Някои галено ги наричат „клопсчета“, но на практика това е рецепта за кьонигсберски кюфтенца, които се предлагат в Германия. Истината е, че на пръв поглед нито аншоата, нито каперсите ги свързвам с немската кухня, но резултатът е приятен и ви препоръчвам да пробвате тази рецепта за немските кюфтета. Рецептата я видях преди няколко дни тук и реших да я приготвя и у нас. Всички я харесаха!

Аз лично използвах телешка кайма, но можете да направите кюфтенцата и със смес от свинска и говежда. Другата основна промяна, която си позволих е да не слагам карамфил, защото у нас тази подправка не е на почит ( да не казвам, че е в забранителния списък). И така… Да ви е сладко!

Харесайте страницата на merudia.bg Vashata_mesarnicaвъв фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

За тази рецепта за хапки с авокадо и рулца от раци използвам пълнозърнести сухари със сусам. Те са изключително тънки, хрупкави и се съчетават много успешно с вкуса на авокадото и рулцата от раци. Хапките с авокадо стават допълнително свежи заради няколкото лъжици майонеза (може да използвате и майонеза без яйца в сместа), която слагаме върху сухарите. По желание можете да добавите и 2 предварително сварени белтъка към сместа.

Хапките с авокадо и рулца от раци са особено подходящи както за парти, за следобедни гости, за закуска или за предястие. Можете да направите сместа предварително и да я съхранявате в хладилник. Когато пристигнат гостите ви само трябва да я извадите и да сложите по около 1 с.л. върху сухарчетата и да поднесете.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още идеи за рецепти за хапки:

Хапки с хайвер тарама и краставица

Хапки със сирене и ябълка

Хапки със скариди и авокадо

Парти сандвичи с извара, печени чушки и горгонзола

Честно да си призная не съм много на „ти“ с цвеклото. Мирише ми на пръст и това си е 🙂

Майка ми обаче постоянно ме убеждава по телефона колко е полезно и аз от куртоазия да не й затворя съм се наслушала на какви ли не истории за полезните свойства на кореноплодното.

Както се досещате, майка ми също чете блога и тази рецепта е в нейна чест 🙂 Да е спокойна, че дъщеричката х яде цвекло. Според мама има два вида цвекло – едните миришат на пръст, а другите – не. Според мен има два вида цвекло – едните миришат на пръст, а другите – миришат страшно много на пръст. Купих от първите и приготвих тази салата. Овкусих я обилно със зехтин, бял винен оцет, добавих чиа и кедрови ядки с надеждата да променят вкуса на цвеклото към по-добро и взе че се получи! Доволна съм! Хапнахме салата и даже може скоро и да експериментираме пак с червено цвекло!

Единствената салата, която бях приготвяла до сега с консервирано червено цвекло. Рецептата можете да видите тук.

Вижте още:

Оранжева витаминозна салата

Зелена салата с цитруси и червен лук

Салата дзадзики – гръцкият вариант на снежанка

Кедровите ядки в кулинарията

 

Pin It

Като студентка в САЩ, за първи път, когато отидох работих на две места. След като приключих работа на летището в Лос Анжелис, пътувах до Санта Моника, където правех сандвичи в Subway. Любопитно ми беше, че много хора желаеха в сандвича им да бъде добавено авокадо (срещу 50 цента).

За пръв път там проядох авокадо и нещо повече – хапвах авокадо почти всеки ден. Авокадото в Калифорния е уникално – голяма част всъщност беше внесено от Мексико. Като си дойдох в България на няколко пъти купих авокадо и бях втрещена от разликата. Нямаше същия аромат тукашното, не ухаеше така както авокадото в Калифорния, да не говорим, че беше неузряло… Хайде, има трикове как да „узрее“, но с другите неща не можех да се примеря. И така изключих авокадото от менюто и сега за пръв път след няколко години купих авокадо. Оставих го няколко дни у дома, за да омекне и ето какво приготвих – парти хапки с авокадо. Към коктейлните хапки прибавих и скариди, които мисля, че изключително успешно се съчетават с авокадото.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Брускети със скариди и зеленчуци

Скариди с дъх на Гърция

Оризови спагети по китайски със скариди и соеви кълнове

Pin It
gabi_s_chesan

Гъбите с чесън са подходящи както за гарнитура така и за предястие. Дори могат да се похапват като основно ястие по време на постите, които са в момента (Коледни пости – от 15 ноември до 24 декември).

От друга страна задушените гъби с чесън са особено подходящи за сезона, защото чесънът е естествен антибиотик, има антибактериални свойства и спомага в борбата с настинките и простудните заболявания. За да бъдат гъбите с чесън максимално полезни, за рецептата използвайте качествен зехтин, в който да ги задушите.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Вегетарианско предястие с тиквички, гъби и марокански кус-кус

Гъби с кестени и праз

Млечна супа с гъби

Писюр кюфте с гъби

Pin It
siomga_s_devisil_na_furna

Миналия месец бяхме на гости на приятели и домакинята беше приготвила сьомга с девисил. Рибата беше апетитно запечена, сочна и ароматна. Щом Деан, който не е най-големият фен на рибните ястия, хареса сьомгата, значи рецептата наистина е сполучлива.

Девисилът е една от най-често използваните подправки за риба. Вярвам, че в тази рецепта за сьомга, ако замените девисила с копър също ще се получи добре.

Моята гарнитура към сьомгата беше различна от тази, която бяхме опитали преди. Аз заложих на бланширан зелен боб, който овкусих с масло и чесън.

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
sempla_pileshka_supa

Една приятелка ми заостри вниманието, че до сега не съм публикувала рецепта за пилешка супа в мерудия.бг. И като се замислих, наистина е така – напоследък се запалих по крем супите, после експериментирах със супа от царевица и съвсем забравих за традиционната пилешка супа.

Нарекох я семпла пилешка супа, защото продуктите в нея са малко на брой, Иначе казано в пилешката супичка сложих, разбира се – пилешко месо и после лук, картоф, доматено пюре, начупени спагетини (защото нямах фиде) и подправки. По желание можете да добавите още морков, зелена или червена чушка.

Харесайте страницата ни във фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg

 

 

Pin It
siomga_s_bosilekovo_pesto_i_sos_tartar

Наближава Никулден и като че ли все по-често поглеждаме към рибните щандове и събираме идеи какво да приготвим за празника. Традиционно се приготвя шаран, но смятам, че и другите риби са добър вариант.

За тази рецепта за сьомга ви е необходими преди всички песто от босилек. Можете да си до купите готово или да си приготвите домашно. Рецепта за босилеково песто можете да намерите тук.  Ако намерите пресен босилек горещо ви препоръчвам да направите домашно песто дженовезе. Още повече, че става бързо!

Когато избирате рибата, изберете котлети от сьомга с дебелина около 1,5 -2 см. Да не са нито много дебели, нито много тънки. Разбира се, може и да използвате филета от сьомга, също добър избор.

А за соса тартар бих казала, че аз го приготвям изключително гъст и продуктите не ги режа толкова ситно. Получава ми се нещо като салата тартар, а не сос тартар, но вие го пригответе както ви допада най-много. Рецептата за тартар включва кисели краставички, каперси, кисело мляко, майонеза, сол, лимонов сок, малко горчица и лук. По желание можете да добавите и магданоз, аз лично не слагам. И не ме питайте защо – няма причина.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Запеканка с картофи, пушена сьомга и червен лук

Медена сьомга с пармезанови аспержи

Рулца от тиквички с пушена сьомга и крема сирене

 

Pin It

Хумусът е паста, изключително популярна в арабския свят и сред арменците. Приготвя се бързо и може да се използва както за дип (хммм, представих си как потапям топлия, ароматен, току-що изпечен хляб в хумуса), така и като гарнитура към меса, патладжан или други зеленчуци.

Ако сте хапвали фалафел, почти сигурно вътре е да имало и хумус, поне в дебелите книги така пише, че се приготвя.

Аз лично предната вечер го приготвих като уелкъм, хумус върху изключително апетитни гризини и отгоре нарязах пера на пресен лук за разкош 🙂

Подправките играят изключително важна роля във всяка кухня, но в арабската те са задължителни. В този смисъл в различните вариации на рецептите за хумус можете да срещнете да се добавя смлян кимион.