Както вече ви писах тук, бях на една вечеря Absolut Exclusive Dinner Eat Sofia , на която Беата Първулова трансформира София в седем степенно меню. Водка Абсолют създават специално фейсбук приложение, в което всеки ще може да качи рецепта (както и името на мястото в София, от което е вдъхновена).

Реших и аз да покажа едно ястие, което силно асоциирам с едно от любимите ми места в София – дворът на църквата света Параскева. Това са кюфтетата по цариградски. В рецептата няма нищо изключително, необичайно, нестандартно. Просто ароматът на това ястие и малките кюфтенца ме връщат в студентските ми години. Ето каква е моята връзка между дворът на църквата Света Параскева и кюфтенцата по цариградски.

Дворът на църквата Света Параскева – това е районът, в който прекарах голяма част от студентските си години. По време на сесиите грабвах записките си и сядах на някоя пейка в двора на църквата Света Параскева. След като се приберях в квартирата, хазайката ми – баба Цури винаги беше приготвила нещо вкусно, питателно, ароматно… Най-често ме посрещаше с чинийка с пържени кюфтета и казваше „Хайде, хапни си, изморена си, изпити те чакат!“ Цялата къща ухаеше на уют, на дом, на пържени кюфтета…

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешки кюфтета с гарнитура

Ароматни кюфтета в кошнички от бекон

Кюфтета в сос от синьо сирене

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Писюр кюфте с гъби

Pin It
svinski_vrat_na_furna_sas_zelenchutsi

Един от най-вкусните начини да приготвите цяло парче свински врат на фурна е като го запечатате от всички страни. Как се запечатва месо? 🙂 Когато загреете мазнина (олио, масло, зехтин или комбинация от масло и зехтин например) и запържите местото от всички страни до златисто. След това го запичате във фурна на не много силен огън за продължително време. Като не забравяте да добавите бульон (или в случая бира).

За да избегна запържването в тази рецепта за свински врат с бира обаче аз директно го „метнах“ във фурната. Свинското се получи също изключително вкусно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Свински врат със соев сос на тиган

Свински джолан с прясно зеле и боб

Свински ребра в сладко-кисел сос

 

Pin It

Както съм споменавала и друг път – доста е трудно да се намери агнешка кайма в София. Все пак аз успех да намеря чрез позната и ето, че приготвиш домашни агнешки кюфтета. Помолих обаче каймата да бъде двойно мляна и наистина се получиха превъзходно! Като цяло когато каймата е по-ситно смляна (или смляна 2 пъти) кюфтетата стават по не-трошливи и на мен това ми допада. Не се разпадат докато се пържат и по арабския свят и Турция точно така съм ги яла. Независимо дали кюфтетата са били на шиш, в сос или както и да са били приготвени…

Ключово освен меленето за каймата за агнешките кюфтета са и подправките. Така в случая аз сложих черен пипер, индийско орехче, кимион, магданоз, чили, кардамон и кориандър. Разбира се, вие можете да сложите подправките, които обичате или да погледнете какви подправки аз лично слагам на класическите пържени кюфтета.

За гарнитура в случая съм приготвила картофена салата с лук и разядка с печени чушки и чесън.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Ароматни кюфтета в кошнички от бекон

Кюфтета в сос от синьо сирене

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Кюфтета от червена леща с куркума

 

Pin It
palneni_kaliforniiski_chushki_s-iaize

Харесвам калифорнийските чушки по две причини. Първата е, че са с прекрасни цветове – наситено жълти, от коледно до оранжево – червени и прекрасно зелени. 🙂 Другата причина е, че са големи и мога да ги срежа на две и да ги пълня с разнообразни плънки. Има място дори и да чукна едно яйце.

kaliforniiski_chushki

Можете да намерите калифорнисйки чушки в големите супер маркети, аз лично тези ги купих от Пикадили. Предлагат се целогодишно.

Ако искате все пак да заложите на българските чушки, изпробвайте рецептата за пълнени камби с боб.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

supa_topcheta_s_fide

Супата топчета е една от най-традиционните български супи. Не знам дали произхожда от нашите земи или сме я взаимствали от някоя чужда кухня, но супата от топчета присъства на масата на много български семейства.

Преди известно време приготвих супа топчета с ориз и сега ви предлагам друга разновидност – супа топчета с  фиде. В първия случай в каймата се слагат подправки и ориз, а в супата с фиде – ориз не се добавя.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
kjufteta_ot_chervena_lesta

Червената леща  е един особено благодатен продукт и с малко повече въображение може да се използва в десетки рецепти. Моето предложение за рецепта с червена леща е следното: кюфтета от червена леща с куркума. В тази рецепта използвах турска червена леща Олабио. Да, освен индийците, турците също са майстори на варивото.

Подправките в кюфтетата могат да ви напомнят леко за индийската кухня. Но вкусовете няма да са толкова пикантни. Иначе казано – приятна изненада и разнообразие към зимните ни рецепти!

Не забравяйте да харесате страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.

 

Pin It
musaka_s_tri_vida_chushki

Мусака приготвям доста рядко, не знам защо… Обичам мусака, но рядко се сещам да сготвя. Реших все пак да изляза от класическата рецепта и да приготвя мусака, като сложа вътре и чушки. В магазина до нас нямаше качествени чушки, бяха повехнали, позагнили и реших да купя от калифорнийските, които се продават в плик – жълта, зелена и червена чушка.

Няма да говоря за качеството им, но са толкова цветни, че дават живот и на най-скучното ястие.

Ако искате да избягате от класическата рецепта за мусака, вижте и тази рецепта за постна мусака. Като друга алтернатива на мусаката ви предлагам и ирландски котидж пай.

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
сарми с кисело зеле и праз

Зелевите сарми са едно от най-типичните ястия за зимата. Най ми допадат, когато ги приготвя с листа от кисело зеле, но можете да пробвате и с прясно зеле. В този случай само трябва да обработите зелето предварително като да попарите листата.

По отношение каква кайма да използваме за зелеви сарми – класиката си е да се сложи телешка кайма на сармите, но в този случай стават по-сухи. За сметка на това и по-диетични. Аз лично предпочитам кайма смес – телешка и свинска.

Подправките за сарми са черен пипер, червен пипер и аз добавям по малко кимион (ако не харесвате тази подправка, можете да я пропуснете). Някои им слагат канела, но на мен канелата ми допада повече за постните лозови сарми. По желание можете да ги поръсите с нарязан на ситно пресен магданоз.

Ето как се правят зелеви сарми…

Не забравяйте да харесате Фейсбук страницата ни – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
боб_черно_око_яхния

Бобът черно око е изключително популярен в Индия, Пакистан, Виетнам. Формата на бобчетата наподобява тази на българския, но разликата е в черното петънце, което прилича на око и от където идва името му. Вкусът му също е различен – напомня този на лещата.

Аз го приготвих по класическия начин за приготвяне на боб, но му добавих по-пикантни и разнообразни подправки – лют черен пипер със зехтин, щипка кайенски пипер, кимион, чубрица, сушени листа от целина, шарен пипер.

Хубавото на този боб е, че увира относително бързо, стига преди това да се накисне във вода за няколко часа. Ключово за бързото му увиране е солта да се сложи след като бобът е вече сварен.

Ако обичате варивата, ето още няколко идеи за рецепти:

Яхния от нахут

Леща по сръбски с патладжан

Червена леща и пиле със заатар

Белен боб с индийски подправки

Не забравяйте да харесате Фейсбук страницата на мерудия.бг

Pin It
palneni_kambi_s_bob

Тази рецепта я свързвам с Коледа – постно ястие, ароматно, боб, чушки… За много хора тя е част от рецептурника на техните баби. Ако баба ви е наблизо, помолете я да ви приготви чушки с боб, когато ви попита „Какво искаш да сготвя днес?“. Ще я изненадате приятно. Ако обаче баба ви не е до вас, съживете спомените от детството и пригответе тази рецепта за пълнени камби с боб за вашето семейство.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пълнени камби с лимец

Пълнени червени чушки с ориз и кайма на фурна

Пълнени чушки с извара на фурна

Разядка с печени чушки и чесън

Чушки бюрек

 

Pin It