Рецептата за супата с пиле, скариди и кокосово мляко е алтернативна и различна. Допускам, че традиционалистите няма да я харесат, но ако обичате да експериментирате – съветвам ви да опитате. Пилешкото месо е от пилешки гърди, които предварително сварявам и нарязвам на кубчета. Скаридите, които използвах бяха дребни, замразени коктейлни скариди. Ако имате по-едри, може да използвате тях като ги нарежете на парченца. И в двата случая трябва предварително да обелите и да почистите скаридите за супата.

Кокосово мляко вече лесно можете да намерите вече лесно – продава се в повечето големи хранителни вериги на стелажите с азиатски продукти.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още:

Грузинска супа Харчо

Кашкавалена супа

Крем супа от авокадо с шампанско, сметана и копър

tapioka_krem_s_djuli

В сезона на дюлите е престъпление за мен да не направя печени, карамелизирани дюли.  Ароматът им ми напомня за детството и баба ми, която имах чувството, че можеше само на дюли да живее. Спомням си как нареждаше дюлите изправени на перваза на прозореца и винаги стаята й ухаеше на плодове.

Ако сега е сезонът на дюлите, то за тапиоката сезон няма. За това ви предлагам една рецепта с тапиока – десерт с аромат на кокос и запечени дюли. Десертът с тапиока има много елегантен и изискван вкус.

Тапиоката представлява малки бяло-жълтеникави зрънца, които се използват както за сгъстяване на супи, ястия, така и за превъзходни десерти. Десертите с тапиока и мляко някои българи асоциират с мляко с ориз, но текстурата на ориза и тапиоката като се сварят е различен. Кремът с тапиока е вкусен както топъл, така и когато се охлади, така че опитайте и двата варианта.

За щастие тапиока се внася и у нас и все повече хора я използват, за това скоро ще пиша подробно за нея!

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
kokosova_torta_s_biskviti_i_chereshi

Изчаках всички земетресения, дъждове, наводнения и ето че пак хукнах по пазарите, този път за череши. Оказа се, че цената им е скочила два пъти за сметка на сладостта. Но нищо – казах си – бях си наумила вече десерта за вечеря. Бяхме пътували с Деан цяла седмица, не бях готвила нищо вече 5-6 дни и както се казва „сърбяха ме ръцете“.

На връщане от пазара ме заваля пороен дъжд и реших, че ще приготвя сладкиша с подръчни материали, макар да имах идея в главата си какво още трябва да купя.

И така, сетих се за едно купено в миг на кулинарен ентусиазъм кокосово мляко. Не помня дори каква рецепта съм искала да приготвя с него. Сега ми беше добре-дошло.

kokosovo_mlqko

Имах останал желатин от рецептата за пана кота, която приготвих преди 1-2 седмици и бисквити от домашните бонбони с елда. Знаех, че ще се получи вкусна!

torta_s_biskviti_i_chereshi