градинска-салата-с-горчичен-дресинг-с-нар

За тази рецепта ви е необходим микс от зелени салати – може да използвате готов пакетиран или да си накъсате сами. Може да изберете маруля, лоло россо, лоло биондо. Аз лично рукола не съм сложила, защото тя има по-остър и леко пикантен послевкус, който би променил характера на салатата като цяло, но ако обичате – сложете и рукола.

Най-интересното в тази салата наред с богарството от зеленчуци е самият дресинг. За него използвам сок от нар, дижонска горчица, олио от гроздови семена, сок от мандарина, лют червен пипер, сол. Когато приготвям дресинга винаги слагм повече мазнина за сметка на киселината. Измивам, нарязвам салатите – по-скоро ги накъсвам, нарязвам зеленчуците; приготвям в отделна купичка дресинга и непосредствено преди да сервирам салатата я овкусявам!

Добър апетит!

Вижте още:

Букет от салати с годжи бери

Букет салати със запечено френско козе сирене с мед и филирани бадеми

Зелена салата с пъдпъдъчи яйца и сушени домати

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Пуешките бутчета трябва да се „готвят“ по-дълго време отколкото пилешките. По тази причина аз предварително леко ги посвърявам в подсолена вода и след това практически можете да приготвите всяка рецепта с пилешки бутчета и да ги замените с пуешките.

Така приготвих и пуешките бутчета с гъби и праз – като предварително ги сварих леко и след това в един плик за печене ги запекох заедно със зарзавата.
Вижте още идеи за рецепти за пуешки бутчета:

Пуешки бутчета с гъби

Пуешки пържоли с размачкани картофи на фурна

Пуешки бутчета целогодишно можете да си купите в София от магазини Вашата месарница. Vashata_mesarnica

Представете си ароматно шилешко месо, запечено; с ароматна, хрупкава коричка! Не е невъзможно, нали?

А за гарнитура добре овкусени, топящи се в устата картофи.

Да се захващаме за работа! Днешната рецепта е печено шилешко с картофи на фурна! В тази рецепта за шилешко използвах бут, но можете да я приготвите също с плешка например. Обикновено когато пека на бавен огън шилешко, агнешко, свинско или друго месо го шпиковам, но този път не го приготвих така. За да стане ароматно и да не се изсуши просто периодично го поливах с бульона. И се получи вълшебно!

Харесайте страницата ни във фейсбук –https://www.facebook.com/Merudia.bg Vashata_mesarnica

Вижте още:

Печено шилешко с праз в гювеч

Агнешки тажин с нахут

Агнешко по индийски. Агнешка корма с кайма

Агнешко роле със спанак и гъби

Леща с агнешко

Открих сезона на агнешкото за тази година с тази рецепта за агнешко с леща. Забелязала съм, че агнешкото месо отлично си подхожда с различни варива (например агнешко с нахут). И така, казах си – защо пък да пробвам леща с агнешко. За да не стане прекалено мазно ястието използвах обезкостен агнешки бут, който нарязах на хапки.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още идеи за рецепти с агнешко месо:

Агнешко по индийски. Агнешка корма с кайма

Агнешко роле със спанак и гъби

Агнешко с картофи

Агнешки котлети с аспержи

Както може би ви е направило впечатление си падам основно по бързите рецепти и тази за лютите пилешки късчета с домати и лук е точно такава. Необходимо ви е единствено прясно пилешко месо (гърди), домати (може и да са от консерва), лук, лют червен пипер, черен пипер, сол, захар, зехтин и сме готови 🙂

Разбира се, ако искате повече свежест можете да добавите няколко стръка пресен магданоз нарязани на дребно или да добавите малко чесън например.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg  Vashata_mesarnica

Вижте още бързи идеи с пилешко месо:

Бързо пилешко с кисело мляко и яйца

Панирани пилешки гърди с кашкавал

Паста с пилешко и сметана

Това лято с Деан бяхме на почивка за една седмица в Малта и един от фаворитите от местната кухня ни стана заешкото по малтийски. Макар по принцип да не съм върл почитател на резенето, в Малта заешкото ми хареса. Купих цял заех и помолих в месарницата да ми го нарежат на порции.

По отношение на подправките за заешкото по малтийски се използва основно резене, черен пипер, дафинов лист, чесън.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още рецепти за заешко:

Заек в гювеч с вино и бира

Заешко контадино

Заешко на скара – изпитана рецепта

Заешко роле със сушени домати

Заешко със сини сливи и гъби шийтаке

Бобът, макар много хора да избягват да го консумират е изключително полезен и аз се стремя да приготвям рецепти с боб по-често. Последният интересен начин за приготвяне на боб е този пастет от боб с лук.

За пастета с боб можете да използвате готов сварен, консервиран боб или да си сварите боба сами. Аз лично за рецептата за пастет от боб сварих боба от предната вечер. Можете да използвате както червен, така и черен боб, но аз заложих на бял боб за пастета. Не използвайте салатен боб, защото при него люспата е по-твърда и при варенето остава цяла.

По отношение на подправките – добавих малко риган, чубрица, шарен пипер и съвсем малко червен пипер. Разбира се на пастета с боб би му отивало много и джоджен. Комбинацията боб и джоджен си е класика!

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg?ref=h

Вижте още рецепти за пастети и дипове:

Дип маслини със сирене

Домашен пастет от дробчета

agneshko_s_marokanski_kuskus

Предлагам ви една рецепта за агнешко, която е разновидност на агнешкото по марокански с рал ел ханут, което приготвих за списание Меню преди известно време. Основната разлика е в подбора на зеленчуците. В тази рецепта за агнешко сложих освен пресен и стар лук, докато в другата рецепта добавих червена чушка и червен пипер. И в двата случая се получи много вкусно.

Агнешкото месо впрочем е навярно най-любимото ми за по-топлите месеци сега лятото. В комбинация със зеленчуците и кускуса е идеално за лятна вечеря или обяд.

Ето как да приготвите агнешкото с мароканския кускус.

Харесайте страницата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/Merudia.bg

Вижте още:

Вегетарианско предястие с тиквички, гъби и марокански кус-кус

Табуле с марокански кус-кус

Агнешки котлети със спанак и сирене

Агнешки стекове със зеленчуци

Агнешка супа с коприва

Pin It
Kafiava_lesta_s_nadeniza

Кафявата леща си е всъщност класическата леща. В тази рецепта уточнявам, че използвам кафява леща, защото в последно време я пренебрегвах. Приготвих кюфтета от червена леща, яхния от червена  леща с пиле и заатар, каша от френска леща с горчица и куркума и кафявата класическа българска леща оставаше на заден план. Последно използвах българска леща за приготвянето на яхния от леща, но по сръбска рецепта.

Приготвих леща по сръбски специално за участието ми в предаването Музикално канапе по БНТ – Шумен, където си говорихме за Сърбия като туристическа дестинация и за сръбската кухня. Ето, че сега дойде ред и на комбинацията леща с наденица. След като боб с наденица са утвърдени партньори, защо това да не е така и с лещата и наденицата.

Тази рецепта доказва, че е така!

Тъй като надениците бяха добре овкусени, с много и разнообразни подправки, реших в самата леща да сложа само чубрица, малко суха целина, черен пипер и червен пипер. Ако обаче наденицата ви е без подправки или с много малко такива, добавете повече подправки в яхнията от леща/

Харесайте страницата ни във Фейсбук – http://www.facebook.com/Merudia.bg.

Pin It
боб_черно_око_яхния

Бобът черно око е изключително популярен в Индия, Пакистан, Виетнам. Формата на бобчетата наподобява тази на българския, но разликата е в черното петънце, което прилича на око и от където идва името му. Вкусът му също е различен – напомня този на лещата.

Аз го приготвих по класическия начин за приготвяне на боб, но му добавих по-пикантни и разнообразни подправки – лют черен пипер със зехтин, щипка кайенски пипер, кимион, чубрица, сушени листа от целина, шарен пипер.

Хубавото на този боб е, че увира относително бързо, стига преди това да се накисне във вода за няколко часа. Ключово за бързото му увиране е солта да се сложи след като бобът е вече сварен.

Ако обичате варивата, ето още няколко идеи за рецепти:

Яхния от нахут

Леща по сръбски с патладжан

Червена леща и пиле със заатар

Белен боб с индийски подправки

Не забравяйте да харесате Фейсбук страницата на мерудия.бг

Pin It