Опитвали ли сте рибата милокоп или още срещана като каменен лаврак? Пробвайте, ако не сте! Много приятна, нежна и сочна на вкус риба, която се среща все по-често в рибните магазини у нас. Аз лично я купих от Пуерто рибко на пазара Иван Вазов, но допускам, че и в по-заредените рибни магазини можете да я намерите.

Изпекох я цяла, а за гарнитура предложих картофи и патат, които се пекоха, заедно с рибата. Нарязах ги на тънко и ги наредих на ветрило, за да могат по-бързо да се изпекат.

Воала! Вечеря за минути!

милокоп-каменен-лаврак

Пуешките бутчета трябва да се „готвят“ по-дълго време отколкото пилешките. По тази причина аз предварително леко ги посвърявам в подсолена вода и след това практически можете да приготвите всяка рецепта с пилешки бутчета и да ги замените с пуешките.

Така приготвих и пуешките бутчета с гъби и праз – като предварително ги сварих леко и след това в един плик за печене ги запекох заедно със зарзавата.
Вижте още идеи за рецепти за пуешки бутчета:

Пуешки бутчета с гъби

Пуешки пържоли с размачкани картофи на фурна

Пуешки бутчета целогодишно можете да си купите в София от магазини Вашата месарница. Vashata_mesarnica

Продължавам в зелената гама на пюретата и ви предлагам особено зеленото пюре – любимец на Михаел. В къщи му казваме пюре Шрек – няма да обяснявам защо. Зелените съставки са броколи, авокадо и копър. За разкош добавям малко масло гхи.
Вижте по-долу как се приготвя бебешко пюре шрек – с броколи, авокадо и копър.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:
Бебешко пюре с ябълки, круши и кокосово масло

Бебешко пюре с броколи, карфиол и копър

Бебешко пюре от сладък картоф

Първият път, когато дадох на Михаел борколи не беше очарован (не, че не си ги хапна, но беше доста умислен 🙂 🙂 🙂 ). А това много рядко се случва, да не казвам – никога. Бях много учудена, защото аз обожавам броколи и сметнах, че и той ще е прихванал.
Реших днес да му приготвя пюре от броколи с карфиол и да добавя малко копър. Всъщност след като детето е захранено със зеленчуци и ги приема добре, нутруционистите съветват постепенно и по малко в менюто да влизат и подправките.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Бебешко пюре с круша, ябълка и кокосово масло

Бебешко пюре от сладък картоф

Тази рецепта е особено подходяща за летните жеги – лека, свежа и лесна за приготвяне. Ключово важно е да купите хубав зелен боб – да е без конци. Интересното е, че майка го поднасяше винаги с кисело мляко, затова и аз така го обичам Ако не сте пробвайте така – опитайте и може би ще ви хареса.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Рецептата за тази норвежка салата със скариди е на Даниел – норвежкия шеф готвач, за когото ви писах вчера. Научих я на кулинарната работилница, която беше едно от събитията по повод Дните на норвежката морска храна в София. Публикувам я 1:1 както я имам от него, защото наистина никакви корекции не са й необходими. Норвежката салата е идеална за предястие. Купих норвежките скариди от Метро. Отбих се във Vino Orenda и обясних на Асен (и на баща му) какво ще приготвям и те ме посъветваха с какво вино би се съчетаe предястието най-добре. Колебанията ми бяха между розето на Maryan – Sence of Tears и Сарва 2013 на Драгомир. Макар да съм влюбена във вината на Maryan този път реших да опитам нещо нови и се спрях на розето на Драгомир. Успешна комбинация според мен!

Вярвам, че норвежката салата би си подхождала и с водка – какво навярно биха я сервирали в Скандинавската държава! Трябва да се пробва!

И така! Хайде да запрятаме ръкави и да влизаме в кухнята да готвим!
Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg
Вижте още:
Брускети със скариди и зеленчуци
Скариди с дъх на Гърция

Тези шведски кюфтенца са вдъхновени от Вашата месарница и по-точно от пролетните кюфтенца със заквасена сметана и копър, които те предлагат. На практика можете да си поръчате шведски кюфтенца от месарницата – 12 броя за 6,50 и да си поръчате допълнително заквасена сметана и копър. Разликата е, че техните кюфтенца са значително по-едри от тези, които аз приготвям и реално с една тарелка от 12 кюфтенца от Вашата месарница можете да се нахраните, докато от моите трябва да направите значително повече. Разликата при приготвянето е, че аз изпържих кюфтетата, докато тези от месарницата така са подредени в тавичката, че можете да си ги изпечете във фурната! Реално така е по-диетично. Изборът е ваш.

Но рецептата е сходна, така че хайде в кухнята!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Кюфтета с кашкавал

Агнешки кюфтета с гарнитура

Ароматни кюфтета в кошнички от бекон

Домашни пържени кюфтенца

Кюфтета в сос от синьо сирене

Кюфтета на фурна с патладжани и домати

Кюфтета от червена леща с куркума

 

salata-sas-siomga-i-dresing-s-vodka-absolut

Ако искате по-нестандартен и интересен дресинг за салата, непременно трябва да опитате дресинга с водка Absolut. Особено подходящ е за салати, в които има риба – в случая аз използвах пушена сьомга. Освен водка, за дресинга ще ви трябват още горчица на зърна, зехтин, фреш от портокал, фреш от грейпфрут, сол, черен пипер.

За да подчертаете цитрусовия вкус на дресинга, можете да използвате разновидността на водка Абсолют – Абсолют Цинтрон. За тази рецепта за салата със сьомга, аз използвах „синия“ Абсолют.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Рулца от тиквички с пушена сьомга и крема сирене

Запеканка с картофи, пушена сьомга и червен лук

Салата айсберг със сьомга и майонезен сос

 

Какво е млечно телешко месо всъщност?

У нас терминологията за телешкото месо не е особено точна. По принцип телешко е правилно да се рече месото от телета до около 9 месечна възраст, които са сукали до шестия-седмия месец.

В България обаче това се нарича млечно телешко (телешко от сукалчета). Млечните телета са на възраст 3-4 месеца и реално са били само на млечен режим. Месото е изключително крехко, приготвя се бързо, за разлика от старото и младото говеждо месо. У нас масово на младото говеждо месо (от 10 до 24 месеца телета) се казва телешко, което не е особено правилно. Не навсякъде продават  млечно телешко месо, аз лично го намерих във Вашата месарница. За тази рецепта с млечно телешко използвах котлети.

Vashata_mesarnica

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Пакери с телешки жулиени

Телешко варено с туршия

Телешко на тиган със задушен спанак

Крехко телешко в уок с моркови и лук

 

 

 

Pin It
pukani_ljuti_chushki

Лютите чушлета винаги са присъствали на масата ми от дете. Баща ми ги обожава – сурови, печени, пукани, пържени… всякакви. Предлагам ви една рецепта за пукани чушлета с чесън. По желание можете да добавите повече или по-малко оцет. Аз лично предпочитам пуканите люти чушлета само с магданоз, без копър, но вие ги направете както предпочитате 🙂

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg