chereshovo_mohito

Оригиналната рецепта за мохито включва 5 съставки – мента, бял ром, пудра захар, лайм и газирана вода. В моята рецепта за черешово мохито пак запазвам броя на ингридиентите, но премахвам лайма и на негово място слагам череши. Вместо обикновена газирана вода използвах Devin Fresh ягода и гуава – за още по-плодов аромат на напитката.

 

Получи се особено освежаващо!

chereshovo_smuti_s_menta

Четири лета подред докато карах бакалавърската си програма, ходех в САЩ по програмата Work and Travel! Най-приключенските ми лета, които съм имала до момента. Беше вълнуващо, невероятно преживяване… нови хора, обиколки и разходки не само из Щатите, ами и до Хавайските острови, Пуерто Рико, Мексико, Чили, Бразилия, Япония, Тайланд, къде ли не! Once in a lifetime experience!

Храната в Щатите меко казано не ми допадаше. Разбира се, изключение правеха барбекютата в къщата на шефа ни (който после се превърна в мой изключително добър приятел).

barbeque

Вкусът на зеленчуците, плодовете ми беше леко гумен, коренно различен от този, на българските. Качествените, органичните (колко бяха органични не съм сигурна) продукти бяха в пъти по-скъпи, не бяха по джоба на всеки, а и не навсякъде се продаваха.

Имаше обаче едно заведение на крайбрежната улица (Boardwalk – а ) в Seaside Heights в Ню Джърси, съвсем близо до мястото където работех и там мустакати мексиканци правиха най-вълшебните смутита на света! Имаше смутита с вкус на банан и горски плодове; имаше с ягоди, имаше и с какви ли не плодове…

Сега се замислям колко ли чак толкова хубави са били тези смутита… Може и да са ми се сторили божествени, защото с мексиканците вече си бяхме станали приятели. Постоянно се смеехме с тях, те подвикваха постоянно „мамасита“ на момичетата, опитваха се да ни омайват с пържени картофи, захарен памук и лимонада. Ох, и за тази лимонада трябва да ви разкажа.

Навярно пък причината да се влюбя в тия смутита се крие в непоносимите жеги, особено едното лято, когато едва стояхме на работните си места, а смутитата бяха най-разхлаждащото възможно нещо…

Та аз се опитах да се сетя какво се слагаше в смутитата и да експериментирам вкъщи. Спомням си слагаха нещо като гъст йогурт, който аз замених със заквасена сметана и ето какво се получи:

 

 

Pin It

Тази зима започнах да пия фреш от портокал сутрин и бях убедена, че е изключително полезно за мен, докато не прочетох, че всъщност портокаловият срок с неговата киселинност е вреден за зъбите. Но не се тревожете! Оказа се, че далеч не е фатално да пиете фреш стига после да пиете малко водичка, която да отмие киселия сок от зъбите ви или просто да си измиете устата с вода.

Аз обаче намерих и друго приложение на купите с портокали вкъщи и ви представям рецептата за освежаващ портокалов крем с мента: