агнешко-бутче-с-горчица-и-кисело-мляко

Ако се чудите как да приготвите агнешко за Великден или Гергьовден или просто искате да сготвите агнешко у дома – това е много добър начин да зарадвате любителите на агнешко. Рецептата можете да изпълните както с агнешко бутче, така и с агнешка плешка. По желание може агнешкото бутче да бъде нарязано на порции (помолете във Вашата месарница да го направят вместо вас), а можете и да го изпечете цяло – както направих аз. Използвала съм джоджен – традиционна подправка за агнешко по нашите ширини, както и червен пипер, черен пипер и сух чесън. Можете да замените сухия чесън с паста от пресен чесън. Куркумата в случая е по-скоро за цвят в случая и не толкова за вкус.

Удобното на рецептата е, че можете да почистите месото, да направите разрезите и да мариновате агнешкото бутче предваритено, да го оставите в хладилник и да го изпечете преди да дойдат гостите 🙂 Извадете месото от хладилника един час преди да започне печенето и го оставете на стайна температура.

Поднесете с гарнитура или салата по ваш вкус. Може да направите към агнешкото и дроб сърма за разкош!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Предлагам ви една супа, която носи пролетно настроение и обикновено след като приготвя първата агнешка супа за годината – скоро след това идва време да прибирам ботушите и зимните якета на високо. Какво по-хубаво от това!

Дойде сезонът на агнешкото с други думи. Ето едно предложение за супа от агнешки набор. Добре е да се подбере по-малък комплект, макар стандартно в месарниците комплектите да са около 1.5 кг. Все пак – ако комплектът е голям, можете да използвате част от него, а другата да замразите за друга агнешка супа или да го използвате за дроб сарма.

Вижте още:

Пилешки дробчета с лук и домати

Пилешки дробчета с нар по ливански

Агнешка супа с коприва

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вашата-месарница

Тази рецепта е особено подходяща за летните жеги – лека, свежа и лесна за приготвяне. Ключово важно е да купите хубав зелен боб – да е без конци. Интересното е, че майка го поднасяше винаги с кисело мляко, затова и аз така го обичам Ако не сте пробвайте така – опитайте и може би ще ви хареса.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Ето рецепта за питки с ленено семе – много подходящи както за закуска, така и за основното ви ястие, което е с апетитно сосче, което искате да си затопите.

Питките с ленено семе се приготвят бързо и се харесват от малки и големи. За питките ви трябват следните продукти – брашно от спелта, бяло брашно, сода, кисело мляко, ленено семе, сол.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Плосък арабски хляб със заатар

Хляб с броколи и сминдух

Хляб с маслинова паста

Ако се чудите как да приготвите агнешки врат – това е един много лесен начин. Единственото, което трябва предварително да направите е да изпечете агнешкия врат за около 1,5 часа на 170 градуса (с фолио) и да го обезкостите, като го накъсвате на парчета. Това можете да го направите и от предния ден и да съхранявате агнешкото месо в хладилника. По желание при печенето на агнешкия врат, можете да добавите 1-2 моркова, които след това да нарежете на дребно и да ги прибавите в следващия етап на рецептата.

Останалото също е лесно. За рецептата за агнешко с коприва, логично ще ни трябва коприва, която трябва да бланширате и след това да пасирате. След това копривата се прибавя към агнешкото месо и рецептата за агнешко се приготвя както тази рецепта за пилешко с кисело мляко и яйца.

Подходящи подправки за агнешкото с коприва, мляко и яйца са магданоз, чесън, джоджен, пресен лук, сушен лук, шарен пипер.

Друг начин да приготвите агнешки врат е на яхния.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Агнешки кебап

Агнешки котлети на фурна с картофи и моркови

Агнешки котлети с аспержи

Агнешки котлети със спанак и сирене

Агнешки кюфтета с гарнитура

 

Ако се чудите какво е оризов крем – веднага ще ви кажа. Оризовият крем много често се използва като заместител на сметаната и се предпочита от хора с непоносимост към лактоза и глутен. Оризовият крем е подходящ и за тези, които са на нискомаслена диета.

Оризовият крем има приятен, мек вкус и подходящо се съчетава с по-острия вкус на киселото мляко в тази рецепта. В тази рецепта съм съчетала 3 вида брашно – бяло, от спелта и пълнозърнесто.
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Решихте ли с какво да изненадате любимия човек на Свети Валентин? Защо не заложите на нещо класическо като тези кексчета, но да ги „освежите“ като им дадете по-празнична форма. В LIDL са пуснали страхотни форми за кексчета като тези на рози. Предимството им е, че не залепват, не трябва да се мажат с мазнина или каквото и да е друго. На практика всяка от любимите ви смеси за мъфини може да бъде изпечена в подобна форма.

И така освен интересната форма на кексчетата за още щипка разкош прибавих сладко от ягоди и ето го и десертът ми за Свети Валентин.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Мъфини с черни боровинки

Мъфини с шоколад и коктейлни череши

Мъфини с ябълки, моркови и стафиди

Pin It

Най-често индийците приготвят агнешката корма с парченца агнешко месо. То обаче изисква значително по-дълго време за приготвяне и по тази причини в тази рецепта за агнешко по индийски използвах агнешка кайма. По този начин съкращавам времето за приготвяне на агнешкото месо.

Ключовото за приготвянето на индийски ястия са подправките – те варират често в зависимост от района, от който идва ястието от Индия. Най-често по мои впечатления индийските ястия са или постни, или ако са с месо то е основно пилешко или агнешко. Ето една рецепта за агнешко по английски.

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Пилешко с чат масала

Агнешки котлети със спанак и сирене

Агнешки кюфтета с гарнитура

Агнешки стекове със зеленчуци

Pin It
pileshko-s-chat-masala

Докато бяхме в Дубай посетихме пазара им за подправки и си накупих десетки подправки, основно за арабска и индийска кухня. Там основно заложихме на няколко ресторанта, които предлагаха главно индийски ястия и ливанския ястия. Аз отдавна бях влюбена в индийската кухня с нейните масали, а сега и Деан беше обсебен от нея. И познайте като се прибрахме от Дубай дали едно от първите неща, които сготвих дали не беше именно индийско ястия – пилешко с чат масала 🙂

Всъщност и преди съм приготвяла пиле с чат масала, но истината е, че различните масали имат всеки път различен вкус. На практика всяко индийско семейство си има своя рецепта за масала (микс от различни подправки). Дори обаче когато подправките са известни, във всяка рецепта се слага различно количество (например в една масала има повече кимион и кориандър) и това променя вкуса на самата смес и респективно на ястието.

За това ястие от пилешко с чат масала можете да използвате на практика всяка една част от пилето, аз лично заложих на бутчетата.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg   Vashata_mesarnica

Вижте още:

Даал Тадка

Белен боб с индийски подправки

Ресторант Тадж Махал в София

 

Pin It
recepta_za_milinki_s_kiselo_mlyako

Милинките са една от любимите ми закуски! Особено подходящи са за съботна или неделна закуска. Цялата къща започва да ухае на прясно изпечен хляб. Можете да поднесете милинките с айран, кисело мляко и въобше кой с каквото обича.

Имам една много сполучлива рецепта за сливенски милинки, която съм публикувала преди време. Нейното предимство е, че не изисква тестото да втасва няколко пъти, както при тази рецепта за милинки. Но изборът е ваш – дали да изберете рецептата за сливенските милинки или рецептата за милинки с кисело мляко!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Питки с топящ се кашкавал

Питки със сушени домати и пармезан

Пита слънце

Пита слънце – II вариант

Pin It