lozovi_sarmi_s_kafe_Jordani

Съвсем случайно попаднах на алтернативна рецепта за лозови сарми. В рецептата за сарми с лозов лист освен традиционния ориз има също кафе и стафиди! Любопитното е, че рецептата е от доста стар български журнал. Публикувам я без да правя каквито и да е промени и интерпретации по нея.

Смятам за важно обаче да уточним, че лозовите листа трябва да бъдат предварително бланширани. Също така в рецептата се използват предварително накиснати стафиди. Ако сте забравили предварително да накисните стафидите, можете да ги добавите към плънката „сухи“ и вместо 300 мл вода, да добавите една идея повече (например 50-60 мл повече).

Вижте още:

Постни лозови сарми по арменски със стафиди и канела

Марината за пържоли с кафе и фъстъци

Картофи на фурна с кафе и кленов сироп

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It

Германия има вековни традиции в производството на бира. В немските градове можете да видите и пекарни, в които се продават стотици видове хляб. Като се съчетаят двете немски традиции – в биропроизводството и хлябоправенето – познайте какво се получава – хлябове с бира! Логично, нали?

Днес ви предлагам да приготвим еди хляб с бира, който ще бъде с много интересен леко сладникав вкус, който се дължи на мановия мед и царевицата. Наскоро ви писах, че съм се пристрастила към този различен тип мед – мановия и това е първата рецепта, в която готвя с него.

Прекрасното на този вид хляб с бира е, че не е необходимо никакво втасване, месене и почти никакви усилия на практика. Иначе казано – мързелив хляб. Трябват ви 5 минути да приготвите продуктите и да ги смесите и около 25-30 минути да се изпече хляба с бира.

Вижте още:

Питки с нигела

Рецепта за милинки

Хляб със заатар

Pin It
zapekanka_s_pushena_siomga_i_cherven_luk

След като приготвих запеканка с картофи и мляко преди известно време и се хареса на всички, взех идеята за днешната рецепта от Ива – главният готвач на сп. Меню. Комбинирането на пушена сьомга с червен лук и картофи се оказа прекрасна. Разбира се, сложих и копър, който си партнира изключително добре както с картофите, така и със сьомгата.

По принцип рецептата се приготвя като всички продукти се залеят със сметана, колкото да ги покрива. Аз обаче сметнах, че за мен лично ще стане прекалено тежка запеканката и за това сложих равни количества сметана и прясно мляко. Преди да започнете да приготвяте запеканката с пушена сьомга, опитайте рибата колко е солена за да прецените колко сол да сложите.

В първата рецепта за запеканка, която приготвих нарязах картофите на на по-дебело. Не че се получи зле, но сегашната запеканка с рибата и червения лук се получи доста по-добре и една от причините определено е  по-тънкото им нарязване. Подправките и сметаната ги овкусяват по-добре.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Рулца от тиквички с пушена сьомга и крема сирене

Киш със сьомга и рикота

Октопод москино на тиган с чеснови картофи

 

Pin It
riba_perka_s_bialo_vino_na_furna

Споделяла съм и преди какво удоволствие ми доставя пазаруването в магазин „Солунска риба“ в Белите Брези в София. Винаги, когато реша да приготвям рибна вечеря минавам от там.

Предложиха ми този път да опитам риба перка – не бях готвила до сега перка. Филето на рибата изглеждаше изключително прясно и свежо, приятно червено и вече знаех какво ще хапваме за вечеря 🙂

riba_perka

Макар да имате идея как да приготвите конкретната риба, добре е все пак да се консултирате с персонала на рибния магазин – те обикновено предлагат интересни идеи за рибни рецепти. Аз се колебаех как да приготвя рибата перка и жената зад щанда ми каза, че ако не искам да панирам рибата, много добре се получава риба перка на фурна. Единственото, което трябваше да направя е да добавя подправки и чаша бяло вино.

Ако се чудите какво бяло вино да използвате в рецептата, най-добрият вариант е да сложите от виното, с което бихте съчетали и консумирате рибата, която готвите. Аз в тази рибна рецепта използвах копър и черен пипер що се отнася до подправките, ако на вас те не са ви любими ето списък с подправки за риба, от които можете да си изберете.

Ето как се получи!

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

Pin It
salata_s_bio_cherveno_cveklo

Набавянето на витамини през зимата е по-трудно в сравнение с лятото и за това рецептата с цвекло за салатата с био червено цвекло и моркови е особено подходяща за сезона. Както вече писах за рецептите си предпочитам да използвам био червено цвекло, което е особено полезно и диетично. То е готово приготвено и е богато на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий.

Въпреки, че в цвеклото се съдържат захари, био червеното цвекло е подходящо и за диабетици. Подходящо е, ако спазвате диета за пречистване от токсините – то ускорява изхвърлянето им от организма.

Био червено цвекло можете да купите от тук. В тази салата използвам майонеза без яйца и по този начин рецептата е подходяща и за пости.

Ето още една идея за богата на витамини салата с моркови.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
iaiza_po_panagyurski

Яйца по панагюрски е едно от най-емблематичните български ястия без месо. Яйца по панагюрски се приготвят бързо, ключовото е при варенето яйцата да не станат на пихтия. За целта е необходимо водата да не е завряла, а просто да бъде гореща и яйцата да се пускат от ниско.

Някои предлагат яйцата да се чупят едно по едно, като се слагат в черпак, който се потапя в подсолената вода. После се вадят с решетъчна лъжица.

Ако имате много яйца и се чудите какво да приготвите с тях, ето няколко идеи за рецепти с яйца:

Бързо пилешко с кисело мляко и яйца

Бъркани яйца със саздърма

Вурстчета със зелени чушки и яйца на тиган

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
sharan_s_planka

Както знаете на Никудлен се яде риба. И не просто каква да е, а по традиция никулденски шаран. За това ви предлагам тази рецепта за пълнен шаран. В плънката съм сложила орехи, лук, домати, морков, подправки.

Има противоречиви вярвания по отношение на почистването на люспите на никулднеския шаран. Едното поверие твърди, че ако падне люспа на земята, докато се чисти шаранът за Никулден – не е на добро. В същото време според друго суеверие шарана по Никулденски трябва да се приготви с люспите, за да има пари в дома.

Аз лично предпочетох да го изчистя все пак. Получи се уникално вкусен!

salata_s_rulza_ot_razi

Това е една от първите салати, които се научих да правя като ученичка. Рецептата я знам от един шуменски приятел на цялото ми семейство – чичо Добри. Приготвя се изключително бързо, можете да я приготвите от сутринта за вечерта или от предния ден. Даже по-добре, ако направите така. Ще си поеме лимончето по-добре.

Pin It
yahnia_zelen_bob

Макар бобът да не е продукт номер 1, който използвам в кухнята, напоследък приготвих доста рецепти с боб – само, че зрял – джолан със зеле и боб, боб яхния, фритата с боб и пиле. Зеленият боб има и своето очарование – особено, когато става въпрос за варенето му, което отнема значително по-малко време от зрелия. Много е относително да се каже за колко време увира зеления боб, защото зависи от вида му.

Попадала съм на сортове, които за 20-25 минути са готови, има и други, които на 50-тата минута не са „чули“. За това най-сигурният начин е да го опитвате докато се вари. Традиционно подправиките, които вървят на зеления боб са чесън и копър.

В тази рецепта съм използвала жълт боб:

krem_supa_s_grah_i_kartofi

Крем супата от грах и картофи е изключително подходяща за всеки сезон от годината. Аз лично, макар да харесвам различни рецепти с пресен грахграх на шушулки или не, понякога използвам и замразен. Ако постите или сте почитател на веганството, можете да използвате соево мляко и да не сложите заквасена сметана накрая.

Pin It