по-богат и ароматен съм сложила най-различни зеленчуци – селъри, морков, лук, картоф. Сметаната пък допринася за по-голямата плътност на мидената супа. И все пак, за да стане супата вкусна, най-важни си оставят мидите. Трябва да са пресни и добре почистени. В краен случай можете да използвате замразени миди, но аз лично не ви го препоръчвам.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Миди на фурна с чеснов сос

Миди яхния

Ризото с миди

Pin It

Със застудяването на времето все по-често поглеждам към рафта с гювечетата и глинения голям гювеч. В тази връзка приготвих и гювечета, в които добавих всякакви вкусотии – карчначе, варени картофи, доматки, чушки, яйце и какво ли не…

Когато бях малка и майка ми ме възпитаваше да бъда добра домакиня все ми повтаряше да не приготвям гювечета, когато ще имам гости. У нас приготвянето на гювечето беше един вид изчистване на хладилника – иначе казано – всичко, което е останало по малко – сирене, картофи, зеленчуци, салам… всичко се слага в гювече.

Деан обаче толкова много обича гювечета, че често се налага да купувам специално продукти, за да приготвя гювечета.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пилешки сърца по селски в гювече

Шкембе с гъби в гювеч

Свински джолан в гювеч

Pin It
shkembe_sas_zelenchuzi

Шкембе чорбата е хулена от много хора и обичана от двойно повече. Няма да се впускам в това да убеждавам никого да пробва шкембе приготвено под някаква, но в същото време се дразня като чуя някой да казва „ама как я ядете тази гнусотия“. Въпрос на избор е, както с всичко останало впрочем. Шкембе не се яде всеки ден, поне у нас 😀 и от време на време човек може да си позволи по една купичка макар да не е най-полезното нещо, смятам аз.

След като ви представих класическата рецепта за приготвяне на шкембе чорба ви представям и една алтернативна форма на шкембето. А именно – шкембе чорба със зеленчуци – картоф, морков, червена чушка, зелена чушка. На практика шкембето се приготвя по същия начин както по-горе, но се добавят зеленчуци и подправки. В този случай използвах окрехкотено телешко шкембе, което значително намали времето за варене на шкембето.

Вижте още:

Шкембе с гъби в гювеч

Бусека – шкембе по милански

Фалшива шкембе чорба

 

Pin It
krem_supa_brokoli_i_kartofi

Предлагам ви една рецепта за лека и приятна крем супа. Основните и съставки са броколи и картофи. И преди съм използвала броколито за крем супи и винаги се е получавал интересен вкус.

Ако приготвите супата само от броколи също ще се получи добре, дори цветът ще е по-наситен. Спомням си веднъж опитахме крем супа от броколи в едно заведение в София… Бяхме с детето на една приятелка и след като поднесоха супата то възкликна“ Оооо, супа Шрек!“. Ако децата ви не обичат вкуса на броколито, можете да ги подмамите именно с интересния зелен „шрек“ цвят!

По желание към супата можете да прибавите малко сметана за гответе за по-богат вкус. Ако постите обаче не слагайте прясно мляко или сметана от животински произход.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Канелони с пиле и броколи

Крем супа от карфиол и броколи

 

 

Pin It
sempla_pileshka_supa

Една приятелка ми заостри вниманието, че до сега не съм публикувала рецепта за пилешка супа в мерудия.бг. И като се замислих, наистина е така – напоследък се запалих по крем супите, после експериментирах със супа от царевица и съвсем забравих за традиционната пилешка супа.

Нарекох я семпла пилешка супа, защото продуктите в нея са малко на брой, Иначе казано в пилешката супичка сложих, разбира се – пилешко месо и после лук, картоф, доматено пюре, начупени спагетини (защото нямах фиде) и подправки. По желание можете да добавите още морков, зелена или червена чушка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

 

Pin It