pecheni_kesteni_na_furna

Кестените са изключително подценяван продукт в българската кухня. А те са толкова полезни, с ниско съдържание на мазнини, богати са на фибри и не съдържат глутен. Вкусът и текстурата им ми напомнят за сланикави лещници; на ядки като цяло.

За първи път, когато ходих в Париж беше през една късна есен и на всеки ъгъл на Шанз-Елизе продаваха печени кестени. Ако питате майка ми на какво ухае Париж, тя със сигурност ще отговори без да се замисля – на печени кестени. Но, не само във Франция този плод (да, казват, че е плод) се консумира много. Аз за пръв път опитах кестени в Перуджа, а най-вкусните кестени съм яла на пиаца ди Спаня в Рим. Там има един чичко, който от години продава кестени и надвечер става огромна опашка. За варненци ще напарвя аналогия с бай Киро с пуканките пред Фестивалния комплекс.

Ако опитвате печени кестени за пръв път, уверете се, че са пресни и топли. В противен случай най-вероятно няма да ви харесат.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Шоколадови мъфини с конфитюр от кестени

Гъби с кестени и праз

Пилешко филе с кестени и картофено пюре

 

Pin It
krem_supa_kesteni_s_marokanski_kus_kus

Кестените са изключително подценяван продукт в кухнята (поне у нас). На мен лично, когато усетя аромат на печен кестен, знам че есента е дошла. Е, не искам да идва, но пък и в нея си има чар! Означава, че слагам началото на рецептите с тиква и кестени! Първата рецепта е за тази ароматна крем супа от кестени и арабски кус кус.

 

Pin It