Пъстървата е на особена почит у дома и редовни приготвяме риба. А по фенела се „запалихме“ по време на почивката ни в Малта. Особено… приготвят един заек, в който слагат фенел – божествен е!

Вижте няколко идеи за рецепти с пъстърва:

Пъстърва с майонеза и пресни картофи

Пъстърва с медено-горчична коричка и картофена салата със сомак и лук

Пъстърва с орехи и печени домати

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Гръцкото сувлаки е много подобно на българските шишчета. В случая за агнешкото сувлаки е използвано агнешко месо (филе), но в повечето случаи може да се приготви както от агнешка плешка, така и от агнешки бутче. Месото, което аз използвах за рецептата за агнешко сувлаки беше изключително крехко и за това не съм го мариновала и окрехкотявала предварително. Единственото, което направих е след като нарязах агнешкото месо за сувлакито на кубчета (като за шишчета) го поръсих със сол, черен пипер прясно изцеден сок от лимон и съвсем малко зехтин.

Най-често в Гърция сувлаки се приготвя от свинско, пилешко и агнешко месо. Някои приготвят и сувлаки от риба. За любите на агнешкото месо обаче този вариант е много подходящ.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Агнешки кюфтета с гарнитура

Агнешки стекове със зеленчуци

Агнешко с марокански кус-кус

Pin It
salata_s_avokado_yaitsa_i_luk

Ето една идея за салата за зимата – хранителна и богата на полезни съставки. По желание можете да сложите салата с авокадо върху препечена филийка хляб или сухар, а може и така директно да я консумирате. Овкусявам салатата от авокадо и яйца със сол, сок от лимон и съвсем малко олио от гроздови семки. Не прекалявайте с олиото, защото така или иначе авокадото е мазно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още рецепти с авокадо:

Предястие с авокадо и червен боб

Хапки със скариди и авокадо

Чеснова разядка с авокадо

Pin It
salata_s_karfiol_kapersi_i_maslini

Тази салата с карфиол е по идея на майка ми. Нейно е и изпълнението…  и всичко! В тази връзка по отношение на салата мога само да ви кажа да я пробвате! Салата е с много средиземноморски дух, за това навярно е по-добре да използвате зехтин вместо олио.

Между другото мои приятели ми донесоха като подарък от Малта каперси от Гозо. Скоро ще ги пробвам и ще пиша специално за това.

Харесайте страницата ни във фейсбук – Merudia.bg

Вижте още:

Карфиол темпура

Крем супа от карфиол и броколи

Pin It

Бързам да си призная – идеята за тази рецепта за ярешко бутче не е моя! Приготви я нашият бъдещ кум – Виктор при последното ни гостуване у тях. Макар много хора да не харесват миризмата на ярешкото месо и се стресират от приготвянето на ярешко като цяло, смело мога да кажа че, ако пробвате тази рецепта за печено ярешко бутче няма да съжалявате.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Заешко контадино

Свински джолан в гювеч

Свински джолан с прясно зеле и боб

Агнешки котлети със спанак и сирене

Pin It

Тази салата е особено подходяща за цялата година. Сьомга, салата айсберг, майонеза и горчица можем да намерим по всяко време през цялата година. Друг е въпросът как ще е качеството на айсберга.

Истината е, че от Деан научих, че айсбергът става по-вкусен, когато леко се намачка с ръце преди да се поднесе. Преди това аз никога не съм намачквала айсберга, защото визуално иначе ми допада повече. А и е една идея по-хрупкав. Така че стигнахме до компромис – леко да стискаме с ръце айсберга за салатата 🙂 Оставам на вас да изберете как да го приготвите.

По отношение на соса за салатата използвах майонеза без яйца, защото смятам, че ще е по-добре с оглед на това, че в салатата има риба. Може би сте чували, че има хора, които като хапват риба, не я комбинират с млечни продукти и яйца по различни причини. Аз лично харесвам риба, запечена със сметана, но това е въпрос на избор. Специално тази салата ми се струва, че става по-лека с тази майонеза.

Вижте още:

Запеканка с картофи, пушена сьомга и червен лук

Киш със сьомга и рикота

Рулца от тиквички с пушена сьомга и крема сирене

Пилешко с картофи, гъби и майонеза на фурна

Pin It

Има ли смисъл да запичаме мидите във фурната? Този въпрос изскочи след като публикувах снимката от мидите от тази рецепта малко преди да ги „хвърля“ във фурната. Веднага един мой познат от социалната мрежа коментира под снимката и изрази учудването си защо ги слагам във фурната…

Реално предварително мидите бяха поврели под капак и на практика черупките се бяха отворили. Реших обаче да експериментирам, защото съм чела, че доста хора ги приготвят по този начин – на фурна. За пръв път използвах за готвене зехтин с лимон, който особено много предпочитам за пресните салати през лятото. Получи се много добре!

Аз лично не открих много голяма разлика дали накрая мидите ще се запекат във фурна за 8-10 минути ли не, при положение че брашното в соса преди това е било запечено на сух тиган. Така, че ако бялото вино вече е изстудено и не ви се чакат още 10 минути, за да се запекат мидите във фурната, просто неглижирахте последната част от рецептата 🙂 – т.е. не ги запичайте, а сервирайте направо – полети със соса и резенчета лимон.

Но тъй като името на рецептата е „миди на фурна с чеснов сос“, аз ще ви я опиша подробно.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Миди яхния

Миди Сен Жак на тиган

Паста с морски дарове

Pin It

След като се прибрахме от морето и Деан поиска нещо разхлаждащо за пиене. Имах лимон и половина в хладилника и половин бутилка газирана вода, която беше една идея разгазирана и напомняше италианската леко газирана вода – frizzante.

И както се досещате най-естествено беше да приготвя домашна лимонада. Реших в рецептата за лимонада да използвам мед, вместо захар. Газираната вода беше ледено студена и не се наложи да прибавям лед, но вие по ваша преценка може да прибавите някое кубче 🙂

Вижте още:

Аперол шприц

Черешово мохито

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Pin It
armenski_sarmichki_s_kanela_i_stafidi

Първите арменски сърмички, които опитах бяха в един от ресторантите на Хилда Казасян. После, когато направих интервюто за арменската кухня с друга арменка – Дирухи Топакбашиян, пак бях решила да приготвя сърмичките по арменски, но нещо се отвлякох. И какъв по-добър повод за постни лозови сърмички с канела и стафиди от периода на коледните постите!

Типичното за арменските сърми е, че те се правят в лозов лист и имат сладък вкус. Това се дължи на стафидите и малкото захар, която се слага в рецептата. Любителите на канелата, определено ще ги харесат. Осван канела, единствената друга подправка, която добавям е черен пипер или пепер меланж, за да добавя пикантна нотка на ястието.

Pin It
oktopod_moskito_na_tigan_s_chesnovi_smachkani_kartofi

Във вторник по обяд отидох до рибния магазин Солунска риба на ул. Дойран 9-11. Това е един от най-добрите рибни магазини в София. Рибата и морските дарове винаги са пресни, персоналът е готов да ти даде съвет, ако поискаш такъв… Предпочитам да ходя да пазарувам гръцка риба във вторник следобед, защото не знам дали знаете гръцките кораби не влизат за улов в неделя и в този смисъл в понеделник няма как да намерите прясна риба. Та, във вторник по обяд бях в магазина, но за жалост колата, която караше риба все още не беше дошла. Нямах време да чакам колата, имах друг анагажимент, а и не исках да ми вдигнат колата (единственото неудобство на магазина в по-пиковите часове е паркирането). Та, отказах се от рибата и пререших – купих октоподи москино, които ми ги почистиха в магазина. Ето ето и моята рецепта за октопод с картофи:

Pin It